Nu-ti pierde mintea! Moduri prin care poti preveni declinul mintal

Joi, 29 Martie 2012, ora 07:02
8863 citiri
Nu-ti pierde mintea! Moduri prin care poti preveni declinul mintal
Foto: huffingtonpost

Pe masura ce oamenii imbatranesc, riscul de a se alege cu o boala mintala degenerativa devine o ingrijorare serioasa.

Deteriorarea creierului asociata cu imbatranirea este cauzata de mai multe probleme de sanatate, cum ar fi maladia Alzheimer, accidentul vascular cerebral, dementa fronto-temporala si alte boli neurodegenerative mai putin comune. Simptomele includ pierdere semnificativa de memorie si o reducere a capacitatii de a rationa, ceea ce poate duce la o viata sociala grav alterata, necesitand ingrijirea la domiciliu sau intr-un spital.

Si, desi comunitatea medicala considera in mare parte ca degenerarea la nivelul creierului apare doar dupa 65 de ani, studii recente arata ca schimbari negative in tesuturile nervoase apar si de la 50 de ani sau chiar mai devreme. Iar odata ce alterarile degenerative s-au petrecut, exista putine optiuni terapeutice care sa duca la recastigarea functionalitatii creierului.

De aceea, prevenirea acestor deteriorari este foarte importanta, iar Huffington Post a cerut parerea unor specialisti pentru a scoate in evidenta cateva moduri prin care poate fi prevenit declinul mintal.

1. Ce este bun pentru inima ta este bun si pentru creier

Accidentele vasculare majore reprezinta o cauza principala a degenerarii creierului si a declinului mintal, insa si accidentele minore sau deteriorarile mai putin serioase la nivelul vaselor de sange din creier pot duce la demararea procesului degenerativ. Iar colesterolul ridicat si obezitatea, care sunt factori de risc pentru boli de inima, sunt probleme la fel de periculoase si pentru creier, astfel ca este de preferat sa le combati.

Colesterolul, spre exemplu, duce la obstructionarea fluxului de sange dupa ce se depune pe artere, cauzand astfel reducerea aportului de oxigen si de nutrienti catre creier.

2. Reducerea nivelului de homocisteina ar putea incetini declinul mintal

Homocisteina este un aminoacid care este continut natural de mai multe proteine, iar un nivel mare din aceasta substanta a fost asociat cu un risc crescut de boli de inima, de anomalii ale vaselor sangvine si de procese degenerative la nivelul creierului care duc la dementa.

Un aport ridicat din vitaminele B1, B2, B6, B12 si acid folic este insa eficient in reducerea nivelului de homocisteina si are un rol protector asupra creierului. Printre alimentele bogate in aceste vitamine se numara cerealele integrale, legumele si nucile (pot fi folosite si suplimentele vitaminice).

3. Dieta mediteraneana ofera nutrienti de foarte buna calitate creierului

Alimentele specifice acestei diete sunt ideale pentru prevenirea declinului mintal si pentru protejarea creierului de imbatranire timpurie. Dieta presupune, in mare, o cantitate limitata de carne, oua, unt, grasimi animale si un consum mai mare de peste, legume, uleiuri vegetale (ulei de masline in special), paine din cereale integrale, nuci, seminte, orez si paste.

Aceasta dieta poate reduce nivelul colesterolului si oferi acizi omega-3 si omega-6 pretioasi, care protejeaza celulele sistemului nervos. In plus, este o sursa excelenta de vitamine din complexul B si acid folic, care pot reduce nivelul de homocisteina.

4. Tine-ti creierul ocupat

Oamenii care isi folosesc intensiv creierul au un risc mai mic de a fi diagnosticati cu dementa. Muzicienii, oamenii de stiinta, jucatorii de sah si scriitorii sunt mai putin afectati boala Alzheimer si de alte boli degenerative ale creierului.

Sa citesti, sa inveti o limba noua, sa joci sah, sa rezolvi puzzle-uri, sa inveti sa canti la un instrument muzical sau pur si simplu sa comunici cu alti oameni sunt moduri excelente de a-ti tine creierul ocupat.

5. Dormitul in exces este asociat cu un declin mintal

Somnul este vital pentru organism, insa, daca dormi in exces faci rau creierului. Potrivit unor cercetari, somnul de peste 9 ore pe noapte este asociat cu un risc crescut de aparitie a dementei. Incearca sa nu dormi mai putin de sase ore, dar nici mai mult de opt ore pe noapte.

6. Exercitiile fizice si mintale reduc declinul mintal

Executarea in mod regulat de exercitii fizice si mintale poate preveni si chiar reduce declinul mintal deoarece are un impact pozitiv asupra unor regiuni din creier si imbunatateste functionarea cognitiva a acestuia.

7. Unele plante chinezesti pot fi eficiente in protejarea creierului

Ginkgo biloba este un supliment folosit in medicina chineza, el putand imbunatati memoria, preveni pierderea ei si alterarea mintala, mai ales in stadiile timpurii de dementa. Aceste suplimente se vand fara prescriptie medicala, dar este mai bine sa discuti cu un medic inainte de a le lua.

De asemenea, o alta planta, Huperzia serrata, contine un compus natural care poate creste nivelul neurotransmitatorului acetilcolina (la pacientii care sufera de Alzheimer s-a descoperit un nivel redus din acesta).

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#declin mintal, #prevenire declin mintal, #prevenire dementa, #cauze dementa, #antrenare creier, #mentinere creier tanar , #dementa