O molecula ar putea fi folosita pentru a reface legaturile dintre neuroni

Vineri, 18 Septembrie 2020, ora 05:07
5152 citiri
O molecula ar putea fi folosita pentru a reface legaturile dintre neuroni
Foto: Pixabay

O echipa internationala de cercetatori a dezvoltat o proteina cu actiune neurologica si a testat-o, obtinand rezultate incurajatoare. Testele experimentale au fost facute pe soareci, iar proteina a ameliorat simptomele anumitor leziuni si boli neurologice, in timp ce la nivel microscopic s-a observat clar ca este capabila sa repare conexiunile dintre neuroni.

Reteaua neuronala a creierului uman sufera modificari pe tot parcursul vietii, pentru a putea asimila informatiile si a le stoca intr-o maniera adecvata.

Acest lucru se aplica, in special, proceselor legate de generarea si rememorarea amintirilor.

Sinapsele, puncte de intalnire prin care semnalele nervoase sunt transmise de la o celula la alta, joaca un rol central in capacitatea creierului de a se adapta. O serie de molecule specifice, cunoscute sub numele de proteine organizatoare sinaptice, asigura formarea si reconfigurarea sinapselor, ori de cate ori este necesar, noteaza Medicalxpress.

"In laboratorul nostru am studiat efectul moleculei CPTX asupra soarecilor care au prezentat anumite simptome ale maladiei Alzheimer", explica profesorul Alexander Dityatev, cercetator al Centrului German pentru Boli Neurodegenerative.

Cercetatorii au observat, de asemenea, normalizarea mai multor parametri neuronali importanti care sunt compromisi in cazul Alzheimerului. Mai exact, proteina CPTX a marit capacitatea sinapselor de a se schimba, ceea ce este considerat un proces celular asociat cu formarea memoriei.

CPTX a actionat in mod specific asupra sinapselor care au promovat activitatea celulelor cu care intra in contact si, in final, a crescut densitatea asa-numitelor coloane vertebrale dendritice - mici umflaturi in membrana celulei, esentiale pentru stabilirea conexiunilor sinaptice excitate.

Proteina CPTX este o speranta uriasa pentru suferinzii de boli neurodegenerative.

Îți tremură mâinile? Iată de ce boli grave poți suferi
Îți tremură mâinile? Iată de ce boli grave poți suferi
Tremuratul mâinilor este deseori pus pe seama bătrâneții, fiind întâlnit de regula la persoanele în vârstă. Cu toate acestea, tremurul mâinilor poate apărea și în cazul persoanelor...
Ești obosit deși dormi? 9 boli care se manifestă prin oboseală
Ești obosit deși dormi? 9 boli care se manifestă prin oboseală
Un bebeluș în vârstă de până în trei luni doarme 19 ore pe zi, în timp ce o persoană de peste 65 de ani nu are nevoie de mai mult de 5 ore de somn pe noapte pentru a se odihni. În schimb,...
#cercetare, #neurostiinte, #boli, #Alzheimer, #dementa, #boli neurodegenerative, #descoperire , #creier