Depresia si terapia acesteia prin arta

Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 23:51
5593 citiri
Depresia si terapia acesteia prin arta

Arta, sub multiplele sale forme, are efecte benefice asupra sanatatii organismului uman, mai cu seama in ceea ce priveste terapia sindromului depresiv.

Aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii italieni, subliniind faptul ca o expozitie de pictura, sculptura sau un concert de muzica clasica pot constitui remedii mult mai placute decat medicamentele si substantele chimice continute de acestea, relateaza Riza.it.

Odata cu semnalele care anunta instalarea starii depresive - dificultati in a se emotiona, plictiseala, lipsa de interes, senzatia ca nimic nu poate fi de ajutor - persoanele care sufera de depresie traiesc o experienta fie complet lipsita de stimuli, fie la polul opus, mult prea incarcata de stimuli, astfel incat considera ca nu merita sa miste un deget pentru a face fata situatiei.

In acest context, arta devine o oportunitate curativa demna de luat in seama, precizeaza psihologii italieni potrivit sursei, referindu-se la aspectele contemplative in primul rand si nu la cele creative, care sunt de regula recomandate de medici.

Astfel, o persoana care sufera de depresie, nu se gandeste in plina criza ca i-ar face bine sa viziteze o galerie de arta sau sa-si cumpere bilete la un spectacol de balet clasic, motiv pentru care specialistii sugereaza alternativa... navigarii pe internet, in vederea identificarii evenimentelor culturale care ar putea trezi interesul celui in cauza.

O carte buna, un film profund sau amuzant, ar putea constitui de asemenea instrumente menite sa vina in sprijinul regasirii entuziasmului in astfel de situatii, permitand psihicului sa se ancoreze din nou in realitate si alungand starea depresiva.

Multe creatii artistice sunt rezultate tocmai in urma trairii unor momente de mare intensitate psiho-emotiva a autorilor lor, de multe ori aflati ei insisi prada unor crize sufletesti care a generat stimului creatiei unei adevarate capodopere.

Mai ramane doar sa fie exploatate toate resursele in vederea alungarii din vocabular a expresiilor de tipul "Nu ma intereseaza" sau "Oricum nu da rezultate", pentru a gasi drumul eliberarii din capcana plictiselii si tentatiei de a se abandona prada starii depresive, subliniaza sursa.

Citeste si:
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat, Vasile Dîncu, a anunţat că Guvernul Florin Cîţu va cădea, deoarece PSD nu îşi permite să facă niciun fel de înţelegere...
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Preşedintele CJ Braşov Adrian Veştea, care a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL în faţa lui Rareş Bogdan, a afirmat ironic că, la Consiliul Naţional de duminică, 26 septembrie, a...
Sursa: Ziare.com