Aspecte interesante legate de creierul uman

Luni, 18 Iunie 2012, ora 12:11
17404 citiri
Aspecte interesante legate de creierul uman
Foto: LiveScience

Stiai ca baza creierului se formeaza inca din a treia saptamana de la concepere sau ca doar 10% dintre celulele creierului sunt neuroni?

Potrivit Live Science, iata cateva informatii interesante despre creierul uman.

1. Poate fi comparat cu branza tofu, in ceea ce priveste textura

Creierul uman cantareste, in medie, intre 1,3 si 1,4 kilograme. Unii neurochirurgi aseamana textura unui creier viu cu cea a pastei de dinti, cu exceptia faptului ca nu este lipicios. Potrivit neurochirurgului Katrina Firlik, o comparatie si mai buna ar fi insa cu branza tofu.

Creierul ocupa cam 80% din capacitatea craniului, restul constand, in proportii egale, de sange si lichid cerebrospinal. Creierul, sangele si lichidul cantaresc cam 1,7 kilograme.

2. Oamenii care au trait in urma cu 5.000 de ani aveau creierele mai mari

In urma cu circa 5.000 de ani oamenii aveau creierele mai mari. Datele arheologice arata ca in zone ca Europa, China, Africa de Sud si Australia creierele oamenilor s-au micsorat cu aproximativ 150 de centimetri cubi, de la o medie de 1.350 de centimetri cubi, adica cu circa 10%. Cercetatorii nu au descoperit cauza acestei micsorari, dar unii sunt de parere ca a avut loc deoarece creierele au devenit mai eficiente pe masura ce au evoluat.

Alti cercetatori considera ca alimentatia noastra a avut aceasta urmare, ea constand in produse mai usor de mestecat, astfel ca nu mai este nevoie de maxilare atat de mari si puternice ca in urma cu mii de ani. Intre marimea creierului si inteligenta nu e insa o legatura directa, astfel ca nu exista dovezi care sa arate ca oamenii de atunci erau mai inteligenti decat cei de azi.

3. Consuma multa energie

Creierul uman cantareste doar circa 2% din greutatea corporala totala, dar foloseste cam 20% din oxigenul din sange si 25% din glucoza.

4. Circumvolutiunile ar putea fi secretul inteligentei

Suprafata creierului uman se numeste cortex cerebral, este acoperita de circumvolutiuni si gazduieste circa 100 de miliarde de neuroni. Faptul ca este cutata ii permite sa fie mai vasta decat daca ar fi neteda si astfel sa aiba mai multa putere de procesare.

La maimute, circumvolutiunile au grade diferite, ca si la elefanti, iar la delfini acestea sunt chiar mai pronuntate decat la oameni.

5. Doar 10% din celulele creierului sunt neuroni

Dintre toate celulele creierului, doar 10% sunt neuroni, restul fiind celule de sustinere - glia (in greaca "glia" inseamna "lipici"). Iar pana in urma cu ceva timp neurologii credeau ca aceste celule de sustinere au doar rolul de a tine neuronii la un loc, dar cercetari relativ recente arata ca acestea au mai multe functii, printre care se numara oferirea unei protectii imunitare pentru sustinerea cresterii si functionarii sinapselor (conexiunile dintre neuroni).

6. Creierul incepe sa se formeze la numai trei saptamani de la concepere

Baza creierului se formeaza la numai trei saptamani de la concepere - un strat de celule embrionare, numit platoul neural, fuzioneaza cu tubul neural, tesutul urmand sa devina mai tarziu sistemul nervos central.

In timpul primului trimestru de sarcina tubul neural creste si se diferentiaza. Neuronii si celulele de sustinere incep sa se formeze abia in trimestrul al doilea, iar circumvolutiunile apar chiar mai tarziu. Dupa debutul trimestrului al treilea, la 26 de saptamani, circumvolutiunile incep sa se adanceasca.

7. Creierul se modifica permanent

Desi s-a crezut mult timp ca odata cu maturitatea creierul isi pierde capacitatea de a mai forma noi conexiuni, in urma cu cativa ani mai multe studii au scos la iveala contrariul. In plus, antrenamentul mintal intensiv poate schimba atat structura, cat si modul de functionare ale creierului.

8. In cea mai mare parte, creierele femeilor si ale barbatilor sunt similare

Hormonii feminini si cei masculini influenteaza diferit dezvoltarea creierului, iar cercetari realizate cu ajutorul razelor X au aratat diferente in modul in care femeile si barbatii simt durerea, iau decizii sau fac fata stresului. Insa in cea mai mare parte, creierele si capacitatea mintala sunt similare la femei si barbati.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#creier uman ciudatenii, #aspecte interesante creier uman, #lucruri interesante creier uman, #creier neuroni, #creier greutate , #creier