Sufera, oare, de dementa? Cum iti dai seama si ce e de facut

Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 18:11
10226 citiri
Sufera, oare, de dementa? Cum iti dai seama si ce e de facut
Foto: huffingtonpost

Aflarea vestii ca cineva drag sufera de Alzheimer sau de un tip de dementa poate fi o lovitura grea pentru oricine. Nu numai ca trebuie sa accepti ca persoana respectiva are o boala degenerativa, dar trebuie sa faci fata si multor comportamente ciudate.

Huffington Post iti arata cinci probleme frecvente ale celor care sufera de dementa, precum si ce sa faci ca sa le gestionezi mai bine, daca cel in cauza este un apropiat.

1. Comportamentele repetitive

O persoana care sufera de dementa poate, spre exemplu, sa verifice constant daca usa este incuiata, sa scoata si sa puna la loc lucrurile dintr-o geanta (frecvent), sa impacheteze si sa aranjeze hainele de zeci de ori, toate acestea fiind manifestari ale anxietatii. Pacientul stie ca trebuie sa-si aminteasca ceva important, dar a uitat despre ce este vorba, iar acest lucru cauzeaza comportamentele repetitive.

Solutii

Intai, ignora manifestarea si aminteste-ti ca, desi pentru tine este ciudata, cel mai probabil nu este una care face rau. Daca ii spui sa inceteze, nu vei face decat sa aprinzi nevoia persoanei in cauza de a argumenta gesturile, precum si sa amplifici stresul. Si, in general, fa orice poti pentru a o ajuta sa faca fata anxietatii. Vorbeste-i cat mai calm, cu o voce cat mai blanda, si incearca sa nu ai retineri in a o mangaia si imbratisa.

2. Repetarea

Maladia Alzheimer si dementa sunt probleme de sanatate caracterizate in principal prin uitare. Pe masura ce acestea progreseaza, pacientii incep sa traiasca mai mult in prezent, pierzandu-si abilitatea de a gandi si de a procesa informatiile. Pentru cineva care se afla intr-o astfel de situatie, repetarea este ceva reconfortant, fie ca repeta o intrebare, o povestire, sau altceva.

Solutii

Este de obicei mai bine pentru ambele parti daca raspunzi la aceeasi intrebare de fiecare data sau daca asculti de multe ori aceeasi poveste, chiar daca este greu. Gandeste-te ca il ajuta pe cel drag si ca, in plus, aceasta cooperare poate preveni episoade mai grave de agitatie, confuzie sau agresivitate ale acestuia.

3. Hoinaritul

Atunci cand oamenii hoinaresc, indiferent daca au pierderi de memorie sau nu, o fac si pentru a gasi un loc in care sa se simta in siguranta si confortabil. O persoana care sufera de dementa poate hoinari pentru a cauta baia, un om drag ori un loc din trecut sau pentru a mai scapa de plictiseala ori durere. De asemenea, un astfel de comportament poate sa apara si din cauza confuziei.

Solutii

Daca ai in grija o persoana care sufera de dementa, ar fi mai bine sa iei cateva masuri suplimentare de siguranta, cum ar fi sa schimbi incuietorile, sa instalezi un sistem de securitate sau sa ii cumperi o bratara speciala pe care sa scrie in special adresa, in caz ca se rataceste, si un numar de telefon la care sa poata suna cel care o gaseste.

Inca o data, sa il faci sa se simta in siguranta este cea mai importanta grija, astfel ca nu trebuie sa atragi atentia asupra schimbarilor facute in acest sens.

4. Halucinatiile

Halucinatiile pot fi vizuale, auditive, tactile sau olfactive si pot fi cauzate de anumite schimbari de la nivelul creierului.

Solutii

Daca o persoana care sufera de dementa are halucinatii care nu ii fac rau, cum ar fi sa vada si sa aiba impresia ca ingrijeste o pisica, fa tot posibilul sa te impaci cu comportamentul provocat de acestea, chiar daca este adesea enervant. Si avertizeaza musafirii asupra lor, ca sa nu aiba vreo reactie nepotrivita.

5. Agitatia provocata de apus

Multe persoane care sufera de dementa percep mediul inconjurator diferit din momentul in care soarele incepe sa apuna, iar aceasta confuzie senzoriala le face sa devina anxioase, paranoice si agresive. De asemenea, pot incepe sa caute un loc sigur pe masura ce lumina zilei dispare.

Solutii

Din pacate, poti avea sanse foarte mici de reusita in a convinge persoana de langa tine ca nu se intampla nimic rau la apus, odata ce a intrat in starea de agitatie. Ce poti face insa este sa ameliorezi efectele acestui fenomen: incearca sa mentii o rutina si sa aprinzi becurile inca de cand remarci ca incepe amurgul.

In plus, incurajeaza-l pe cel drag sa fie cat mai activ in prima parte a zilei (pentru a fi mai obosit spre seara), si sa stea in lumina soarelui cel putin 20 de minute - pentru a reseta ritmul circadian.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#dementa, #Alzheimer, #dementa manifestari, #sfaturi ingrijit dementa, #sfaturi ingriit Alzheimer, #simptome Alzheimer , #dementa