Exista in ultima perioada tendinta tinerilor de a manca numai vegetale, iar motivele sunt diverse: mentinerea unei greutati normale sau scaderea in greutate, micsorarea colesterolului din sange, ameliorarea diabetului, impiedicarea sacrificarii animalelor pentru consumul alimentar uman, ideea ca alimentatia vegetala este mai sanatoasa etc.
In ce masura, insa, renuntarea la carne se dovedeste o decizie buna pentru organism? Dr. Otilia Motoi ajuta cititorii
Ziare.com sa ia o decizie corecta, informata.
Toxicitatea alimentelor de origine animalaSangele colectat din tot tubul digestiv trece obligatoriu prin ficat pentru a fi detoxifiat. Este cunoscut de mult timp ca alimentele, indiferent de modul lor de preparare (dietetic sau nu), furnizeaza majoritatea reziduurilor din organism, care trebuie apoi detoxifiate de ficat.
Alimentele de origine animala contin mult mai multe
proteine decat cele de origine vegetala, iar reziduurile rezultate din
metabolismul lor pot fi atat de toxice, incat o persoana cu un ficat bolnav (cu ciroza, de exemplu) poate intra chiar in coma dupa ce a consumat o cantitate "normala" de carne.
Daca alimentele de origine animala mai contin si substante toxice (conservanti, coloranti,
hormoni, antibiotice etc) sau sunt preparate nedietetic (prajite, afumate, condimentate, foarte grase), reziduurile toxice furnizate de ele sunt si mai numeroase.
Avantajele alimentelor de orgine animalaJudecand lucrurile pe baza celor de mai sus, logica simpla va spune ca daca nu consumam
alimente de origine animala, ne protejam ficatul. Lucrurile stau chiar asa, dar nu trebuie neglijat un aspect: proteinele din structura organismului uman sunt proteine animale, deci mult mai apropiate ca structura de cele ale animalelor decat de cele din plante.
Majoritatea proteinelor din organism sunt produse in ficat, si desi organisumul uman poate produce proteinele necesare si din vegetale, acest proces metabolism necesita un efort mult mai mare decat daca ele s-ar produce din proteine de origine animala. Altfel spus, atunci cand mananci proteine animale organismul are resurse mai convenabile de a-si produce proteinele proprii, datorita asemenarii celor doua feluri de proteine.
Daca o persoana tanara si sanatoasa este vegetariana, ea poate supravietui fara probleme din punct de vedere alimentar. Daca insa persoana respectiva este in varsta si mai are si alte probleme de
sanatate, este posibil ca organismul sau sa nu aiba suficiente resurse pentru a converti proteinele vegetale in proteine animale specifice organismului, si in timp sa apara denutritia. Prin urmare, cel care consuma si carne sau alte proteine animale are un avantaj din acest punct de vedere.
Colesterolul si alimentatia vegetarianaToata lumea stie ca alimentele de origine animala contin mult mai mult
colesterol decat cele de origine vegetala, iar colesterlolul poate cauza multe probleme. Putin stiu insa ca cca 70% din colesterolul din sange nu provine din alimentatie, ci este sintetizat in ficat, de aceea exista persoane vegetariene, unele chiar foarte slabe, dar care au colesterolul crescut.
Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: ABC-ul colesterolului - Tot ce trebuie sa stiiDeci
o alimentatie exclusiv vegetariana nu ne apara neaparat de cresterea colesterolului din sange.
Vegetarienii nu sunt neaparat slabiMulte persoane vegetariene au probleme cu greutatea, desi nu mananca gras. Acest lucru este explicabil prin aceea ca majoritatea glucidelor provin din vegetale (
dulciuri si fainoase), iar acestea pot duce usor la cresterea in greutate.
Pe de alta parte, desi proteinele animale aduc si ele
calorii organismului, metabolismul lor se produce cu consum de energie, deci dulciurile ne ingrasa mai mult decat proteinele, desi din arderea lor rezulta tot 4 calorii pentru fiecare gram.
Azi esti ierbivor, maine... carnivorOrganismul uman fabrica in mod curent enzime pentru digestia alimentelor care sunt consumate obisnuit, nu si pentru alimentele pe care nu le consuma - cine nu a mancat niciodataulei de susan, sa zicem, nu are enzimele necesare pentru digestia unor componente ale acestuia si, prin urmare, nu il poate utiliza.
Sanatate la indemana cu dr. Otilia Motoi: Inteligenta corpului umanCu alte cuvinte, cine mananca proteine animale are enzime pentru prelucrarea acestora, dar nu si cel care consuma exclusiv vegetale. De aceea, daca o perioada de timp esti vegetarian si incepi sa mananci din nou alimente de origine animala, este posibil sa nu tolerezi aceste alimente la inceput, iar readaptarea la acest tip de alimentatie se produce progresiv in timp - luni de zile, si nu totdeauna se ajunge la o adaptare completa.
Dr. Motoi OtiliaMedic Primar Medicina Interna
Asistent Universitar al UMF C Davila, Bucuresti
Doctor in Stiinte Medicale
Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa
sugestii@ziare.com.
Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.