Ziare.com

Esti anemic? Mai risti o boala, cu mult mai grava

Vineri, 02 August 2013, ora 10:23

   

Esti anemic? Mai risti o boala, cu mult mai grava
Oamenii diagnosticati cu anemie au un risc mai mare de a suferi si de dementa, spun cercetatorii americani. Riscul de face dementa, in acest caz, creste cu 41%.

Anemia este des intalnita in cazul persoanelor in varsta, aproximativ 23% dintre cei peste 65 de ani avand aceasta afectiune, scrie Fox News. Conform studiului publicat in revista "Nature", anemia cauzeaza adesea si epuizare fizica, dispnee si chiar probleme ale inimii.

Legatura dintre anemie si dementa

In cadrul studiului, doctorul Kristine Yaffe, de la Universitatea din California, San Francisco, a monitorizat 2.552 de adulti cu varsta cuprinsa intre 70 si 79 de ani. 15,4% dintre ei au fost diagnosticati ca usor anemici.

Timp de 11 ani, acestia au facut teste de memorie si care le-au masurat capacitatea de invatare. Dintre cei care sufereau de anemie, 23% au fost diagnosticati cu dementa, fata de 17%, din categoria celor care nu aveau anemie.

In urma analizarii informatiilor obtinute, expertii au ajuns la concluzia ca riscul de a face dementa daca pacientul are anemie creste cu 41%. Ei nu au studiat insa in detaliu mecanismul care duce la aceasta asociere intre afectiuni.

Probleme cauzate de anemie

In cazul anemiei, oxigenul care ajunge la creier este insuficient. Urmarea este afectarea neuronilor, ceea ce conduce la probleme cognitive si la alte afectiuni. Mai mult decat atat, creierul poate suferi chiar si unele mici accidente vasculare cerebrale, fara ca pacientul sa isi dea seama.

Anemia este cauzata de un complex de factori, printre care se numara deficienta fierului in corp, a vitaminei B, poate aparea in urma administrarii unor medicamente, sangerari nediagnosticate sau afectiuni renale. Medicii recomanda ca persoanele in varsta sa isi verifice anual nivelul hemoglobinei pentru a vedea daca sunt anemice.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3716 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor