Ziare.com
Tu stii ce mananci
Stiai ca anumite medicamente cresc riscul aparitiei dementei?
Campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre

Un studiu recent, realizat pe 283.000 de oameni, a aratat ca exista medicamente care, luate o perioada lunga de timp, cresc semnificativ riscul de dementa.

In cadrul cercetarii realizate in Marea Britanie, de catre oameni de stiinta de la Universitatea Nottingham, subiectii au fost monitorizati timp de 20 de ani. La momentul in care a inceput monitorizarea lor, niciunul nu fusese diagnosticat cu dementa, arata Science Alert, care citeaza Busines Insider.

Pana la finele studiului, 58.000 dintre subiecti au primit acest diagnostic.

Oamenii de stiinta au descoperit o legatura clara intre medicamentele luate pentru depresie, epilepsie si Parkinson si aparitia dementei.

O doza din aceste medicamente, luata zilnic, timp de 3 ani, mareste riscul aparitiei dementei cu 50%, au concluzionat autorii studiului.

Circa 10% din totalul cazurilor de dementa au ca punct de plecare aceste medicamente, spun cercetatorii.

Alte studii au aratat, de-a lungul timpului, ca fumatul e vinovat de 14% dintre cazurile de dementa, inactivitatea fizica de 6,5% din cazuri, hipertensiunea de 5% si diabetul de 3% din cazuri.

Citeste si S-a descoperit un nou tip de dementa, extrem de comun. Pe cine afecteaza acesta si de ce apare

A.P.

Articolul face parte din campania Ziare.com Tu stii ce mananci?- o campanie de informare si constientizare a importantei de a cunoaste ce mancam si a impactului pe care il au anumite alimente sau ingrediente asupra sanatatii noastre.

De ce este important ca pe fiecare produs sa existe lizibil o lista cu toate ingredientele continute, dar si cu orice alt element (tip de procesare, ambalare etc.) care ne-ar putea afecta sanatatea?

Ce inseamna ingredientele sau mentiunile trecute pe eticheta? Ce spun studiile despre impactul diferitelor alimente sau ingrediente asupra sanatatii? Sunt intrebari la care vom raspunde in cadrul acestei campanii.

Daca aveti si voi intrebari sau vreti sa ne semnalati nereguli pe care le intalniti in magazinele din care va faceti cumparaturile, trimiteti un mail pe adresa viatasanatoasa@ziare.com.

Fiti parte din aceasta campanie, care militeaza pentru o viata sanatoasa!
Articol citit de 16800 ori
Ti-a placut articolul?
Tweet
Citeste mai multe despre medicamente vinovate dementa cauze dementa factori aparitie dementa
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Lasat medicamentele si beti cite tzuica, dar nu 5 sau 10.

Inca n-am auzit de Parkinson si nici de dementa la cei care beau moderat un pic de alcool toata viata lor.

 

Si care sunt medicamentele alea?

Ca vad ca nu se pronunta niciun nume. Halal indrazneala jurnalistica!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor