Cum sa recunosti un accident vascular cerebral

Duminica, 18 Iulie 2010, ora 08:56
6552 citiri
Cum sa recunosti un accident vascular cerebral
Womansday

In ultimii zece ani, numarul persoanelor care sufera un accident vascular cerebral intre 20 si 45 de ani a crescut de la 4,5% la 7,3%, aceasta afectiune reprezentand a treia cauza de mortalitate din lume.

Expertii cred ca de vina pentru aceste statistici ingrijoratoare este inmultirea cazurilor de obezitate si diabet. Indiferent de statistici si predispozitii, oricine poate suferi, la un moment dat, un accident vascular cerebral.

Cert este ca un accident vascular cerebral este destul de greu de recunoscut. Pentru a veni in ajutorul celor interesati, womansday.com a identificat patru simptome care pot fi usor observate.

Un accident vascular cerebral apare atunci cand o artera care furnizeaza sange la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocata de un cheag.

In cateva minute, celulele nervoase din acea zona sunt afectate si pot muri in cateva ore. Ca rezultat, acea parte a corpului care este controlata de zona afectata a creierului nu mai poate functiona normal.

Prin urmare, simptome precum confuzie brusca, ameteala sau slabiciune pe o anumita parte a corpului trebuiesc neaparat luate in seama. Este important ca in astfel de cazuri sa se actioneze rapid. Tratamentul cel mai eficace este acela administrat in mai putin de o ora de la declansare.

Mai concret, iata cele patru semne care ar trebui sa-ti indice ca trebuie sa ajungi de urgenta la spital:

1. amortirea brusca a unei parti a corpului (spre exemplu, daca vezi ca nu ai control asupra unui brat atunci cand incerci sa ridici ambele brate sau ca nu poti zambi cu ambele colturi ale gurii);

2. dificultati in vorbire si in a intelege ce spune cineva;

3. pierderea brusca a echilibrului, ameteala, dureri de cap bruste si probleme in coordonarea membrelor;

4. incetosarea privirii, stare inexplicabila de greata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#simptome accident vascular cerebral, #semne accident vascular cerebral, #recunoaste accident vascular cerebral , #creier