Cum sa recunosti simptomele unei depresii

Duminica, 28 Noiembrie 2010, ora 15:48
14259 citiri
Cum sa recunosti simptomele unei depresii
ivstatic

Aproape fiecare om trece prin momente in care se simte mai apatic si in care nu are chef de nimic insa, in mod normal, aceste trairi negative dureaza o zi, doua. Cand starile se inrautatesc si dureaza mai mult atunci deja este o problema, deoarece poate fi vorba de depresie.

Depresia este o tulburare afectiva caracterizata indeosebi prin tristete profunda, letargie, sentimente de inutilitate si pierderea interesului pentru activitatile sociale. Aceste trairi pot dura intre doua saptamani sau cativa ani, diferenta dintre doar o dispozitie proasta si depresia clinica fiind in special durata (cateva zile fata de saptamani, luni, ani).

Potrivit specialistilor citati de Health.com, daca ai ajuns sa cauti mai multe informatii despre depresie sau te gandesti ca ai avea nevoie de terapie, s-ar putea sa fie vorba chiar de aceasta tulburare si nu doar de o stare in care te simti fara chef.

Iata ce mai trebuie sa stii pentru a identifica o depresie si ce poti sa faci pentru a o combate.

Simptome mai putin frecvente

Depresia nu include intotdeauna o tristete evidenta ci se poate manifesta si prin simptome mai putin frecvente si cunoscute, cum ar fi iritabilitatea. De asemenea, medicii trec adesea cu vederea simptomele fizice - intre 67% si 69% dintre cei diagnosticati cu depresie majora simt dureri musculare si de articulatii, dureri de cap si oboseala.

Depresia stoarce persoana rspectiva de energie si, in plus, ideea de a cere ajutor poate fi descurajanta pentru cineva care trece prin asa ceva. In plus, daca acea persoana are deja alte afectiuni si chiar a mers la un medic sau mai multi pentru a le trata, cumulul de probleme poate fi coplesitor.

Depresia afecteaza diferit barbatii si femeile

Femeile sunt de doua ori mai expuse depresiei insa in randul barbatilor se regasesc cele mai multe sinucideri cauzate de aceasta afectiune.

Daca a aparut o data, riscul de a reveni este mai mare

Jumatate din cei care au trecut printr-o depresie si care nu s-au tratat vor avea o alta, potrivit unui studiu realizat la Harvard, iar un al doilea epsiod va face ca riscul aparitiei celui de-al treilea sa fie si mai mare. Mai mult, o persoana care a avut depresii de trei ori si inca nu ia un tratament are un risc de 90% de a trece si a patra oara printr-o astfel de tulburare.

In plus, cu cat sunt mai multe episoade, cu atat distanta dintre ele se micsoreaza, iar simptomele sunt mai grave. Persoanele care sunt diagnosticate cu depresie au, in medie, intre patru si opt episoade intr-o viata.

Ce poti face

Depresia poate trece si de la sine, cu ajutorul mai multor strategii cum ar fi exercitiile fizice regulate, yoga sau evitarea supraincarcarii cu sarcini, insa in cele mai multe cazuri, indeosebi daca sunt mai grave, este nevoie sa ceri ajutor din partea unui specialist, fie prin medicamente, fie prin consiliere.

Medicamentele antidepresive pot fi prescrise de medici de familie, de internisti, de ginecologi, insa consilierea poate fi oferita de regula doar de psihologi si psihiatri.

Modul de tratare difera in principal in functie de severitatea simptomelor, de prezenta unor afectiuni de sanatate sau a unor probleme de personalitate, de istoricul tau medical.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#depresie, #simptome depresie, #cum recunosti depresia, #tratament depresie , #depresie