Ce este si cum se trateaza dependenta de cumparaturi?

Vineri, 07 Mai 2010, ora 12:08
9918 citiri
Ce este si cum se trateaza dependenta de cumparaturi?

"Shopaholism-ul" este o tulburare comportamentala care se manifesta aproximativ ca o boala mentala, iar persoana bolnava face cumparaturi in exces incercand prin acumularea de haine, accesorii si pantofi sa compenseze un gol interior.

In general, in mintea unei asemenea persoane nu se aude decat "cumpara, cumpara, cumpara", iar tentatia este prea mare pentru a putea fi domolita, informeaza La Repubblica.

Cuvantul preferat al "shopaholicilor" este "reduceri", iar in timpul liber sunt in stare sa admire zeci de vitrine sau sa probeze zeci de tinute. Locuinta lor devine un adevarat depozit, baia este plina de creme pentru toate zonele corpului, insa toate acestea nu reusesc de fapt sa vindece adevarata problema, adica depresia sau starea de singuratate.

Autoarea Sophie Kinsella descrie perfect tipul "shopaholicei" in persoana personajului Becky Bloomwood, care este eroina principala din romanul "I love shopping". O asemenea persoana cheltuieste banii compulsiv si este dependenta de cartea de credit chiar daca ajunge in situatia in care nu mai poate sa isi plateasca datoriile.

Are nevroze, dorinte greu de stapanit si crede ca lucrurile cumparate or sa o calmeze.

Cumparaturile compulsive, dependenta sexuala, dependenta de internet sau telefon mobil, fata de munca sau de partener sunt noile dependente si afectiuni care se extind cu repeziciune.

"Sunt bolile emblematice ale modernitatii", explica profesorul Maurizio Brasini, psihoterapeut la Universitatea din Aquila.

Doctorul sustine ca impulsul de a achizitiona bunuri nu e cauza problemei ci o consecinta a unei probleme personale.

"Este ca si cum cei bolnavi ar putea experimenta o nevoie de a construi o individualitate prin obiecte pe care le considera ca o expresie a lucrurilor pozitive si a succesului. Si asa te simti multumit si acceptat doar in momentul achizitionarii.

In cazul in care magazinul este departe, bolnavul are o tensiune in crestere si o dorinta "salbatica de a cumpara". Shopaholicul are conotatii diferite. Exista modul "trofeu" pentru a arata statutul lor, "imaginea", sa fie mai frumos, "colectionar" de la "acumuleaza, deoarece maine nimeni nu stie ce se poate intampla", sustine specialistul.

Cum se identifica o persoana bolnava?

O persoana care are aceasta tulburare cumpara lucruri inutile, iar dorinta de a face asta nu se manifesta doar in anumite perioade. Atunci cand nu poate merge la cumparaturi este suparata si depresiva.

"In cele din urma - concluzioneaza Brasini - exista o diferenta intre barbati si femei in randul cumparatorilor. Femeile se simt multumite cu haine, unelte si obiecte de frumusete. Barbatii cumpara de asemenea produse legate de ingrijire corporala si haine. Dar sunt mult mai orientati spre achizitionarea de echipamente complexe de sport, masini si calculatoare, audio-video".

Specialistii sustin ca exista intotdeauna o modalitate de a convinge un bolnav ca nu este o investitie buna. Insa daca lucrurile sunt grave, persoana trebuie sa isi rezolve problemele la psihoterapeut sau sa faca terapie de grup.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#shoppalcoolemia tulburare comportamentala, #manifestare cumparaturi obsesive , #depresie