Alimentele prea grase pot provoca depresie. Exista insa o salvare

Luni, 28 Decembrie 2015, ora 10:44
3972 citiri
Alimentele prea grase pot provoca depresie. Exista insa o salvare
Foto: Hepta.ro

Un nou studiu american identifica pentru prima data o legatura biologica intre depresie si alimentele prea grase si ofera, totodata, o solutie promitatoare pentru noi tratamente.

Autorii cercetarii, publicata in revista "Neuropharmacology", au incercat sa inteleaga mecanismele care pot explica legatura dintre alimentele grase si comportamentele depresive, informeaza Le Parisien.

Ei au descoperit ca metabolismul grasimilor ar avea in comun acelasi mecanism biologic ca si conexiunile neuronale din creier, care sunt deteriorate in caz de stres si depresie. De exemplu, pacientii cu tulburari metabolice cum ar fi diabetul de tip 2 sunt mai expusi riscului de depresie. Cu alte cuvinte, efectele unei diete prea bogate in grasimi se suprapun peste efectele stresului cronic.

Nu manca dulciuri! Pericol de depresie

Echipa de cercetatori a aratat ca o dieta bogata in grasimi a influentat comportamentul sobolanilor. Dupa patru luni in care li s-a aplicat acest regim, aceasta celebra cale organica implicata atat in metabolismul grasimilor, cat si in plasticitatea creierului a fost perturbata si rozatoarele au prezentat semne de depresie si de anxietate.

"Adevarul este ca sobolanii carora li s-a aplicat dieta bogata in grasimi (HFD) au consumat acelasi numar de calorii pe zi ca si sobolanii din grupul de control. Singura diferenta a fost ca aceste calorii au provenit de la alimente de sase ori mai bogate in grasimi (60% grasime fata de 10% in grupul de control) ", explica Sophie Dutheil, autoarea acestui articol prin e-mail.

Depresia, tratata cu aspirina? Descoperire de ultima ora

"Prin urmare, alimentele grase sunt cele care au indus simptome depresive si anxietate (ca si inflamatia din creier si alte consecinte mentionate in articol) ", comenteaza autoarea.

Pentru tratarea simptomelor, oamenii de stiinta au testat pe acesti sobolani un anestezic cu proprietati narcotice puternice, ketamina.

In acelasi mod in care acest produs poate reduce depresia si efectele stresului cronic la oameni, experienta a demonstrat ca a inversat simptomele de depresie la sobolanii hraniti cu acest regim bogat in grasimi.

Dupa efectuarea acestui studiu, cercetatorii au ajuns la concluzia ca ar fi posibil, datorita ketaminei, sa se reduca rapid si in mod semnificativ simptomele de depresie cronica, ce se pot dezvolta la pacientii cu diabet zaharat de tip 2.

Cu toate acestea, este necesar ca efectele ketaminei asupra metabolismului sa faca obiectul altor cercetari. Utilizarea si dozajul pentru tratarea depresiei fac, de asemenea, obiectul unor studii clinice.

Se fac cercetari si cu privire la utilitatea sa pentru a trata durerea, depresia, alcoolismul si dependenta de heroina si alte opiacee, mai scrie Le Parisien.

Analiza profilului psihologic a lui Călin Georgescu. Medic psihiatru: ”Este un fel de palton multicolor, un scamator”
Analiza profilului psihologic a lui Călin Georgescu. Medic psihiatru: ”Este un fel de palton multicolor, un scamator”
Călin Georgescu, candidatul independent la alegerile prezidențiale ajuns în al doilea tur, spre surprinderea multora de pe scena politică, constituie un personaj controversat atât prin...
Cum poate bloca Parlamentul eventualele derapaje ale lui Călin Georgescu, dacă ajunge la Cotroceni. Devenim republică parlamentară din semi-prezidențială?
Cum poate bloca Parlamentul eventualele derapaje ale lui Călin Georgescu, dacă ajunge la Cotroceni. Devenim republică parlamentară din semi-prezidențială?
De la afișarea rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidențiale s-a vorbit foarte mult despre pericolul la adresa democrației pe care Călin Georgescu l-ar putea constitui din funcția de...
#alimente grase depresie , #depresie
  1. La ce să se aștepte turiștii care vizitează Spania. Ce prevăd noile reguli: "Poate părea obositor când tot ce vrei este să te relaxezi în vacanță"
  2. Indiciul care apare la mijlocul vieții și poate prezice riscul de Alzheimer în următorii 20 de ani: "O descoperire crucială"
  3. Secretele unei bucătării moderne: idei care îți vor schimba complet spațiul!
  4. Monoxidul de carbon, ucigașul tăcut. Cum să eviți tragediile
  5. Ridurile din jurul gurii: cauze, prevenție și soluții pentru tratament
  6. Alimentul secret pentru un somn odihnitor. Legătura „crucială” între alimentație și apneea în somn, care provoacă sforăit
  7. Abordarea corectă, responsabilă, la jocuri de cazinou în sezonul rece - riscuri, provocări, opțiuni
  8. Ce pericol prezintă automedicația cu antibiotice. Avertismentul medicilor
  9. Relația dintre Bursucu și Mona Segall, distrusă din cauza lui Bănică Jr.: „Nu am crezut că o să hrănesc un șarpe”
  10. Care este alimentația corectă în timpul postului și cum să previi carențele. Trebuie copiii să țină post? Ce spun medicii