Ziare.com

Drogurile psihedelice, posibil tratament pentru depresie?

de Anca Serghescu
Miercuri, 18 August 2010, ora 14:04

   

Drogurile psihedelice, posibil tratament pentru depresie?
Utilizarea drogurilor psihedelice, folosite in trecut in psihiatrie, a fost restrictionata in ultimii ani din cauza efectelor negative, insa oamenii de stiinta spun ca este nevoie de mai multe studii in ceea ce priveste potentialul lor in tratarea depresiei.

Recentele studii au aratat ca anumite droguri, precum dietilamida acidului lisergic (LSD), ketamina si psilocybina, actioneaza asupra creierului in sensul ca simptomele unei largi varietati de afectiuni psihiatrice sunt mult ameliorate, conform Reuters.

Acest tip de droguri ar putea ajuta pacientii sa-si vada in alta lumina problemele sau sa perceapa altfel durerea. Terapia comportamentala sau lucrul cu psihoterapeutii ar putea completa cu succes tratamentul.

"Drogurile ar putea sa le dea pacientilor o noua perspectiva, mai ales cand amintiri reprimate reapar, putandu-se lucra apoi pe baza acestei experiente", a explicat Franz Vollenweider, din cadrul Spitalului de Psihiatrie al Universitatii Zurich, care a publicat si un raport in acest sens in jurnalul Nature Neuroscience.

In functie de tipul persoanei care este tratata, de doza si de situatie, drogurile pot avea o multitudine de efecte. Totusi, ele nu pot fi folosite decat pe perioade scurte de timp (cateva sedinte in decurs de cateva luni) si numai in combinatie cu terapia.

Un studiu publicat luna aceasta in SUA a aratat ca ketamina - un anestezic perfect legal si folosit atat in cazul oamenilor, cat si al animalelor, insa de care unele persoane fac abuz, folosindu-l in scopuri recreationale - imbunatateste starea de spirit in doar cateva minute de la administrare in cazul depresivilor.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2706 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor