Dementa nu este o boala in sine, ci mai degraba o multime de simptome care sunt cauzate de diverse boli. Apar "fracturi" la nivelul proceselor gandirii, comunicarii si memoriei.
Principala cauza a dementei este boala Alzheimer. Alte cauze sunt reprezentate de leziunile de la nivelul creierului, aparute in urma unei rani sau a unui atac cerebral sau diverselor afectiuni, precum boala Huntington sau cea difuza cu corpi Lewy, relateaza Healthline, care enumera si cateva dintre primele simptome:
Pierderea memoriei (care nu inseamna neaparat dementa)
Daca o persoana se confrunta cu tulburari de memorie, nu inseamna neaparat ca este vorba de dementa. Trebuie sa existe cel putin doua tipuri de afectiuni care sa apara in viata de zi cu zi a unei persoane pentru a se pune diagnosticul de dementa.
Astfel, pe langa dificultatea de a-si aminti anumite lucruri, alte simptome ale dementei constau in probleme de limbaj, comunicare, de concentrare si de gandire.
Schimbari in cazul memoriei pe termen scurt
Problemele legate de memorie pot reprezenta un simptom timpuriu al dementei. Aceste schimbari sunt adesea subtile si tind sa implice memoria pe termen scurt. Astfel, persoanele care prezinta acest simptom sunt capabile sa isi aminteasca ce li s-a intamplat in ultimii ani, insa nu stiu ce au mancat la micul dejun.
Persoanele a caror memorie pe termen scurt este afectata uita de obicei unde au lasat anumite lucruri, incearca sa isi aminteasca de ce au intrat intr-o anumita camera, ce cautau acolo, sau uita ce urmau sa faca intr-o anumita zi.
Dificultate in a gasi cuvintele potrivite
Un alt simptom al dementei consta in dificultatea persoanelor afectate de a comunica gandurile pe care le au asa cum isi doresc. Aceasta inseamna ca o persoana nu poate explica anumite lucruri, din cauza ca nu gaseste cuvintele potrivite.
Discutiile cu aceste persoane pot fi dificile si se incheie intr-o perioada de timp destul de lunga.
Schimbari ale starii sufletesti
Schimbarile survenite in starea sufleteasca, mai ales cele bruste, au legatura cu dementa. Depresia, de exemplu, este caracteristica primelor faze ale dementei.
Alaturi de schimbarile starii sufletesti, se poate observa o modificare a personalitatii persoanei afectate. Astfel, o persoana care era timida poate deveni foarte sociabila. Acest lucru se intampla din cauza ca judecata ii este afectata.
Apatia
Apatia este un alt simptom al dementei timpurii. Persoanele afectate nu mai sunt interesate de hobby-urile lor sau de alte activitati. Nu mai vor sa iasa din casa sau sa faca lucruri distractive. Nu mai sunt interesate sa se intalneasca cu prietenii sau familia si nimic nu pare sa le atinga din punct de vedere emotional.
Dificultatea in derularea activitatilor normale
O schimbare subtila in capacitatea de a duce la indeplinire sarcinile normale poate fi un prim simptom al dementei. In plus, aceste persoane fac eforturi pentru a invata lucruri noi sau a-si schimba rutina.
Confuzia
In primele faze ale dementei apar adesea stari de confuzie. Cand memoria, gandirea sau judecata se perimeaza, oamenii nu isi mai pot aminti fetele celor apropiati, nu mai pot folosi cuvintele potrivite si nu mai sunt in stare sa interactioneze normal cu ceilalti.
Dificultatea in a urmari firul unei carti sau pe cel al unui film
Daca veti observa ca cei dragi nu reusesc sa urmareasca firul unei actiuni (film sau carte), acest lucru poate fi pus pe seama dementei timpurii. Explicatia consta in faptul ca aceste persoane uita semnificatia cuvintelor pe care le aud sau le citesc.
Simt al orientarii gresit
Simtul orientarii este o functie a gandirii care incepe sa se deterioreze atunci cand se instaleaza dementa. Cei care au aceasta problema nu mai stiu cum sa ajunga in locuri in care au mai fost sau nu mai sunt capabili sa urmeze instructiunile obisnuite.
Actiuni repetitive
Repetitivitatea este o caracteristica comuna a dementei din cauza pierderilor de memorie si a schimbarilor de comportament. Se manifesta prin repetarea obsesiva a anumitor sarcini zilnice, precum barbieritul sau adunarea anumitor obiecte. In plus, aceste persoane pot repeta o anumita intrebare intr-o conversatie, desi li s-a raspuns la ea.
Cum poti preveni boala
O solutie de a intarzia aparitia bolii este efortul intelectual. Daca iti pui creierul la lucru, dementa poate fi intarziata. Reversul acestei metode este insa reprezentat de faptul ca atunci cand boala va aparea, simptomele ei vor progresa mult mai rapid, potrivit Discovery.
Oamenii de stiinta cred ca activitatile intelectuale nu alunga bolile care duc la dementa, ci dezvolta abilitatea creierului de a functiona mai bine, in ciuda degenerarii lui. Un studiu recent realizat in SUA a scos la iveala faptul ca perioada de instalare a dementei se dubleaza in cazul persoanelor care isi pun creierul la lucru.