Cum poti ramane fara memorie din studentie

Miercuri, 18 Mai 2011, ora 23:23
3021 citiri
Cum poti ramane fara memorie din studentie

Studentii care si-au facut un obicei din a iesi in cluburi si pub-uri si a bea cu prietenii au mai multe sanse de a pierde din capacitatea de memorare pe termen lung, decat ceilalti. Un studiu recent arata faptul ca alcoolul afecteaza hippocampusul, care joaca un rol important in ceea ce priveste memoria.

Structura cerebrala este foarte sensibila la unul dintre efectele otravitoare ale alcoolului, indiferent de varsta, ceea ce le face foarte mult rau studentilor foarte petrecareti, dupa cum afirma cercetatorul Maria Parada, pentru Daily Mail.

"Mai ales in tarile din nordul Europei exista o traditie a bauturii in randul adolescentilor. In ultimii ani, acest model a fost urmat si de restul Europei", explica aceasta.

Memoria de lunga durata este impartita in doua: memorie declarativa (in care sunt stocate faptele) si memoria procedurala (care ne aminteste cum sa facem anumite lucruri din reflex, precum legatul sireturilor). Cercetatorii de la Universitatea Santiago de Compostela din Spania au gasit dovezi clare ale faptului ca alcoolul afecteaza memoria.

Hippocampusul este un lant de neuroni grupati in forma unui calut de mare, ce au un rol esential in transformarea amintirilor noi in unele de lunga durata, dar si in conectarea amintirilor intre ele, pentru a crea un context. In acest fel, spre exemplu, pozele facute in prima zi de munca iti amintesc de contextul si starea de spirit pe care o aveai atunci.

Cei care au hippocampusul deteriorat au amnezie anteretrograda: isi pot aminti lucrurile din trecut, dar nu pot stoca evenimente noi. Totusi, sunt capabili sa capete abilitati noi. Cel mai cunoscut caz este cel al pacientului H.M., caruia i-au fost indepartate doua treimi din hippocampus pentru a-l scapa de crizele epileptice, in anul 1953. Abia apoi au realizat medicii ca in acest fel omul nu va mai putea sa retina amintiri noi mai mult de cateva secunde. Povestea lui a schimbat cunostintele neurochirurgilor.

Dr. Padala spune ca "Descoperirile noastre arata o legatura clara intre bautul regulat si problemele aparute in asimilarea de noi informati verbale in randul studentilor sanatosi".

Studiul a examinat 122 studenti din Spania, intre 18 si 20 ani, impartiti in doua grupuri - unul era alcatuit din tineri care beau in mod regulat, iar celalalt din tineri abstinenti. Au fost supusi apoi la studii neurologice, care includeau teste de memorie logica, memorie declarativa si memorie vizuala, in urma carora a reiesit si concluzia studiului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#memorie de lunga durata, #memorie afectata de alcool, #efecte negative alcool , #creier