Jocul video care iti spune daca esti predispus la dementa (Video)

Joi, 05 Mai 2016, ora 07:40
5586 citiri
Jocul video care iti spune daca esti predispus la dementa (Video)
Foto: captura video Facebook/Alzheimer\'s Research UK

Oameni de stiinta de la un institut de cercetare al bolii Alzheimer din Marea Britanie au dezvoltat un joc video pentru realizarea unor teste de diagnostic a dementei in faze incipiente.

Felul in care utilizatorii jocului "Sea Hero Quest" conduc o barca printre ghetari va fi inregistrat in mod anonim, iar datele vor fi trimise cercetatorilor, scrie BBC.

Intelegerea modului in care oamenii navigheaza in medii 3D este importanta pentru ca indemanarea este adesea una dintre primele capacitati pe care le pierd oamenii care sufera de dementa.

Potrivit cercetatorilor, jocul video poate genera o cantitate de informatii fara precedent. "Nu am intalnit pana acum ceva asemanator realizat in cercetarea asupra dementei", a spus Hillary Evans, director al organizatiei Alzheimer's Research UK.

"Oferind comunitatii de cercetatori acces la informatii publice, de o asemenea anvergura, intr-un timp atat de scurt este exact tipul de inovatie necesar pentru deblocarea urmatoarei descoperiri in domeniul cercetarii privind dementa", a mai spus Hillary Evans.

Jocul gratuit a fost dezvoltat in scopuri caritabile de cercetatori de la University College London si de la University of East Anglia, cu sprijinul gigantului din telecomunicatii Deutsche Telekom.

O noua metoda uimitoare de a descoperi maladia Alzheimer

Jucatorul urmareste misiunea unui marinar ce retraieste o parte din memoriile tatalui sau si se lupta cu o serie de creaturi fantastice de apa. Rutele pe care jucatorul le parcurge genereaza harti care arata cercetatorilor cum exploreaza utilizatorii mediile 3D.

O sa suferi de dementa? Testul cu sase intrebari care iti ofera raspunsul

Scopul final este dezvoltarea unui nou set de teste de diagnostic prin care sa se poata detecta momentul cand utilizatorul incepe sa isi piarda indemanarea in navigarea spatiala.

Cercetatorii de la University College London (UCL) au declarat ca jocul genereaza informatii folositoare de aproape 150 de ori mai repede decat experimentele de laborator.

"In cadrul echipei mele de cercetare, pot testa doar in jur de 200 de oameni pe an si asta daca muncesc din greu", a spus dr Hugo Spiers de la UCL pentru BBC. "Insa noaptea trecuta am reusit sa testez 200 de oameni intr-un minut cu ajutorul acestui joc", a adaugat el.

Jucatorii pot opta sa isi dezvaluie cercetatorilor genul, varsta si locul, dar pot si sa participe la experiment in deplin anonimat.

"Acest proiect ofera o sansa fara precedent de a studia modul in care mii de oameni din diferite tari si culturi navigheaza in spatiu", a spus dr Hugo Spiers, adaugand ca este vorba de un experiment stiintific online masiv.

"Daca punem informatiile impreuna putem avea o perceptie a felului in care dementa se schimba de-a lungul vietii, dar si alti factori demografici", a mai spus dr Spiers, care a mentionat insa ca jocul in sine nu reprezinta un test pentru dementa.

Cercetatorii intentioneaza sa faca publice in noiembrie primele rezultate ale informatiilor stranse cu ajutorul acestui joc video, incheie BBC.

Video: Youtube/Telekom Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#joc video diagnostic dementa, #joc video Alzheimer , #dementa