Cum faci ca memoria sa te ajute pana la adanci batraneti

Vineri, 22 Iulie 2011, ora 12:25
6512 citiri
Cum faci ca memoria sa te ajute pana la adanci batraneti

Oricat ar incerca cineva sa te convinga ca exista medicamente pentru memorie, de sinteza sau naturiste, sa nu te lasi pacalit, pentru ca nu exista asa ceva. Exista insa, un mod de viata responsabil si sanatos, respectat de oameni obisnuiti cu o anumita disciplina de viata.

Te-ai intrebat poate, auzind o persoana cu multi ani in spate cum vorbeste clar, corect, cursiv si concis despre evenimente de mult petrecute, dar care parca s-au intamplat mai ieri, cum de este posibil, cum de acea persoana are mintea atat de lucida si amintirile atat de vii.

Si in acest caz, alimentatia si, mai ales, obiceiurile bune legate de aceasta (orele de masa etc.) sunt importante. Pentru sanatatea mentala, dar si cea fizica, trebuie consumate alimente proaspete, bogate in nutrientii necesari. Excesele trebuie evitate. Toate alimentele sunt bune si necesare organismului, cu conditia ca omul sa fie echilibrat.

Somnul, esential

Dupa alimentatie, somnul este cel care are o importanta deosebita in mentinerea si pastrarea unei memorii sanatoase. Un om sanatos trebuie sa doarma sapte - opt ore pe noapte, iar orele de somn trebuie respectate. Persoanele care pot dormi si ziua, nu mult, dar profund, linistit, sanatos si odihnitor, au si mai mult de castigat. In timpul somnului, nivelul hormonilor de stres din organism scade si intregul corp se reface si se relaxeaza. Memoria se bazeaza pe o serie de conexiuni nervoase, care se refac si se intaresc in timpul somnului.

Persoanele cumpatate, cele educate sa reziste tentatiilor si care cunosc ce ravagii produce excesul de alcool in organism au, de regula, o memorie buna pe tot parcursul vietii. Mai nou, medicii recomanda zilnic unul - doua pahare de vin rosu pe zi, ca medicament. Unele studii mai recente sugereaza ca vinul rosu este benefic inimii, deci si creierului. Se spune ca ce este bun pentru inima este la fel de bun si pentru creier.

Un pahar de vin, binevenit

Cercetatorii sustin ca resveratrolul, un compus prezent in cantitati mari in coaja strugurilor negri, ar fi responsabil pentru efectele pozitive ale vinului rosu. Persoanele care, din diferite motive, nu pot consuma vin rosu cu masura, recomandat chiar si hipertensivilor, pot manca alune sau afine, care contin aceasta substanta, dar in cantitati mai mici decat strugurii.

Miscarea in aer liber, aerisirea creierului, se recomanda mai mereu, fara insa se sa mentioneze ca ajuta si la mentinerea in forma a memoriei. Se pot face plimbari, mai lungi sau mai scurte, in functie de anotimp. Unele persoane, daca vor si le place, pot practica un sport in aer liber.

Gimnastica memoriei

Cel mai importanta insa, pentru mentinerea unei memorii sanatoase pe tot parcursul vietii, e gimnastica memoriei. Cu cat e mai solicitata si mai pusa la treaba, cu atat memoria e mai buna, mai treaza si nu lasa pe nimeni balta, ca sa devina o povara pentru cei dragi inspre apusul vietii. Sunt atat de multe activitati care pot mentine memoria treaza: sah, integrame, rebusuri, jocuri logice, cititul zilnic, socotitul fara creion sau calculator, ascultarea regulata a stirilor, intalnirea cu prietenii si dialoguri despre ceea ce a fost ori s-a intamplat candva.

Daca se intampla totusi ca, in ciuda unui regim de viata cumpatat, memoria sa va faca probleme, atunci mergeti la un medic, singurul in masura sa recomande niste analize pentru a determina cauzele si a prescrie un tratament.

Sa avem sanatate!

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#gimnastica memoriei, #resveratrol surse, #vinul rosu beneficii , #creier