Un roman din zece sufera de "boala secolului"

Vineri, 19 Septembrie 2014, ora 00:06
8806 citiri
Un roman din zece sufera de "boala secolului"
Foto: Arhiva

Peste 2 milioane de romani sufera de depresie, iar numarul celor care prezinta semne ca vor suferi de aceasta boala este intr-o crestere alarmanta, se arata intr-un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

La nivel global, peste 350 de milioane de persoane sufera de aceasta afectiune, se mai arata in raport.

Factorii care declanseaza aceasta boala sunt insa diferiti in prezent de cei de acum cateva decenii, spun specialistii. Astfel, dificultatile economice, somajul, catastrofele si conflictele cresc riscul de declansare a depresiei.

Netratata la timp, depresia poate duce la sinucidere. La nivel mondial, numarul celor care aleg sa-si puna capat zilelor ajunge la un milion. Tratata la timp, insa, depresia nu ajunge in forma ei cea mai grava, dorinta de sinucidere.

Tinerii, cei mai vulnerabili

In ceea ce priveste tinerii, acestia sunt mai depresivi decat cei ai generatiilor trecute, pentru ca si factorii declansatori sunt mai multi, mai variati si mai elevati (tin de satisfacerea unor nevoi mai sofisticate).

"Tinerii de azi se confrunta cu efectul unei rate crescute a divorturilor, cu efectul plecarii parintilor la munca in strainatate, cu incercarea aproape disperata cateodata de a fi la inaltimea cerintelor societatii de consum - haine de firma, telefoane destepte, tot ce acum este apreciat si inainte nici macar nu exista", afirma psihologul Mihaela Sarbu, presedintele Centrului de consiliere si educare pentru sanatate, intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Cum se manifesta depresia

Alti factori declansatori ai depresiei in randul tinerilor, pe care specialistii i-au identificat, sunt explozia de tehnologie si de conceptii exportate, coroborate cu timpul din ce in ce mai putin pe care parintele il acorda copilului, lipsa de miscare si de activitati sanatoase, monotonia etc.

"Toate acestea duc inevitabil la stres, anorexie, comportamente bizare, consum de droguri si alcool si, evident, la depresie. (...)

De asmenea, lipsa unui mediu stabil si sanatos in familie, lipsa de comunicare directa (nu prin intermediul mijloacelor indirecte - Facebook etc), slaba acoperire a nevoilor de baza - alimentatie sanatoasa, miscare, chiar si micile articole vestimentare care ne ofera mici bucurii, lipsa sau slaba exprimare afectiva - prin gesturi ale apropiatilor, duc inevitabil la nemultumiri si acumuleaza frustrari care, daca nu sunt manifestate sau constientizate, se transforma in simptome fizice, comportamentale si instabilitate emotionala", adauga psihologul Mihaela Sarbu.

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#depresie Romania, #romani depresie, #romani sinucidere, #tineri factori declansatori sinucidere, #tineri factori depresie psiholog , #depresie