Adevarul despre depresie

Luni, 27 Mai 2013, ora 07:02
11964 citiri
Adevarul despre depresie
Foto: webMD

Depresia este o boala care afecteaza, conform statisticilor, unul din sase oameni. In realitate, insa, numarul celor care au trecut printr-un episod depresiv este mult mai mare.

Despre aceasta boala circula multe legende, dar depresia ramane o afectiune muta si grava, despre care stim prea putin. Iata cateva mituri si adevarul despre depresie.

Munca sustinuta invinge depresia. Exista ideea ca daca te arunci in munca te vei simti mai bine. Pentru cazurile usoare, munca poate sa fie o solutie. Este insa o sabie cu doua taisuri. Surmenajul este un factor care agraveaza si acutizeaza depresia, in special la barbati, scrie WebMD.

Se spune despre depresie ca nu este o boala reala. Fals. Depresia este o afectiune grava si de cele mai multe ori este confundata cu tristetea obisnuita. Probele biologice ale bolii sunt vizibile la scanarea creierului si indica niveluri anormale de activitate ale anumitor zone si inactivitatea altora. Depresia este o boala reala si inca una foarte grava.

Depresia este doar autocompatimire. Cultura noastra este concentrata pe a admira vointa si tenacitatea mentala, iar persoanele deprimate sunt etichetate rapid ca fiind plangacioase si slabe. Fals. Oamenii depresivi si cei care sunt in plina faza de depresie clinica nu sunt lenesi si nici nu-si plang de mila propriei persoane.

Depresia este o problema de sanatate care este urmarea unor schimbari anormale in creier.

Oricine poate avea un episod depresiv. Nu conteaza cat esti de inteligent, de harnic sau daca ai succes. Oricine poate trece prin chinul acesti boli. Dar boala este de doua ori mai frecventa la femei decat la barbati, este mai des intalnita la persoanele de peste 20 de ani, desi un episod depresiv poate aparea la orice varsta.

Experientele personale dificile pot declansa depresia, dar aceasta poate sa apara si din senin.

Depresia este vindecabila cu medicamente. Fals. Medicamentele reprezinta doar unul dintre instrumentele folosite pentru a trata depresia.

Psihoterapia este de cele mai multe ori cea mai buna solutie pentru cazurile de depresie cronica, iar pentru cazurile grave se folosesc altfel de tratamente, unele implicand stimularea cerebrala a anumitor zone.

Persoanele deprimate plang mult. Fals. Unii oameni depresivi plang, dar cei mai multi se manifesta prin tristete maladiva, gol emotional, senzatia inutilitatii si a lipsei de valoare. Exista si reversul: depresivi care traiesc la maximum, uneori apeland la alcool, droguri si manifestari extreme.

Exista o componenta genetica a depresiei. Daca depresia ti-a afectat rudele de gradul I, este posibil sa ai un risc mai mare de a te imbolnavi, dar nu-i obligatoriu. Persoanele cu un istoric familial depresiv trebuie sa stie ca este bine sa reactioneze la simptomele timpurii ale depresiei si sa ia masuri: reducerea stresului, mai multa miscare in aer liber, consiliere psihologica sau alt tratament profesional.

Gandirea pozitiva poate ajuta la prevenirea si ameliorarea depresiei. O atitudine pozitiva poate usura depresia. Este o intreaga atitudine medicala care se numeste terapia cognitiv comportamentala, in cursul careia oamenii invata noi modalitati de gandire si de comportament.

Miscarea si activitatea fizica sunt un remediu pentru depresie. Adevarat! Studii foarte bine documentate arata ca exercitiile fizice regulate, moderate pot ameliora simptomele de depresie.

O perioada de tristete nu inseamna depresie. Adevarat! Un eveniment de viata trist sau o dezamagire nu devin depresie clinica. Durerea sufleteasca si tristetea sunt normale dupa un deces, dupa divort, dupa pierderea locului de munca sau dupa aflarea unui diagnostic, unei probleme grave de sanatate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#depresie vs tristete, #activitate fizica depresie, #mituri adevaruri depresie, #depresie tratament, #depresie statistici , #depresie