Cum functioneaza memoria umana si care sunt "componentele" ei

Joi, 10 Martie 2011, ora 21:44
14940 citiri
Cum functioneaza memoria umana si care sunt "componentele" ei
Foto: brainmysteries

Cercetatorii au demonstrat ca un creier uman are trei nivele concentrice de memorie. Memoria este alcatuita dintr-un miez concentrat pe un element activ, o zona inconjuratoare si o regiune mai mare, ce contine elemente pasive.

Cercetatorii au dezbatut indelung enigma: creierul contine doua sau trei nivele de lucru ale memoriei. Acum, un nou studiu realizat de Universitatea Rice si de Institutul de Tehnologie din Georgia, din Statele Unite, a demonstrat ca un creier uman contine trei nivele concentrice de memorie de lucru, in care se stocheaza informatiile disponibile, informeaza NewstrackIndia.

Cercetatorii au descoperit ca memoria pe termen scurt este alcatuita din trei zone - un miez concentrat pe un element activ, o zona inconjuratoare, care detine cel putin cu trei elemente mai mult si o regiune mai mare, care contine elemente pasive, ce au fost prevazute pentru o recuperare ulterioara.

Ei au constatat, de asemenea, ca regiunea miezului, denumita centrul atentiei, are trei roluri - nu doua, asa cum au propus anterior cercetatorii.

In primul rand, acest miez concentreaza atentia direct la informatia corecta, care este afectata de predictibilitatea modelului de intrare. Apoi, acesta preia informatia si ulterior, atunci cand este necesar, o actualizeaza.

Cercetatorii, Chandramallika Basak de la Universitatea Rice si Paul Verhaeghen de la Institutul Tehnologic din Georgia, au folosit exercitii simple de memorie, care implica culori si forme pe un ecran de computer pentru a determina cele trei nivele distincte de memorie.

Ei au determinat, de asemenea, rolul concentrarii atentiei prin studierea procesului de modificare al informatiilor, in si din centrul atentiei.

In acest studiu, 49 de participanti au trecut doua experimente. Cercetatorii au descoperit ca, atunci cand nu exista un model, tuturor participantilor le-a crescut timpul de raspuns cu o medie de 240 de milisecunde pentru fiecare element, din elementele stocate.

"Predictibilitatea poate elibera resurse, astfel incat o persoana sa poata sa faca mai multe sarcini in mod eficient", a spus Basak.

"Cand faci aceeasi secventa de nenumarate ori, memoria ta poate fi partial automatizata, atunci tu ai abilitatea sa faci o alta sarcina in acelasi timp", a adaugat el.

Studiul a aratat, de asemenea, ca al treilea nivel de memorie - regiunea care contine elemente pasive - nu este doar separata de celelalte zone de stocare active, dar are si un zid intre ele.

Numarul de elemente pasive nu influenteaza nici timpul de raspuns si nici precizia de reamintire a informatiilor active.

Constatarile apar in numarul din martie al publicatiei Journal of Cognitive Psychology.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#nivele creier, #creierul uman, #memorie creier , #creier