Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Diagnostic: depresie. Ce faci mai departe?

Marti, 08 Martie 2011, ora 18:11
8911 citiri
Diagnostic: depresie. Ce faci mai departe?

In Romania, 3,3% din populatie sufera de depresie, pericolul crescand odata cu varsta si fiind de doua ori mai mare la femei decat la barbati, dupa cum arata un studiu realizat in parteneriat de cercetatori romani si americani.

Vestea buna este ca dispunem de toate mijloacele necesare pentru a ne lupta cu ea. Asa ca iata cateva sfaturi avizate care te vor ajuta sa treci peste acest moment dificil din viata ta.

Gaseste motivul depresiei - poate ascunde o boala cel putin la fel de grava

Unul dintre primii pasi in tratarea acestei tulburari este sa afli motivul depresiei, caci numai astfel poti combate afectiunea in mod corect. Depresiile pot aparea la adolescenti, din cauza varstei dificile la care se afla, pot fi cauzate de alcool si droguri, sau pot fi rezultatul unor tulburari hormonale, precum depresia post-partum sau cea de la menopauza.

Dar o alta cauza foarte putin cunoscuta este reprezentata de eventuale tulburari somatice. Poti suferi de o boala fizica, precum cancer, anemie, boli cardio-vasculare, diabet, astm sau afectiuni articulare cronice si organismul va incerca sa semnaleze problema prin aparitia unei depresii, dupa cum a declarat prof. dr. Mirela Manea, medic psihiatru in cadrul Spitalului Clinic Alexandru Obredja din Bucuresti, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta marti.

De asemenea, boala Parkinson este foarte frecvent asociata cu depresia.

Oricat de multiple ar fi cauzele depresiei, acestea includ mereu un dezechilibru biochimic.

Fii atent la simptome!

Fiecare persoana are momentele ei de tristete si singuratate, dar atunci cand acestea devin o stare permanenta, cel mai probabil ai de-a face cu o problema medicala, ce trebuie tratata cu mare atentie si cat mai repede posibil.

De cele mai multe ori, persoanele afectate vor avea probleme cu somnul, vor avea tendinta sa planga fara un motiv clar si vor incerca sa se izoleze de ceilalti oameni, nemaifacand fata activitatilor cotidiene.

Poti avea de-a face cu o depresie unipolara, sau cu stari alternante (tristete - bucurie exagerata), ceea ce se numeste tulburare afectiva bipolara.

Cine descopera si cum te ajuta sa tratezi depresia

In descoperirea acestei boli isi da aportul o echipa formata din 3 tipuri de doctori: clinician, psihiatru si psiho-terapeut. Primul care poate citi corect simptomele este medicul de familie, care intra cel mai usor in contact cu pacientii. Apoi, psihiatrul si psiho-terapeutul vor stabili tipul de depresie, gradul de pericol suicidal (care este primul factor de care trebuie tinut cont in aceasta afectiune) si vor prescrie un tratament.

Nu exista un test special care sa conduca la diagnosticul de depresie. Este in schimb nevoie de o anamneza completa, examen clinic general si de o evaluare a starii de sanatate mintala (interviu cu un profesionist, respectiv psihiatru).

Este obligatoriu ca tratamentul sa fie urmat exact conform sfaturilor medicului. Daca dozele sunt prea mici, acesta nu isi va face efectul, iar daca medicamentele interactioneaza intre ele pot aparea efecte adverse nedorite.

Profesor dr. Mirela Manea avertizeaza referitor la anxiolitice, care dau dependenta si trateaza efectul, dar nu cauza in sine. Dupa ce vei inceta sa iei aceste medicamente, depresia va reveni.

Vindecarea

Odata cu punerea diagnosticului de depresie, trebuie sa stii ca poti rezolva aceasta tulburarare destul de repede. Primele imbunatatiri apar in cateva zile, iar in cateva saptamani starea poate disparea complet.

Cu medicamentele psihotrope de generatie noua de care dispun doctorii, riscul suicidal va disparea, calitatea somnului va creste, anxietatea dispare si imunitatea organismului va spori.

In cazul depresiei bipolare, insa, antidepresivele trebuie utilizate cu mare atentie, caci acestea pot agrava sau precipita simptomele.

Cu cat tulburarea este ignorata mai multa vreme, aceasta se amplifica, se cronicizeaza si apar complicatii.

Romania este cu 50-60 ani in urma altor tari europene in ceea ce priveste diagnosticarea si tratarea depresiei, conform spuselor conf. dr. Catalina Tudose.

Varsta critica, 32 de ani

La nivel global, depresia afecteaza 121 milioane de oameni, dintre care 50 milioane numai europeni. Se pare ca varsta cea mai periculoasa in ceea ce priveste declansarea acestei afectiuni este de 32 ani.

In prezent, depresia majora este a patra boala ca raspandire pe glob, reprezentand una dintre problemele grave de sanatate ale omului contemporan. Conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in anul 2020 depresia va fi a doua cauza de dizabilitate, imediat dupa afectiunile cardiovasculare.

Toate persoanele afectate au probleme in ceea ce priveste sanatatea, capacitatea de concentrare si a productivitatii, relationarea cu ceilalti indivizi si, in cazuri extrem de grave, apare incetarea dorintei de a mai trai.

Andrada Avram

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#depresie, #depresie Romania, #depresie Europa, #depresie OMS, #depresie complicatii, #depresie suicid , #depresie
Comentarii