Ziare.com

Depresia, o boala de lux pentru tarile sarace

de Anca Serghescu
Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 12:11

   

Depresia, o boala de lux pentru tarile sarace
Un sondaj de anvergura, realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) in 18 tari, a scos la iveala faptul ca persoanele care locuiesc in tari bogate sunt mai predispuse la depresie sau ca aceasta boala este un lux pentru saraci.

Asta, desi si in tarile de mijloc si cele sarace se intalneste aceasta afectiune, dar din cu totul alte motive, arata raportul publicat de BMC Medicine, citat de LiveScience. Desi in tarile bogate depresia se instaleaza, in medie, cu aproape doi ani mai tarziu decat in cele sarace, la 25,7 ani fata de 24, ea are o rata mai mare din cauza inegalitatii intre venituri.

Din pacate, insa, depresia se afla in stransa legatura cu Alzheimer, o alta boala a tarilor bogate. In cazuri severe, depresia poate impinge la sinucidere. Conform OMS, 850.000 de persoane se sinucid anual.

In cadrul studiului, au fost intervievati fata in fata aproape 90.000 de oameni din 18 tari aflate la limita superioara, din punct de vedere al veniturilor, printe care: Belgia, Franta, Germania, Israel, Italia, Japonia, Olanda, Noua Zeelanda, Spania si SUA.

Au fost intervievati, de asemenea, subiecti din tari cu venituri de mijloc sau la limita de jos din Brazilia, Columbia, India, China, Liban, Mexic, Africa de Sud si Ucraina.

Compararea rezultatelor a aratat ca mai multe persoane din prima grupa sufereau sau erau predispuse la depresie de-a lungul vietii. Astfel, rata celor deprimati in tarile cu venituri mari arata in felul urmator:

- Japonia: 6,6%
- Germania: 9,9%
- Italia: 9,9%
- Israel: 10,2%
- Spania: 10,6%

- Belgia: 14,1%
- Noua Zeelanda: 17,8%
- Olanda: 17,9%
- SUA: 19,2%
- Franta: 21%

In ceea ce priveste rata depresiei din tarile in care veniturile se afla la polul opus, situatia este urmatoarea:

- China: 6,5%
- Mexic: 8%
- India: 9%
- Africa de Sud: 9,8%
- Liban: 10,9%
- Columbia: 13,3%
- Ucraina: 14,6%
- Brazilia: 18,4%

Depresia, influentata de situatia maritala

In ambele categorii de tari s-a observat o legatura stransa intre depresie si starea maritala, insa in tarile bogate s-a constatat ca aceasta era mai prezenta in cazul celor separati sau niciodata casatoriti. In tarile sarace, s-a observat ca mai deprimati erau cei divortati sau vaduvi.

S-a mai observat ca saracii din tarile bogate prezentau un risc dublu de depresie fata de cei cu acelasi statut, dar din tarile sarace.

Specialistii din cadrul OMS au mai observat ca, indiferent de venituri si statut, de doua ori mai multe femei decat barbati sufereau de depresie.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2941 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sondajul ca baza de discutie...

Cu toata suspiciunea de care se "bucura" orice sondaj,acestea au si o latura benefica.Ofera o baza de discutie...Faptul ca sunt mai multe femei afectate de depresie este absolut firesc tinand cont de sensibilitatea acestora.Numai o femeie are cu adevarat compasiune fata de suferinta semenilor,fata de modul cum viata este atat de "incerta" in multe zone ale lumii.Doar ea,femeia este cea mai in masura sa apere dreptul la viata.In ceea ce priveste luxul de a fi depresiv si acest aspect este previzibil.Este normal ca cei aflati in linia intai a luptei pentru supravietuire sa fie conectati intim cu o realitate existentiala generatoare de vigilenta.Cei aflati intr-o pozitie materiala privilegiata,au timp de analize sufletesti,analize care reveleaza adevaruri dureroase asupra modului cum ne-am gestionat existenta.A deveni constient asupra realitatii,consider ca nu este un motiv de depresie.Este o realizare care o data implinita determina actiunea si numai prin actiune inteligenta dovedim ca am inteles realitatea.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor