Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Legatura dintre carbohidrati si diabet

Joi, 15 Septembrie 2011, ora 09:30
5926 citiri
Legatura dintre carbohidrati si diabet

Carbohidratii trebuie sa reprezinte cam jumatate din cantitatea totala de caloriii ingerata pe perioada unei zile si ar trebui sa se gaseasca in produse precum painea, cerealele, laptele, fructele si vegetalele, spun nutritionistii.

In general, este bine sa-ti imparti alimentele, zilnic, in urmatorul fel, potrivit Msn:

- 45-65% carbohidrati: tinteste spre 2-4 portii de fructe si 3-5 portii de vegetale pe zi;

- 25-40% grasimi: cele mononesaturate sunt cele bune pentru sanatate, acestea gasindu-se in produse precum uleiul de masline si de rapita. Ele ajuta la cresterea colesterolului bun, atat timp cat ai grija sa eviti grasimile polinesaturate si cele saturate. Acestea se gasesc in general in carnea grasa, in podusele lactate nedegresate, in uleiuri hidrogenate si in multe alimente procesate sau prajite.

- 15-20% proteine.

Ai grija la tipul de carbohidrati pe care il alegi, caci unii sunt buni, pe cand altii sunt nocivi.

Elimina-i, asadar, pe cei "rafinati": unii carbohidrati sunt digerati usor, precum zaharul, painea alba, orezul alb si majoritatea pastelor. Daca masa ta este plina de asemenea alimente, exista un risc foarte mare sa ti se ridice considerabil nivelul zaharului din sange dupa ce mananci, iar acesta nu este deloc bine, caci el trebuie sa fie constant.

Include cereale integrale: acestea sunt digerate mai lent si fibrele pe care le contin sunt bune pentru organism.

Elimina zaharul: cercetarile recente leaga zaharul de probleme cu insulina, prediabet sau chiar diabet. Zaharul adaugat in diverse produse cumparate, care nu face parte integranta din anumite fructe si vegetale, ar trebui eliminat cu desavarsire. Ai grija in special la bauturile racoritoare, caci acestea sunt foarte periculoase din acest punct de vedere. Sucul de fructe este mai putin sanatos decat fructele in sine, pentru ca nu mai are fibrele initiale.

Nu tine diete cu putini carbohidrati mai mult de un an: acestia sunt importanti pentru nutritie, oferind vitamine si alimentand repede corpul cu energie, asa ca in cazul in care urmezi o dieta care ii exclude, nu o tine mai mult decat un an, caci este periculos sa iti privezi organismul de un element important pe o perioada mare de timp.

In mod normal, ar trebui sa consumi in jur de 130 de grame de carbohidrati pe zi si sa iti faci teste in mod repetat sa vezi daca totul functioneaza cum trebuie.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#carbohidrati alimentatie, #carbohidrati sanatate, #carbohidrati diabet, #carbohidrati alimentatie corecta , #diabet