Ziare.com

Meditatia poate avea un impact semnificativ asupra creierului

de Carmen Negoescu
Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 21:36

   

Meditatia poate avea un impact semnificativ asupra creierului
Meditatia poate avea un impact semnificativ asupra anumitor portiuni ale creierului, care sunt asociate memoriei, empatiei si stresului, arata un studiu publicat in revista Psychiatry Research: Neuroimaging.

O echipa de cercetatori din Massachusetts a descoperit ca meditatia nu numai ca aduce un sentiment de liniste si relaxare fizica, dar poate oferi si beneficii cognitive si psihologice, care pot persista pe parcursul unui zile intregi, noteaza Dr Cutler.com.

Pentru a se ajunge la aceasta concluzie a fost realizat un studiu pe un esantion de 16 persoane.

Astfel, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca meditatia poate imbunatati structura creierului, iar o astfel de practica ar putea asigura, de asemenea o stabilitate mentala si emotionala.

Problemele de memorie sunt comune printre cei care sufera de boala Alzheimer, o boala neurodegenerativa care afecteaza mai mult de cinci milioane de americani, potrivit Asociatiei Alzheimer.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2677 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Meditatie Transcendentala

MT este o tehnica de relaxare foarte simpla care poate fi invatata de oricine incepand de pe la 5 ani.
Se practica intre 15 si 20 de minute de doua ori pe zi dimineata si seara.
Poate fi invatata numai de la un profesor acreditat in predarea tehnicii.
Cursul dureaza citeva zile, o ora pe zi.
De cand a fost introdusa in vest de catre Maharishi Mahesh Yogi au fost facute in ultimii 50 de ani mai mult de 700 de studii in peste 250 de institutii de cercetare.
Unul dintre primii oameni de stiinta care a acordat atentie acestor cercetari a fost fiziologul american Robert Keith Wallace.
El si-a inceput doctoratul in anul 1967 la UCLA (Universitatea din California, Los Angeles) tema sa fiind cercetarea modificarilor fiziologice ale organismului din timpul meditatiei transcendentale.
Astfel a strans o cantitate uriasa de material care arata fara nici un dubiu ca, in organism, in timpul meditatiei, apar anumite modificari. Dupa cateva minute de la inceperea exercitiului, subiectii lui intrau in stare de relaxare profunda ceea ce facea ca inima sa bata mai incet, respiratia sa fie mai ampla, cu frecventa mai scazuta, sa apara undele alfa pe electroencefalograf, precum si un consum diminuat de oxigen masurat in aerul respirat. Aceasta informatie este deosebit de importanta, pentru ca indica faptul ca intensitatea metabolismului, legata de consumul de oxigen al celulelor - a scazut considerabil, stare pe care fiziologii a numesc "hipometabolica".
In timp ce, unei persoane normale ii sunt necesare intre 4 si 6 ore de somn pentru a atinge nivelul de relaxare la care consumul de oxigen scade la valori minime, subiectilor lui Wallace le erau necesare cateva minute. Mai mult, in timpul somnului scaderea consumului de oxigen era ceva mai mica de 16%, iar la subiectii cercetarii cifra era de doua ori mai mare! Aceste date aratau clar ca sentimentul subiectiv al relaxarii totale si linistirii interioare au o baza fizica reala. Pe langa asta, foarte important era faptul ca subiectii nu adormeau si nici nu intrau in transa. Pe baza acestor date dr. Wallace a concluzionat ca meditatia este de fapt o stare de "trezire hipometabolica". Avand in vedere ca rezultatele pe care le-a obtinut erau complet diferite de cele obtinute in starea de veghe, somn sau somn cu vise, a concluzionat ca a demonstrat existenta unui nou nivel de constiinta - pe care l-a denumit "a patra stare de constiinta".
www.m-t.ro

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor