Depresia, boala doamnelor sensibile si a domnilor impotenti. Exista leac?

Sambata, 29 Octombrie 2011, ora 16:43
8193 citiri
Depresia, boala doamnelor sensibile si a domnilor impotenti. Exista leac?
Foto: Arhiva

Literatura ne-a socat cu doua cazuri celebre de depresie, provocate de neimplinirea in dragoste a doua doamne la fel de celebre: Madame Bovary si Anna Karenina.

Un barbat, pe care sa-l fi zdruncinat depresia in asa hal, n-a stiut sa produca nici macar literatura. Cercetarile moderne au aratat ca boala loveste si barbatii, dar frecventa la femei este dubla, potrivit MedPulse.

Medicii apreciaza ca depresia poate fi provocata de stres si de unele stari emotionale contradictorii, la persoanele sensibile, indeosebi femei.

La barbati, depresia intervine mai frecvent pe fondul unor grave esecuri profesionale, a prabusirii situatiei materiale si a verdictelor medicale socante. Si impotenta poate declansa depresia, cand barbatul are nervii slabi.

Putina statistica

Conform evidentelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), se inregistreaza anual un numar 150.000 persoane diagnosticate ca suferind de depresie.

In tarile subdezvoltate, depresia nu este considerata o boala, ci o stare de spirit. Sub pretextul ei, roiesc vindecatorii, care au inoculat ideea ca depresia se inscrie in contexte oculte si nu organice.

Ciudat ca, in Europa de Vest, SUA si Canada, 80% din persoanele afectate nu ajung la specialist, respectiv la psihiatru, multumindu-se cu antidepresive prescrise de medicii de familie, care se complac in aceasta situatie.

Un studiu elaborat de OMS prelimina ca, la nivelul anului 2020, depresia va cuprinde cel mai mare numar de imbolnaviri de pe glob, depasind bolile infectioase si cardiovasculare. Se va mentine actualul raport de 2:1 intre frecventa la femei si cea la barbati.

Sunt femeile sexul slab?

Faptul ca femeile sunt etichetate ca reprezentand sexul slab este o metafora. As zice - aprecierea imi apartine - ca metafora nu trebuie sa supere. Epitetul face trimitere la sensibilitate, delicatete, gingasie, gratie. In nici un caz semnificatia nu face trimitere la debilitate sau spre derizoriu.

Medicii explica frecventa depresiei la femei nu prin ceea ce numim "sexul slab", ci prin atribute conferite de natura: sindromul de adolescenta manifestat prin aparitia ciclului, ciclul insusi, nasterea, menopauza.

Lipsa acestor manifestatri ii fac pe barbati mai putin vulnerabili. Dar nu trebuie scapata din vedere nici discriminarea sociala a femeii, pe care legatura cu caminul si cu familia o face incapabila de impotrivire. Starea de revolta, in asemenea incatusare morala, conduce spre disperare si depresie.

Dar barbatii: sunt ei sexul tare?

Conform conceptului de mai sus, barbatul ar trebui sa reprezinte sexul tare. Ar trebui sa fie puternic, sa-si stapaneaca emotiile, sa infrunte pericolele.

Barbatii insa cad si ei prada depresiilor, doar ca, in cazul lor, depresia se manifesta altfel. Ei isi gasesc refugiul in alcool, narcotice, agresiune si violenta. Numarul criminalilor este, la barbati, de peste 4 ori mai mare decat la femei.

Cum lupti cu boala

Depresia nu este fara leac. Ca si multe alte boli ea poate fi indepartata, odata cu cauza care a produs-o. Rolul sotului ar trebui sa fie hotarator, dar uneori este suficienta vointa femeii, daca ea constientizeaza bine ce i se intampla.

Daca nu, factorii externi de rezolvare sunt trei: psihoterapia, tratamentele naturiste si cele medicale. Primele doua ar fi de preferat, dar cer rabdare.

Psihoterapeutii francezi au stabilit ca, prin procedeele lor, aduc ameliorari simtitoare in proportie de 100% si vindecari la peste 65% din cazuri. Tratamentul insa dureaza luni si, uneori, ani.

Numeroasele tratamente naturiste au, de cele mai multe ori, efecte usor sedative, usor calmante, reconfortante. Efectul lor apare tot in timp, ceea ce descurajeaza pacientii.

Antidepresivele medicamentoase nici nu se elibereaza fara prescriptie medicala, au efecte mult mai rapide decat alte procedee, dar nu exista medicament fara efecte secundare. Nu stii ce organ se va resimti, cand si unde va reactiona.

In laboratoarele moderne, au aparut tratamente cu mijloace tehnice: unde electromagnetice si electrosocuri. Este bine ca exista, dar ar fi si mai bine sa nu ajungem acolo.

Pentru barbatul care a ajuns la depresie urmare impotentei, este recomandat sa inceapa cu psihoterapeutul. Abia dupa ce acesta i-a dat OK, poate continua cu specialistul care se ocupa cu impotenta, daca mai e ceva de tratat. Daca nu, nu.

Pana la urma, si consolarea este un tratament eficace.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#depresia femei cauze, #depresia femei tratament, #depresia barbati cauze, #depresie tratament , #depresie