Cai bizare, dar eficiente, de a lupta cu stresul si depresia

Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 19:52
9361 citiri
Cai bizare, dar eficiente, de a lupta cu stresul si depresia

Aproape ca nu exista om realist care sa nu fie stresat. Indiferent ca este vorba despre bani, gasirea echilibrului intre munca si viata de familie, factori de stres exista in permanenta, de noi depinzand daca putem sau nu sa ii tinem sub control.

Daca ai incercat deja sa dormi mai mult, sa faci sport si sa te hranesti sanatos, cu siguranta ai disponibilitatea de a testa si alte metode, inainte ca problema sa devina una acuta. MSN iti sugereaza cateva remedii mai neobisnuite de a face fata stresului si anxietatii, care, netratate, s-ar putea lesne transforma in depresie.

Masajul cu serpi

Daca nu ai fobie de serpi si esti indeajuns de deschis de la minte pentru a accepta ideea ca niste serpi neveninosi sa-ti umble pe spate, poti incerca aceasta metoda. Nu implica pericole, iar cu cat este mai mare reptila, cu atat efectul este mai puternic. Simpla presiune pe care o presupune o reptila pe spatele tau poate fi reconfortanta, daca treci peste primele senzatii si nu constientizezi in permanenta faptul ca ai de-a face cu niste serpi.

Daca mintea ta nu poate accepta ideea unui masaj efectuat de serpi, lasa-te pe mana unui specialist in masaj, care va sti sa-ti detensioneze zonele incordate, scapandu-te de stres.

Masajul falcilor

Stresul permanent la care esti supus poate face ca falcile sa se inclesteze. Masand aceasta zona, tensiunea va fi eliberata, iar tu vei scapa de stres. Daca muschii din aceasta regiune stau inclestati, contractati, mai mult timp, vor aparea durerile de cap si nu numai.

Specialistii recomanda folosirea celor patru degete de la fiecare mana, nu si degetul mare, pentru a masa cu miscari circulare tamplele, timp de un minut, dupa care masarea, in acelasi fel, a zonei unde se impreuneaza maxilarele. Un masaj mai puternic va elibera si mai bine tensiunea.

Baia in bere

Daca o bere cu siguranta adoarme unele dintre griji, mai multa ar putea fi cu mult mai eficienta. Exista centre spa care ofera acest serviciu, despre care se spune ca ia stresul cu mana. In plus, te vei alege cu o piele matasoasa, gratie ingredientelor din bautura. Dar chiar daca ti-ai permite sa umpli cada cu bere, merita, oare? Sa fie efectele cu adevarat miraculoase?

Berea incalzita are efecte calmante, relaxante asupra muschilor. Temperatura lichidului va face ca porii sa se deschida, iar licoarea alcoolizata, cu efect usor de sedativ, va fi absorbita in organism, prin piele, efectele resimtindu-se, explica un specialist american, Mark Blumenthal.

Calcatul rufelor

Acesta sarcina casnica e departe de a fi una iubita de gospodine. Insa miscarile repetitive pe care le presupune reprezinta poate cea mai buna si la indemana cale de a scapa de stres. Desi greu de crezut, are foarte multe in comun cu meditatia, explica un profesor de meditatie de peste ocean, Deb Shapiro.

De ce functioneaza aceasta metoda? In viata de zi cu zi, oamenii tind sa-si tina mintile ocupate cu o gramada de lucruri. Cand suntem stresati, e si mai rau, iar rezultatul e un ritm cardiac si o presiune arteriala crescute. Meditatia ne ajuta sa revenim in prezent. A te concentra asupra respiratiei, asupra ritmului acesteia, poate potoli mintea si trupul, ajutand la reducerea stresului.

Meditatia inseamna si atunci cand calci rufe, cand le impachetezi, cand tai legumele - toate fiind activitati care presupun concentrare pe ceea ce faci in acel moment. Daca treci peste aversiunea initiala, astfel de activitati pot deveni aliatii tai, pentru ca te vor ajuta sa-ti calmezi mintea.

Lasa stresul si anxietatea sa iasa afara

Inca de pe vremea cavernelor, tipatul, strigatul au jucat un rol important in exprimarea frustrarilor. Chimia interioara se schimba cu fiecare astfel de manifestare, explica un specialist american in psihoterapie, Armand DiMele. Cand tipam se elibereaza endorfine, un anestezic natural, ceea ce duce la schimbari de ordin neurochimic si, in final, la detensionare.

Nu ai nevoie sa ajungi in camp deschis pentru a-ti elimina frustrarile. O poti face foarte bine in perna sau in masina, cu geamurile inchise. Chiar si un singur tipat este de ajutor, eliberand tensiunea.

Baia cu flori

O abordare poate opusa este baia cu flori, o practica veche de cand lumea. Plantele au tot felul de proprietati, iar ingredientele lor active penetreaza pielea, actionand in interior. Cat despre miros, acesta trezeste spiritul, vindecand la randul sau pe alte planuri.

Explicatia este aceea ca mirosurile actioneaza asupra zonei limbice a creierului, asociata cu emotiile. Pot fi folosite cu acelasi efect uleiurile esentiale. Lavanda calmeaza, menta revigoreaza, ambele putand fi adaugate, cateva picaturi, atunci cand faci baie. O picatura in palma cu care iti vei masa tamplele poate fi de asemenea de ajutor.

Periatul pielii

Cand te afli sub presiune, organismul elibereaza tot felul de hormoni. Inainte de a intra in cada, incearca sa-ti exfoliezi pielea folosind o perie uscata. Vor fi astfel stimulate terminatiile nervoase din piele. Aceasta stimulare va activa sistemul nervos parasimpatic, care, la randul sau, va restaura calmul.

In plus, o astfel de practica ajuta la detoxifierea organismului. Cand avem multe toxine in organism, tindem sa fim secatuiti de energie, agitati si predispusi la dureri de cap si o stare generala proasta. Cu cat toxinele sunt mai putine in organism, cu atat facem fata mai bine stresului.

Un masaj cu un instrument cu peri naturali, cu miscari circulare, in dreptul inimii, este un mod perfect de a-ti incepe ziua.

Fa-ti din intuneric un aliat

Inainte de becul electric, oamenii se trezeau in zori si mergeau la culcare odata cu lasarea serii. Astazi, nu numai ca intarziem cu mult momentul culcarii, dar luam lumina cu noi in dormitor. Fie ca e vorba de beculetele mici de la calculator sau televizor sau de lumina ce patrunde din strada prin perdea, toate acestea ne tulbura somnul si ne streseaza organismul.

Productia de melatonina, un hormon puternic ce induce starea de somn, are de suferit. Cu cat mai putina melatonina, cu atat somnul va veni mai tarziu si va fi mai obositor.

Cercetarile au aratat ca cu cat nivelul de melatonina este mai mic, cu atat si calitatea somnului este mai proasta. Iar odihna insuficienta sau de proasta calitate are efecte secundare pe parcursul zilei; nu mai putem face fata problemelor de zi cu zi, stresului. Si sistemul imunitar va fi afectat.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#depresie cauze, #stres ameliorare, #anxietate remedii , #depresie