Ziare.com

Exercitiul fizic si Vitamina D previn dementa

de Anca Serghescu
Luni, 12 Iulie 2010, ora 20:50

   

Exercitiul fizic si Vitamina D previn dementa
Activitatea fizica si un nivel adecvat de Vitamina D reduc riscul declinului cognitiv si al aparitiei dementei, arata doua studii recente ample, realizate in SUA si, respectiv, Marea Britanie, prezentate sambata la o conferinta pe tema dementei, in Hawaii.

In cadrul unuia dintre studii, cercetatorii au analizat date adunate inca din 1948 de la mai mult de 1.200 de persoane. La finele studiului, 242 dintre subiecti aveau deja diagnosticul de dementa, din care 193 de Alzheimer.

Cercetatorii au concluzionat ca cei care facusera sport moderat sau sustinut isi micsorasera riscul de dementa, indiferent de tipul acesteia, cu 40%, dupa cum relateaza HealthDay. Cei care insa nu prea facusera miscare de-a lungul vietii erau cu 45% mai expusi acestei boli, legatura vazandu-se mai clar in cazul barbatilor.

Lipsa Vitaminei D duce la declinul cognitiv

In cadrul celui de-al doilea studiu s-a aratat ca lipsa Vitaminei D duce la declinul cognitiv si, in cele din urma, la instalarea dementei. Cercetatorii britanici au analizat date legate de 3.325 de persoane in varsta de cel putin 65 de ani.

Acestora li s-a masurat nivelul Vitaminei D din mostrele de sange, rezultatele fiind confruntate cu raspunsurile lor la niste teste cognitive, de memorie, orientare in timp si spatiu si abilitatea de a ramane concentrat.

S-a observat ca cei care au obtinut cele mai putine puncte la teste aveau si deficiente in ceea ce priveste Vitamina D.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1847 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor