Depresia depinde de banii din buzunar - afla tara cu cele mai multe cazuri

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 09:08
6129 citiri
Depresia depinde de banii din buzunar - afla tara cu cele mai multe cazuri
Foto: Factroom

Cercetari recente au stabilit ca tara unde se inregistreaza cele mai numeroase cazuri de depresie si anxietate este Franta, cu 21%, urmata de SUA, cu 19%.

In trecut, se stia prea putin despre depresie, desi aceasta tulburare a starii de spirit trebuie sa fi fost foarte veche. La noi, i se spunea cu condescedenta "toane", sau "fasoane".

Chiar daca nu prea facea preocuparea medicilor, la ea se gandeau totusi oamenii de spirit, care au observat ca starea depresiva lovea de preferinta mediile sociale elevate.

Depresia o identifica pe Anna Karenina, dar si pe doamna Bovary sau pe faimoasa doamna Chatterley.

Desigur, toate trei sunt fictiuni, dar pictorul Van Gogh n-a fost fictiune, iar starea depresiva de care suferea l-a dus la sinucidere.

Astazi, cercetarile au stabilit nu numai faptul ca este vorba de o boala, dar si amanuntul ca ea afecteaza mai mult societatea din tarile dezvoltate, decat populatia primitiva de pe glob.

Testele efectuate in acest sens de specialisti, pe 90.000 persoane din 18 tari diferite, au aratat ca 15% dintre cei apartinand societatilor evoluate au trait in viata cel putin o perioada depresiva sau au simtit o stare de anxietate.

Daca in trecut asemenea situatii derivau indeosebi din conjuncturi sentimentale, astazi la baza lor stau conotatii sociale si sunt adesea influentate de performantele civilizatiei: televizorul si Internetul.

Saracii sunt mai deprimati

Desi depresia nu-i ocoleste pe cei indestulati, statistica a aratat ca numarul cel mai mare de persoane afectate de aceasta stare provine din mediile sarace situate tocmai in tarile bogate, potrivit Factroom.

In opinia sociologilor, una dintre cauze este diferenta dintre standardele de viata ale celor avuti si ale celor care ravnesc la un mod de trai inaccesibil lor.

Astazi, aceasta stare se trateaza atat medicamentos, cat si prin terapii alternative. Administrarea medicamentelor insa se face numai sub control medical, intrucat toate au efecte secundare dintre cele mai neasteptate. De aceea, chiar si banalul Diazepam, indicat impotriva anxietatii, se elibereaza de farmacii numai pe baza de reteta medicala.

In schimb, sunt in voga si nu prezinta restrictii terapiile cognitiv-comportamentale (CBT), al caror scop principal este identificarea si eliminarea sursei care alimenteaza respectiva stare anormala.

Se vorbeste astazi mult despre formarea gandirii pozitive, eliminarea gandurilor rele despre propria persoana, identificarea si indepartarea sursei care induce frica sau descurajarea, poate principalele cauze ale starii depresive.

Sinuciderea in Europa

In acelasi timp, practica a aratat ca schimbarea modului de viata este adesea mai eficienta chiar decat medicatia. Specialistii recomanda antrenarea in activitati legate de sport sau turism, renuntarea la orice activitate obositoare in zilele de weekend, respectarea orelor de somn si evitarea conflictelor in familie.

Se stie ca depresia este principala cauza a sinuciderilor. Statisticile arata ca, in Uniunea Europeana, media deceselor prin suicid este de 10,2 cazuri la 100.000 locuitori, cea mai ridicata rata find in Lituania cu 30,7 cazuri, iar cea mai scazuta in Grecia unde, inainte de declansarea crizei, se inregistrau 2,8 cazuri pe an, la 100.000 locuitori.

Inregistrata cu 10,6 cazuri, Romania nu este departe de media europeana. Ca de obicei, foarte aproape de noi se situeaza Bulgaria, cu 10,1 cazuri.

Va fi Călin Georgescu premier? Politolog: „Simion și Gavrilă au deschis șampania când a fost scos din cursă”
Va fi Călin Georgescu premier? Politolog: „Simion și Gavrilă au deschis șampania când a fost scos din cursă”
Călin Georgescu se află într-o perioadă de tăcere. În contextul alegerilor prezidențiale, însă, numele său este vehiculat în continuare prin încercările lui Victor Ponta și ale lui...
"Le-aș crește vârsta de pensionare la 65 de ani". Atac dur la magistrații din România. "Ai investit în ei ca stat și te lasă baltă la 50 de ani"
"Le-aș crește vârsta de pensionare la 65 de ani". Atac dur la magistrații din România. "Ai investit în ei ca stat și te lasă baltă la 50 de ani"
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat, luni, 24 martie, că, dacă ar fi după el, ar decide creşterea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru fiecare magistrat din România, pentru că...
#cauze depresie, #depresie saracie, #remedii depresie, #statistici depresie Europa , #depresie
  1. 10 metode prin care oamenii inteligenți opresc manipularea psihologică în familie imediat ce începe
  2. Efectele neașteptate ale tratamentului cu Ozempic: „Îmi pierd mințile, memoria și auzul”. Mărturisirile tulburătoare ale unui bărbat care a slăbit aproape 70 de kilograme
  3. Sucul care te scapă de burtă în somn!
  4. "Această femeie este ușor ruptă de realitate și de fapte". Meghan Markle, caracterizată dur de bărbatul care a pus-o pe coperta celebrei reviste Vanity Fair
  5. Un cuplu de tineri și-a abandonat locurile de muncă prost plătite pentru salarii de patru ori mai mari: "Nu aș schimba pentru nimic altceva"
  6. Care sunt cele mai folosite metode de plată la casino online?
  7. Merită să cumperi un kit de unghii acasă? Avantaje și sfaturi utile
  8. Crema naturală care te întinerește cu 10 ani. O prepari acasă!
  9. Gérard Depardieu, în fața instanței. Actorul este acuzat de agresiune sexuală
  10. Dieta cu varză dulce: Scapă de 10 kilograme rapid!