Ziare.com

Cum functioneaza memoria umana si care sunt "componentele" ei

de George Titus Albulescu
Joi, 10 Martie 2011, ora 21:44

   

Cum functioneaza memoria umana si care sunt "componentele" ei
Cercetatorii au demonstrat ca un creier uman are trei nivele concentrice de memorie. Memoria este alcatuita dintr-un miez concentrat pe un element activ, o zona inconjuratoare si o regiune mai mare, ce contine elemente pasive.

Cercetatorii au dezbatut indelung enigma: creierul contine doua sau trei nivele de lucru ale memoriei. Acum, un nou studiu realizat de Universitatea Rice si de Institutul de Tehnologie din Georgia, din Statele Unite, a demonstrat ca un creier uman contine trei nivele concentrice de memorie de lucru, in care se stocheaza informatiile disponibile, informeaza NewstrackIndia.

Cercetatorii au descoperit ca memoria pe termen scurt este alcatuita din trei zone - un miez concentrat pe un element activ, o zona inconjuratoare, care detine cel putin cu trei elemente mai mult si o regiune mai mare, care contine elemente pasive, ce au fost prevazute pentru o recuperare ulterioara.

Ei au constatat, de asemenea, ca regiunea miezului, denumita centrul atentiei, are trei roluri - nu doua, asa cum au propus anterior cercetatorii.

In primul rand, acest miez concentreaza atentia direct la informatia corecta, care este afectata de predictibilitatea modelului de intrare. Apoi, acesta preia informatia si ulterior, atunci cand este necesar, o actualizeaza.

Cercetatorii, Chandramallika Basak de la Universitatea Rice si Paul Verhaeghen de la Institutul Tehnologic din Georgia, au folosit exercitii simple de memorie, care implica culori si forme pe un ecran de computer pentru a determina cele trei nivele distincte de memorie.

Ei au determinat, de asemenea, rolul concentrarii atentiei prin studierea procesului de modificare al informatiilor, in si din centrul atentiei.

In acest studiu, 49 de participanti au trecut doua experimente. Cercetatorii au descoperit ca, atunci cand nu exista un model, tuturor participantilor le-a crescut timpul de raspuns cu o medie de 240 de milisecunde pentru fiecare element, din elementele stocate.

"Predictibilitatea poate elibera resurse, astfel incat o persoana sa poata sa faca mai multe sarcini in mod eficient", a spus Basak.

"Cand faci aceeasi secventa de nenumarate ori, memoria ta poate fi partial automatizata, atunci tu ai abilitatea sa faci o alta sarcina in acelasi timp", a adaugat el.

Studiul a aratat, de asemenea, ca al treilea nivel de memorie - regiunea care contine elemente pasive - nu este doar separata de celelalte zone de stocare active, dar are si un zid intre ele.

Numarul de elemente pasive nu influenteaza nici timpul de raspuns si nici precizia de reamintire a informatiilor active.

Constatarile apar in numarul din martie al publicatiei Journal of Cognitive Psychology.
Citeste mai multe despre nivele creier creierul uman memorie creier
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12321 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

o explicatie

este interesant de urmarit, de asemenea, cum lucreaza memoria functie de varsta...ce anume favorizeaza mentinerea unei memorii excelente chiar la 80-90 de ani... pot fi explicatii genetice sau depinde de modul de viata al fiecaruia !?

 

GANDUL

Gandul este energie electrica vibrand la o frecventa foarte inalta. Fiecare gand produce o vibratie, care calatoreste prin univers si incepe sa prinda forma. Acel gand s-a nascut dintr-o alta forma de energie si va exista, sub o forma sau alta, pentru totdeauna. Acest fapt inseamna ca avem o uriasa responsabilitate in privinta supravegherii si disciplinarii gandurilor noastre. Gandurile formeaza campuri de energie care calatoresc din mintea noastra catre lumea exterioara. Un gand trecator va primi putina energie, dar daca acel gand incepe sa se dezvolte si noi iiacordam atentie, devine tot mai puternic. Cu cat i se da mai multa atentie, cu atat are mai multa influenta asupra lumii noastre si a relatiei noastre cu ea.

 

SUBCONSTIENTUL

Un om normal foloseste cam 5% din capacitatea creierului, dar unde sunt folositi ceilalti 95%? sau unde se "ascund"? Pentru descifrarea acestor secrete au colaborat nu numai medici specialisti neurologi, ci si psihologi. Acestia au constatat ca mintea omului are doua parti: una constienta si una subconstienta. Partea constienta se ocupa de tot ceea ce facem de zi cu zi: vorbim, invatam, calculam, avem emotii, etc. Inseamna ca aceasta parte este acel 5 % din creier pe care il folosim pentru a ne satisface nevoile. Si mai inseamna ca ceilalti 95 % din creier sunt partea subconstienta. Aici este greu de spus cu ce se ocupa ea. Insa putem observa ca noi suntem condusi de partea subconstienta si orice am face nu putem sa o neglijam. Trebuie sa constientizam ca exista ceva mult mai presus decat mintea noastra constienta, sa ii constientizam puterea si sa incercam sa "devenim prieteni".

 

@comoaramea

deosebit de interesante completarile tale, subiectul in sine fiind *fierbinte*...totusi, suntem in egala masura dependenti de bagajul genetic si de amprenta propriilor experiente sau una din ipoteze isi cere drepturile !?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor