Ai o casa ce predispune la depresie? Vezi ce poti schimba

Marti, 19 Octombrie 2010, ora 18:10
4299 citiri
Ai o casa ce predispune la depresie? Vezi ce poti schimba
Tripadvisor

Potrivit celor mai recente statistici, un roman din sase sufera de depresie, iar cei care se trateaza sunt foarte putini.

Printre simptomele cele mai comune se numara tristete nemotivata, invinovatire, scaderea respectului de sine, apatie, insomnii, pierdere in greutate sau acumularea de kilograme in plus, diminuarea energiei.

Cauza acestei afectiuni ar fi o combinatie de factori psihici si fizici, dar despre acestia se cunosc inca destul de putine informatii, desi s-au facut numeroase cercetari in acest sens.

Potrivit care2.com, de o depresie moderata (nu severa) sufera aproape fiecare om o data in viata, iar impactul pe care il are locuinta asupra starii psihice si sufletesti este unul cu adevarat important.

Caminul ar trebui sa fie un spatiu in care sa te simti in siguranta si relaxat, insa unele persoane nu sunt foarte atente la cum este acesta amenajat, desi ar putea sa le afecteze starea de spirit. Iata cateva imbunatatiri pe care le poti face (in cazul in care nu le-ai facut deja).

1. Nu lasa dezordine

Dezordinea reprezinta unul dintre factorii care dau o stare de disconfort sufletesc. Si nu este vorba neaparat de cat de curata este casa, desi curatenia da si ea o stare de bine, ci in special de ce percepi lucrurile la prima vedere, cand intri intr-o camera.

De asemenea, conteaza mult si sa nu tii facturi imprastiate peste tot, care sa iti aminteasca adesea de faptul ca le ai de platit (tine-le intr-un sertar). Totodata, pe langa mentinerea unei ordini permanente, important este si sa elimini din casa lucrurile pe care nu le mai folosesti, care nu fac decat sa incarce vizual si sa oboseasca.

2. Fa mici imbunatatiri

Atunci cand schimbi des cate ceva, lucruri mici si nu neaparat costisitoare, ai parte de satisfactie si un tonus ridicat, care te ajuta sa lupti cu starile depresive. Chiar si daca este vorba de o reparatie, spre exemplu, ce nu tine neaparat de partea estetica, te vei simti mai bine. Daca nu poti face tu acest lucru, roaga pe cineva care se pricepe.

3. Lasa cat mai multa lumina sa patrunda

Camerele putin luminate sau chiar obscure afecteaza starea de spirit. Lumina stimuleaza o serie de hormoni si reactii chimice care influenteaza organismul nostru in multe feluri. Ridica jaluzelele complet, astfel incat camera sa fie inundata de lumina, si vei vedea cum starea de spirit se imbunatateste cat ai clipi.

Fereste-te de draperiile din materiale foarte groase si opace si pune cel putin o oglinda in camera deoarece acestea ofera un plus de luminozitate.

4. Pune la vedere lucruri care iti plac

Orice lucru care iti place si iti face bine atunci cand il vezi te poate ajuta in lupta cu depresia. Poate fi vorba de fotografii, obiecte incarcate afectiv sau care te fac sa rememorezi amintiri despre locuri prin care ai calatorit.

De asemenea, incearca sa-ti dai seama ce obiecte te irita si, daca se poate, scoate-le din casa sau macar nu le lasa la vedere.

5. Inchide unele camere

In cazul in care ai o casa pe care o simti prea mare pentru tine sau pentru nevoile tale (in special daca copiii nu mai locuiesc cu tine, ci vin doar din cand in cand), poti sa tii inchisa acea parte a locuintei pe care nu o folosesti zilnic. In acest fel vei fi mai putin stresat de intretinerea acesteia.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#depresie, #legatura casa depresie, #locuinta depresie, #camin depresie, #schimbari locuinta depresie , #depresie