Afla daca suferi de depresie si cum o poti trata

Sambata, 26 Martie 2011, ora 11:58
17958 citiri
Afla daca suferi de depresie si cum o poti trata

Depresia ne afecteaza pe toti la un anumit moment si, din pacate, unele persoane se lupta cu ea toata viata. In orice caz, oamenii stiu foarte putin despre diferitele tipuri de depresie.

Dr. Ion Bulacu, medic psihiatru la Spitalul Militar de Urgenta "Ion Jianu" din Pitesti, are de-a face in fiecare zi cu oameni ce au nevoie de ajutor pentru a trece peste aceasta perioada dificila din viata lor.

In primul rand, trebuie sa cunosti o boala pentru a putea lupta eficient cu ea, caci in functie de tipul de depresie de care sufera o persoana, este nevoie de o abordare diferita.

Depresia "exogena" (ce vine din afara, de cauze externe)

Unele depresii au sau par a avea o relatie cauzala directa cu diverse "suparari" sau dezamagiri suferite. Acest tip de depresie trece de obicei odata cu disparitia circumstantelor din cauza carora a aparut sau cu adaptarea individului la acestea.

Depresia "endogena" (ce vine din interior)

Alte forme de depresie pot fi corelate cu afectuni biochimice mostenite, nefiind legate sub nicio forma de "suparari" de moment. Acest aspect poate trezi confuzie, deoarece persoana in cauza si familia nu-si pot explica de unde a venit depresia, cand toate lucrurile mergeau atat de bine...

Tulburarea (afectiva) bipolara

Exista si un alt tip de depresie, justificat de modificari biochimice aparute la nivelul creierului - versantul depresiv al tulburarii bipolare. Tulburarea bipolara, cunoscuta si ca "tulburare maniaco-depresiva", se caracterizeaza prin variatii ale dispozitiei (oscilatii de la a fi hiper-energic la a fi deprimat extrem). Aceste oscilatii pot dura de la cateva ore la cateva saptamani si exista chiar indivizi care le prezinta pe ambele simultan (manie si depresie).

Tulburarea afectiva sezoniera

In final, mai exista un tip de depresie in care starea de spirit este afectata neobisnuit de perioadele cu luminozitate puternica sau, dimpotriva, slaba. Iarna oamenii se simt deprimati, iar vara dispozitia li se amelioreaza semnificativ. Pentru astfel de cazuri exista chiar un tratament specific, fototerapia (expunerea la lumina puternica timp de 20 de minute in zilele intunecate). Lumina puternica ajuta la cresterea melatoninei in organism si imbunatateste dispozitia.

"Depresia poate varia in intensitate. O diferentiere primordiala, la debutul aparent al bolii, poate fi facuta intre depresia usoara, cu evolutie cronica, ce dureaza de minim 2 ani (numita "Distimie") si depresia mai severa, cu evolutie recenta (numita "Depresie Majora")", afirma Dr. Bulacu.

Doctorul ofera cateva metode extrem de usoare prin care o persoana isi poate da seama ca sufera de o depresie, de la una usoara pana la una ce poate avea urmari grave:

1.Ai sentimente de descurajare, depresie, tristete excesiva sau disperare.

2.Iti pierzi interesul sau placerea pentru activitati pe care in trecut le faceai cu placere.

3.O schimbare neintentionata, semnificativa, a greutatii sau a poftei de mancare (in sensul scaderii sau, dimpotriva, in sensul cresterii apetitului alimentar).

4.Ai tulburari de somn (fie insomnie, fie somnolenta exagerata).

5.Ai senzatii de neliniste si iritabilitate sau apatie si vlaguire extrema.

6.Manifesti o lipsa de energie sau oboseala.

7.Ai sentimente de pierdere a valorii de sine sau de vinovatie exagerata.

8.Te confrunti cu dificultati de atentie, concentrare sau gandire.

9.Ai ganduri obsesive de moarte sau de sinucidere.

10.Au fost sentimentele din ultima luna atat de intense incat sa te deranjeze in mod deosebit sau sa-ti afecteze capacitatea de a functiona normal pe plan social sau profesional?

"Daca ti se pare ca rezonezi cu minim 5 dintre primele 9 afirmatii, este foarte probabil sa suferi de o depresie, iar daca raspunsul la intrebarea 10 este "da", trebuie sa te adresezi neaparat unui medic specialist", afirma Dr. Bulacu.

Persoana care sufera de o depresie are nevoie, pe langa medicul specialist, de orice ajutor venit din partea apropiatilor. Suportul poate veni de la familie, prieteni, grupuri de suport, grupuri terapeutice, preot, asistent social, colegi, vecini.

Orice fel de suport este binevenit, asa ca nu ignora niciun simptom al unei persoane dragi, caci apoi poate deveni prea tarziu.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#depresie cauze, #tristete, #tristete solutii, #depresie psiholog , #depresie