""
Ziare.com

Diabetul la femei, favorizat de stresul la serviciu - studiu

Duminica, 26 August 2012, ora 10:10

   

Diabetul la femei, favorizat de stresul la serviciu - studiu
Femeile care ocupa functii de conducere si sunt afectate de stres la serviciu au un risc de doua ori mai mare de a dezvolta diabet, fata de femeile care nu au fost avansate la locul de munca, potrivit unui studiu efectuat in Canada.

Spre deosebire de barbati, femeile reactioneaza adesea la stres consumand mai multe dulciuri si produse alimentare care contin grasimi, explica Peter Smith, coordonatorul lucrarii, citat de Le matin.

Studiul a fost realizat de oameni de stiinta de la Institutul de cercetari pentru munca si sanatate, cu scopul de a descoperi explicatii concrete pentru numarul tot mai mare de cazuri de diabet inregistrate in Canada.

Concluziile studiului au permis constatarea unei relatii intre responsabilitatile crescute la serviciu si frecventa cazurilor de diabet, in ceea ce priveste populatia feminina.

Comportament alimentar nesanatos

Stresul la serviciu pare sa favorizeze diabetul prin doua fenomene: perturbarea sistemului neuroendocrin si imunitar prin producerea in exces a anumitor hormoni, cum sunt adrenalina si cortizolul si prin schimbarea comportamentului alimentar pentru a compensa consumul de energie.

Sub influenta presiunii la locul de munca, femeile isi schimba mai repede obiceiurile alimentare decat barbatii, preferand produsele pline de zahar si grasimi.

Urmarind 7443 de persoane active timp de noua ani, cercetatorii au descoperit ca 19% din cazurile de diabet de tip 2, in cazul femeilor, pot fi atribuite stresului la serviciu.

Influenta superioara tabagismului

Prin aceasta proportie indicata de cercetatori in cazul studiului, se pare ca presiunea de la locul de munca are o influenta mai mare decat fumatul, alcoolul si lipsa activitatii fizice in favorizarea diabetului, insa mai mica decat raul produs de obezitate.

O astfel de relatie nu a putut fi constatata in cazul barbatilor. Acestia actioneaza in mod diferit la stresul de la serviciu, atat pe plan hormonal, cat si in ceea ce priveste obiceiurile alimentare.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2233 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor