Fobiile celebritatilor: Napoleon se temea de pisici, Stalin de avioane

Miercuri, 28 August 2013, ora 12:02
13184 citiri
Fobiile celebritatilor: Napoleon se temea de pisici, Stalin de avioane
Foto: Infoniac

Multa lume sufera de fobii. Unii nu suporta sa stea singuri acasa, sa mearga cu liftul, sa urce in avion, uneori nici macar in masina. Boala se numeste claustrofobie, iar incercarile specalistilor de a aduce un astfel de pacient la o stare normala dau de multe ori gres.

Specialistii nici nu insista, intrucat au fost cazuri cand bolnavul de claustrofobie, obligat sa faca abstractie de frica sa, a sfarsit prin a face infarct.

Sunt insa si fobii mai putin grave: unora le e teama de pisici, de intuneric, de prea multa liniste sau, dimpotriva, de prea mult zgomot. De obicei, societatea nu le prea acorda atentie, dar cand e vorba de personalitati, cazurile devin deodata interesante, comenteaza portalul Infoniac.

Exemple notorii

1. Dictatorul sovietic Iosif Stalin era obsedat de ideea ca cineva vrea sa-l otraveasca. Avea o angajata cu sarcina de a consuma, cu trei ore inaintea mesei, toate felurile din meniul sau si, separat, un angajat care sa deguste bautura.

Deasemeni, Stalin nu avea incredere in avion: n-a calatorit decat cu trenul, iar pe distante scurte cu masina.

2. Napoleon Bonaparte nu suporta apropierea pisicilor. In afara dezgusutlui, aceasta apropiere il facea si alergic. Aceeasi fobie fata de pisici au avut-o Hitler, Mussolini, tarul Nicolae al II-lea, Alexandru cel Mare si Iulius Caesar.

3. Alfred Hitchcock, celebrul realizator de la Hollywood, suferea de ovofobie, respectiv repulsie fata de gustul si mirosul de oua. Nu manca nici oua, nici cozonac, nici alte preparate pe aceasta baza.

4. Poate este o surpriza pentru multi sa afle ca lui Walt Disney, cunoscutul realizator de filme animate, creatorul nu mai putin celebrului Mickey Mouse, ii era frica de... soareci. Dar, atentie, frica, nu dezgust!

5. Marilyn Monroe suferea de agorafobie: teama de a se afla in multime. Evita pe cat se poate masele de oameni si nu circula decat insotita.

6. Despre Pamela Anderson se spune ca ii este teama de oglinzi. Evita sa se afle in spatiile in care sunt oglinzi, iar daca este nevoita sa-si priveasca reflexia, se limiteaza la un timp foarte scurt si paraseste imediat incaperea.

7. Despre Gustave Eiffel, cel care a creat simbolul Parisului, se stie ca, in mod cu totul neasteptat, suferea de teama de inaltime. De aceea, el n-a urcat niciodata pe turnul proiectat chiar de el.

8. Sigmund Freud, celebrul psihoanalist, avea teama de ferigi si de arme. Daca cea de-a doua temere poate fi explicata usor, prima a fost dobandita in copilarie, cand a trecut printr-o experienta traumatizanta legata de aceasta planta, de altfel inofensiva.

9. Fizicianul Nicola Tesla, autorul mai multor inventii si descoperiri, dintre care unele ii poarta numele, suferea de germafobie, teama de a fi infectat cu germeni necunoscuti. Aceasta l-a determinat sa faca exces de pedanterie in ceea ce priveste igiena, detaliu binecunoscut de cei apropiati.

10. Salvador Dali, celebrul pictor, avea teama de lacuste si paianjeni. Apropierea unei astfel de insecte ii producea o criza asemanatoare cu epilepsia.

11. Scriiorul rus Nicolai Gogol traia inspaimantat in permanenta ca ar putea fi ingropat de viu. In utimii ani ai vietii, nici nu se lungea in pat, dormind sezand. La baza acestei stari se afla encefalita, de care suferise in copilarie, ca urmare a unei malarii.

12. Compozitorul Frederic Chopin avea aceeasi suferinta. In fiecare seara, lasa un bilet langa pat, cu urmatoarea inscriptie: "m-am culcat si dorm, nu sunt mort; cine se indoieste, sa ma trezeasca".

13. In sfarsit, cantareata Madonna are si ea o suferinta ciudata: teama de trasnete. Boala este cunoscuta, se numeste brotofobie si, desi psihologii au mijloace de tratament, este recurenta. Se pare ca cel mai bun tratament este sa se stea cu lumina aprinsa in casa si sa se faca exercitii fizce.

Eveniment Quarterly Report

Clotilde Armand îl dă în judecată pe Marcel Ciolacu: ”Prim-mincinosul ţării, şeful PSD”
Clotilde Armand îl dă în judecată pe Marcel Ciolacu: ”Prim-mincinosul ţării, şeful PSD”
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand anunţă miercuri că a decis să-l acţioneze în instanţă pe ”prim-mincinosul ţării, pe şeful PSD”.” Într-o ţară democratică personaje...
Boloș, despre pachetul de măsuri fiscale: „Guvernul aduce bani suplimentari de la bănci, de la corporațiile multinaționale”
Boloș, despre pachetul de măsuri fiscale: „Guvernul aduce bani suplimentari de la bănci, de la corporațiile multinaționale”
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a declarat că, prin măsurile luate, Executivul ”nu a făcut altceva decât să aducă bani suplimentari” la buget, de la companii. El susţine că...
#fobii celebritati, #fobii vedete, #Frederic Chopin fobie, #Gustave Eiffel teama inaltime, #Stalin fobie, #persoane publice fobii , #creier