Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Depresia la adolescenti - cum se manifesta si care sunt factorii de risc

Sambata, 02 Septembrie 2017, ora 11:15
14550 citiri
Depresia la adolescenti - cum se manifesta si care sunt factorii de risc
Foto: Arhiva personala

Adulti sau adolescenti traversam perioade stresante, ne simtim tristi, nu ne mai gasim rostul, ne este greu sa ducem la bun sfarsit ceea ce inainte parea floare la ureche.

Aceste stari pot sa apara ca urmare a unor contexte de viata mai problematice - examene, perioade mai tensionate in cuplu sau la munca, incheierea unei relatii, pierderea cuiva apropiat, oboseala accentuata. Dispozitia proasta este bine justificata de factorii din jurul nostru.

Odata ce elementul stresor dispare sau situatia se amelioreaza, lucrurile se intorc la fagasul initial, ne regasim puterea de a duce treaba la bun sfarsit, suntem din nou dispusi sa ne facem planuri, ne bucuram de zilele ce ne-au fost date.

Cand sunt insa ingrijoratoare simptomele depresive pentru adolescenti? Se pot transforma ele in depresie clinica?

Dificultatile de viata ale adolescentilor sunt diferite de cele ale adultilor. Sunt in plina perioada de formare a unui sine articulat si autonom, se construiesc experimentand, raportandu-se la cei din jur. Sunt deschisi la feedback, au nevoie de el, il asteapta pentru a se defini.

Carcasa protectoare de detasare emotionala pe care multi adulti o au la ei este inca in constructie. Cercetarile din SUA si Australia arata ca unu din cinci adolescenti are risc semnificativ de dezvoltare de tulburari mintale severe.

Friedman si colegii, intr-un studiu din 1983, au ajuns la concluzia ca simptomatologia depresiva la adolescenti se apropie de cea a adultilor, respectiv dificultati in concentrare, stare melancolica, dispozitii schimbatoare, furie si iritare, distantare fata de grupul de prieteni, schimbarea tiparelor alimentare, ideatie suicidara. Adolescentii, spre deosebire de adulti, nu se auto-compatimesc insa la fel de intens.

Citeste si Patru cauze care te pot duce in pragul depresiei - stiai ca e contagioasa?

Depresia este diagnosticata ca atare atunci cand simptomele persista mai mult de doua saptamani. Ce spun insa studiile, care aunt factorii care ii predispun spre depresie pe adolescenti? Kendler si colegii au descoperit ca predictorii cei mai stabili pentru depresie sunt: evenimente de viata negative, factori genetici, un episod depresiv anterior, si temperamentul, respectiv gradul de neuroticism.

In ceea ce priveste depresia ca urmare a evenimentelor de viata negative, este evident ca nu toti cei care trec prin perioade grele de viata dezvolta depresie, dar statistica ne arata ca toti cei care au diagnostic de depresie au trecut printr-un eveniment cu stres major sau printr-o perioada tensionata. Intre 20-50% dintre adolescentii care trec prin evenimente de viata critice pot sa dezvolte depresie.

Ereditatea este un alt factor de risc pentru depresie. Un parinte cu un episod depresiv major reprezinta pentru un adolescent un predictor pentru o eventuala tulburare depresiva.

Studiile arata ca depresia este influentata si de trasaturile de personalitate ale adolescentului, trasaturi care in mare parte sunt ereditare.

Factor de risc pentru depresie il reprezinta neuroticismul, caracterizat de lipsa stabilitatii emotionale, un control scazut al impulusurilor, de tendinta de a simti emotii negative cu usurinta, ca de exemplu furie, neliniste, tristete. Acestea sunt pozitiv corelate cu tendinta adolescentului de a percepe si de a experimenta lumea inconjuratoare ca fiind amenintatoare. Aceste trasaturi de personalitate, influentate si de biologia fiecaruia sunt stabile in timp.

Vulnerabilitatea biologica la depresie este un alt subiect de interes pentru studiile de specialitate. Raspunsul biologic disfunctional la situatii stresante reprezinta conform ultimelor cercetari, factori de risc pentru tulburarea depresiva.

Vezi si Cum poti preveni depresia

Adolescentii sunt mai flexibili si mai deschisi decat adultii. Sunt adesea mai rezilienti. Cei ce trec prin depresie insotiti si isi gasesc vindecarea sunt mai intelepti, mai maturi decat cei de o seama cu ei. Sunt mai empatici, au mai multa compasiune. Au insa nevoie de la noi, adultii din viata lor, sa le ramanem alaturi, sa vedem cand si cum au nevoie de ajutor, pentru ca depresia netratata poate avea consecinte dintre cele mai nefericite.

Va asteptam cu drag la cursurile si grupurile noastre pentru adolescenti si parinti de adolescenti, cursuri pe care clinica noastra le va organiza din aceasta primavara. Pentru informatii pentru programele noastre pentru adolescenti ne puteti contacta la adresa de e-mail corina@mindeducation.ro.

Mind Education Health
Corina Dobre (Mind Education Health) este psiholog cu drept de libera practica si psihoterapeut cognitiv-comportamental si foloseste cu incredere terapia schemelor, terapia prin acceptare si implicare (ACT), terapia prin compasiune, mindfulness si psihologie pozitiva, iar in domeniul terapiei de cuplu, terapia Imago.

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Depresia la adolescenti, #simtome depresie adolescenti , #depresie
Comentarii
Poza memorex
memorex
rank 1
si cand te gandesti ca toti aia dinpiata au depresie