Cum sa ai un creier fericit si o stare permanenta de bine

Duminica, 13 August 2017, ora 09:11
27266 citiri
Cum sa ai un creier fericit si o stare permanenta de bine
Foto: Arhiva personala

Soarta fiecaruia dintre noi este in mana noastra si, de aceea, cultivarea unor obiceiuri sanatoase, pentru intregul corp, dar mai ales pentru creier trebuie sa devina "traditie".

Pentru ca se poate si pentru ca suntem singurii responsabili, invitatia mea este de a va "reconstrui" creierul, nu doar rezistent la stres, dar mai ales fericit, simtind starea de bine.

De ce ar trebui companiile sa investeasca in programe de wellbeing

Creierul fericit are patru mari caracteristici

Un creier fericit isi revine rapid dupa ce trece printr-o situatie neplacuta (rezilienta), percepe calitatile oamenilor si savureaza experientele pozitive pentru mult timp, chiar si dupa terminarea acestora (perceptia pozitiva). Are capacitate crescuta de concentrare pentru a indeplini activitatea in care este implicat, fara ca mintea sa "zboare" catre altceva (atentia) si se implica frecvent pentru a oferi ajutor dezinteresat (generozitatea).

Exista multe strategii pentru "reconstruirea" creierului - somnul, activitatea fizica si meditatia fiind dintre cele mai eficiente si dovedite stiintific ca pot realiza aceste transformari, datorita proprietatilor creierului.

Creierul se transforma continuu

Neuroplasticitatea inseamna ca transformarea creierului se face ca raspuns la experiente si obisnuinte. Ce este interesant este ca aceasta transformare se intampla si fara voia noastra si de aici vine necesitatea ca procesul sa fie ghidat, constient.

Daca ii spui unui coleg ca nu te poti baza pe el, va ajunge, nu dupa mult timp, sa creada intai si apoi sa si actioneze ca un om pe care nu te poti baza. Eu aleg daca cultiv furia si egoismul sau blandetea si generozitatea.

Wellbeing: De ce nu te mai poti relaxa si te simti mai mereu obosit?

Genele pot fi modificate prin stilul de viata

Epigenetica inseamna ca ne nastem cu un ADN care nu se va modifica, dar se poate schimba amplitudinea de expresie a genelor (de la minim la maxim). Un exemplu este comportamentul matern, dovedit ca determina modificari in expresia anumitor gene, nu doar la copil, pe tot parcursul vietii, dar si la cateva generatii urmatoare.

Corpul si creierul se influenteaza continuu

Corpul si creierul au o comunicare bidirectionala si trebuie sa acceptam ca, asa cum ne antrenam muschii, este absolut necesar sa ne antrenam si creierul, constient, deliberat, pentru ca doar asa vom obtine sanatatea suprema, starea de bine, creativitatea si performanta.

Compasiunea si blandetea sunt innascute

Bunatatea innascuta inseamna ca daca avem de ales intre a fi buni sau rai, alegem sa fim buni, sa cooperam pentru obtinerea unui rezultat comun. Compasiunea si blandetea pot fi dezvoltate, pentru ca exista in noi.

Nu suntem toti echipati identic in privinta rezistentei la stres si asta face ca in fata unei provocari doi oameni sa reactioneze complet diferit: unii sunt rezistenti la stres (si platesc sa sara cu parasuta), iar altii se simt inconfortabil, sunt vulnerabili (si nu sar cu parasuta decat in situatia iminentei unei prabusiri a avionului in care se afla).

Ceea ce obtinem prin strategiile de transformare a creierului este un comportament cerebral, de a privi cu rabdare si curiozitate o situatie noua, de a evalua resursele personale, pentru a selecta cu intelepciune solutia optima.

Wellbeing: 6 motive sa invatam sa controlam stresul zilnic

Mind Education Health
Adriana Antohe, medic si trainer, specialist in medicina de familie si medicina muncii, face parte din echipa Mind Education Health, companie care ofera consultanta psihologica si programe de tip well-being in zona de parenting, relatii de cuplu si la locul de munca.

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Creierul fericit si stare de bine, #cum facem creierul fericit, #fericire creier , #creier
Comentarii