Epilarea definitiva favorizeaza aparitia cancerului? Cat de sigur e sa o faci singura acasa? Interviu

Vineri, 17 Iunie 2016, ora 08:08
75851 citiri
Epilarea definitiva favorizeaza aparitia cancerului? Cat de sigur e sa o faci singura acasa? Interviu
Foto: Clinica Hebra Dermatologie

Cate femei nu viseaza sa scape o data pentru totdeauna de parul inestetic de pe corp?

Unele chiar reusesc acest lucru apeland la epilarea definitiva, la saloane specializate sau in propria casa.

Se pune insa problema daca aceasta procedura este periculoasa pentru sanatate: Poate favoriza aparitia cancerului? Afecteaza organele interne? Cat de sigure sunt aparatele pe care le putem folosi singure acasa?

La toate aceste intrebari ne-a oferit raspunsul intr-un interviu acordat Ziare.com medicul Laurentiu Vladau, specialist dermatologie si venerologie, de la Clinica Hebra Dermatologie.

Cat de sigura pentru sanatate este epilarea definitiva?

Pilozitatea sau parul reprezinta o particularitate genetica a omului, mostenita si, deci, cel mai probabil cu un rol fiziologic si functional in ingineria umana atat de complexa. Cel mai important rol al parului are loc in procesul de termoreglare, in special in protectia impotriva temperaturilor scazute. Podoaba capilara de la nivelul scalpului reprezinta o caracteristica definitorie pentru personalitate, iar genele si sprancenele protejeaza ochii de particule straine.

Inlaturarea parului de la nivelul membrelor, trunchiului sau zonelor intime nu are, insa, consecinte semnificative asupra sanatatii. Sensibilitatea poate fi usor diminuata si, in cazuri rare, pielea poate deveni mai uscata.

Ce efecte secundare exista si cat dureaza?

Epilarea definitiva sau, mai corect, cu efect prelungit, se realizeaza cu aparate IPL (Lumina Intens Pulsata) sau LASER (lumina inteligenta). Cele mai frecvente efecte adverse sunt arsurile, roseata si pigmentarea.

Acestea sunt de cele mai multe ori usor de evitat, daca procedura este realizata de un dermatolog sau medic ce cunoaste particularitatile aparatului pe care il foloseste si care sunt corelate cu tipul de piele al pacientului.

Tehnica folosita precum si metoda de racire a pielii in timpul procedurii sunt, de asemenea, importante. Persoanele cu piele mai inchisa la culoare sunt mai susceptibile sa dezvolte efecte nedorite. Roseata poate fi controlata cu ajutorul unor produse hidratante si eventual creme pe baza de dermatocorticoizi si dispare dupa 1-3 zile. Arsurile au nevoie de pansamente speciale, grase, antibiotice si supraveghere atenta.

Pigmentarea este mai usor de evitat decat de tratat, prin folosirea cremelor de fotoprotectie dupa procedura, evitarea arsurilor si folosirea unui sistem de racire eficient. Tratamentul se realizeaza cu creme depigmentante pe baza de hidrochinona, acid kojic, alfa si beta hidroxiacizi, acid retinoic, peelinguri chimice, tratament LASER.

Ce leziuni ale pielii poate provoca?

Epilarea definitiva poate reactiva virusul herpes simplex cu aparitia de vezicule grupate insotite de senzatie de usturime. Aceasta complicatie este usor de evitat prin profilaxia antivirala a persoanelor cu istoric de herpes.

Epilarea definitiva favorizeaza aparitia cancerului?

Exista dovezi solide ca epilarea cu aparate IPL sau LASER nu predispune la cancer de piele. Acestea folosesc lumina, iar cantitatea de raze ultraviolete este neglijabila.

Exista vreun risc pentru organele interne?

Epilarea IPL sau laser nu afecteaza organele interne. Este importanta, insa, protejarea ochilor pacientului si operatorului, deoarece lumina emisa poate fi absorbita si poate provoca ulceratii sau leziuni ireversibile ale aparatului ocular.

Asa cum spuneati si dvs, epilarea defintiva poate fi realizata cu laser sau IPL. Ne puteti explica diferentele dintre acestea? Cum functioneaza fiecare?

Atat in cazul epilarii IPL, cat si a celei LASER, tinta luminii emisa de aparat este pigmentul negru din firul de par. Ca urmare a interventiei, se realizeaza o fotovaporizare a structurilor cu pigment, respectiv firul de par.

Aparatele IPL emit un fascicul luminos cu un spectru mai larg de lungimi de unda, ceea ce il face mai putin selectiv, iar energia transmisa firului de par este mai mica si mai putin selectiva spre deosebire de fasciculul LASER, care emite lumina la o singura lungime de unda, care permite absorbtia crescuta in firul de par determinand o fototermoliza mai selectiva.

In cazul epilarii IPL, este nevoie de o medie de 8-10 sedinte pentru o epilare eficienta, spre deosebire de epilarea LASER, care necesita 3-5 sedinte. Pretul interventiei IPL este totusi mai mic, iar acesta ramane o modalitate sigura si eficienta de epilare.

Este una mai buna decat cealalta? Pe care o recomandati?

Ambele sunt modalitati eficiente de epilare. In cazul epilarii IPL, este nevoie de mai multe sedinte, dar pretul per interventie este mai mic. Exista chiar si aparate IPL care pot fi folosite acasa. Epilarea IPL poate fi mai eficienta decat LASER in cazul persoanelor cu par mai putin inchis la culoare. In schimb, epilarea LASER este utila pentru zone mai mari, procedura dureaza mai putin, iar rezultatele par sa fie mai de lunga durata, daca este folosita pentru fire de par groase si negre.

Exista vreo diferenta intre epilarea IPL si fotoepilarea? Va intreb pentru ca pe Internet sunt folosite uneori astfel incat par diferite si ar fi bine sa clarificam.

Fotoepilarea este un termen folosit pentru epilarea folosind surse de lumina intens pulasata (IPL).

Exista si aparate pentru epilare definitiva pe care le pot folosi femeile acasa. Acestea sunt sigure? Sunt recomandate?

In aceste cazuri trebuie urmate strict indicatiile producatorului. Trebuie evitata folosirea lor pe zone inflamate, cu foliculita activa, eczema, herpes, diverse dermatite. Utilizarea se face cu grija si este necesara evitarea expunerii ochilor. Procedura poate fi mai de lunga durata din cauza dimensiunii mai mici a capetelor, iar sursa de lumina poate fi mai slaba decat in cazul aparatelor profesionale.

Poate fi greu de manipulat in zonele sensibile sau greu accesibile, iar lipsa de cunoastere a particularitatii firelor de par si pielii poate duce la rezultate slabe sau arsuri usoare, iritatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#epilare definitiva, #epilare definitiva cancer, #epilare definitiva organe interne , #cosmetice