Oamenii de stiinta neo-zeelandezi au reusit sa transplanteze cu succes celule din pancreasul porcilor persoanelor afectate de diabet de tip 1, fara ca organismul pacientilor sa le respinga.
Mai mult, celulele au inceput imediat sa produca insulina, ca raspuns la nivelul mare de zahar din sange, relateaza HealthDay. Doi dintre cei 8 pacienti cu varste cuprinse intre 21 si 68 de ani nu au mai avut nevoie de injectii cu insulina, cel putin in perioada imediat urmatoare.
Compania care a realizat aceste proceduri isi va prezenta rezultatele in iunie, la intalnirea anuala American Diabetes Association, in Orlando, Florida.
In ce consta procedura
Pentru a nu fi respinse de sistemul imunitar, celulele sunt plasate in interiorul unui bulgare minuscul de gel, ceea ce le face de nedepistat.
In plus, pacientii nici nu vor avea nevoie de medicamente care sa faca ajute celulele transplantate sa nu fie respinse de organism, aceasta fiind dintre cele mai mari bariere in cazurilor transplanturilor.
In cadrul unei proceduri putin invaziva, celulele sunt plasate in abdomenul pacientului, dupa cateva saptamani crescand si vasele de sange, iar celulele incepand sa produca insulina.
In cadrul studiului, cei 8 pacienti care suferisera transplantul au fost monitorizati timp de 2 ani, in acest rastimp nu au fost observate efecte advrse. Doi dintre subiecti s-au plans de discomfort abdominal in primele 5 zile de dupa transplant, insa apoi acesta a incetat. Celulele nu au fost respinse in cazul niciunui pacient.
Ce nu se stie insa este cat vor rezista aceste celule in organismul uman si daca pacientii vor avea nevoie de alte transplanturi.