Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: ABC-ul colesterolului - Tot ce trebuie sa stii

Luni, 08 Septembrie 2014, ora 10:52
14422 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: ABC-ul colesterolului - Tot ce trebuie sa stii
Foto: Arhiva personala

Colesterolul este o substanta care se bucura de o reputatie tot mai proasta in ultimii ani, multi oameni speriindu-se sa nu aiba o valoare crescuta.

Colesterolul din sange, care se dozeaza in mod curent, nu circula singur, deoarece este insolubil in apa care reprezinta cea mai mare proportie a sangelui, ci este legat de proteine. Complexul sanguin colesterol-proteine se gaseste sub trei forme: cel bun = HDL (compus din colesterol putin si multe proteine) si cel "rau" - LDL si VLDL colesterol, care contin mult colesterol si putine proteine.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Cat de importante sunt analizele de rutina si ce inseamna

HDL, cel "bun", nu se depune in vasele de sange, fiind eliminat de ficat, prin bila, in intestin, pe cand cel "rau" se depune in vasele de sange, participand la aparitia tulburarilor vasculare cauzate de colesterol, explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

Rolul ficatului in metabolismul colesterolului

Ficatul joaca un rol extrem de important in metabolismul colesterolului in organismul animal si uman.

De exemplu, un regim alimentar vegetarian aduce o cantitate nesemnificativa de colesterol organismului, ficatul producand colesterolul bazandu-se pe alimentele consumate pentru a-i mentine concentratia constanta in sange.

Daca alimentatia este bogata in colesterol, ficatul sintetizeaza mai putin din aceasta substanta. Ficatul produce colesterol inclusiv din alte grasimi, proteine, glucide sau alcool, de aceea obezii si consumatorii de alcool au de obicei colesterolul crescut. Existenta sintezei hepatice a colesterolului explica de ce unele persoane care sunt slabe si nu consuma grasimi animale au totusi nivelul acestuia crescut.

Pentru a scadea concentratia din sange este necesara reducerea sa din alimentatie, prin consumul crescut de legume si fructe, asociata cu arderea sa prin efort fizic regulat. Daca aceste masuri nu au efect, poate fi nevoie de administrarea de medicamente care reduc sinteza colesterolului in ficat.

Partea proasta este ca aceste medicamente ce actioneaza asupra sintezei hepatice de colesterol pot afecta si alte functii ale ficatului. Unul dintre semne este cresterea transaminazelor, frecvent prezenta la pacientii care iau aceste medicamente.

Ficatul bolnav serios (cum este cazul cirozei), nu mai sintetizeaza colesterol in cantitate suficienta si concentratia sa scade in sange, constituind un semn important de ciroza. Stiind importanta substantei in aparitia aterosclerozei si cardiopatiei ischemice, este explicabil de ce pacientii cu ciroza nu fac aproape niciodata aceste doua boli.

Colesterolul poate fi si bun?

Colesterolul in exces poate aduce mari neplaceri organismului, dar o cantitate normala se stabstanta este absolut indispensabila supravietuirii.

Acesta are numeroase roluri benefice in organism, cel mai important fiind participarea la sinteza membranelor celulare; fara colesterol nu ar fi posibila formarea de noi celule necesare regenerarii unor tesuturi si structuri importante (mucoasa tubului digestiv, celule sanguine; celulele pielii fiind cele mai afectate de lipsa colesterolului).

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Ce-ti face fumatul si ce se schimba cand te lasi

Colesterolul intra in compozitia unor hormoni importanti - estrogen, progesteron, cortizol, aldosteron, care regleaza balanta ionilor organismului si functiile sexuale. Din cauza lipsei sale - ca in ciroza - apar unele disfunctii sexuale.

Colesterolul din bila are rol important in digestia si absorbtia grasimilor din tubul digestiv, fiind absolut necesar pentru absorbtia vitaminelor A, D, E si K.

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Colesterolul bun si cel rau, #colesterol tipuri, #colesterol mare alcool, #colesterol mare slab, #dr Alecse Valerian Ditoiu , #colesterol