Diabetul zaharat de tip 2 - Ce spune medicul

Sambata, 25 Iunie 2011, ora 22:12
13073 citiri
Diabetul zaharat de tip 2 - Ce spune medicul

Diabetul este una dintre cele mai raspandite boli ale omenirii in acest moment, desi nu este transmisibila, ci are radacini endocrine. Aceasta afecteaza intregul metabolism, putand da complicatii extrem de grave.

Se pot imbolnavi ochii, rinichii, nervii si vasele de sange. Caracterizandu-se printr-o lipsa de insulina secretata de organism, diabetul este o boala cronica ce in 2000 numara in Romania peste un milion de oameni afectati. Nici viitorul nu suna mai bine, intrucat pana in 2030 se estimeaza ca numarul bolnavilor se va dubla.

Diabetul zaharat de tip 2 pare sa fie cea mai raspandita ramura a acestei afectiuni, caracterizandu-se prin anomalii metabolice, in special la nivelul glucidelor. Pancreasul nu mai secreta destula insulina si in acest fel nu se mai asigura energia celulelor.

Insulina se ocupa si cu stocarea surplusului de insulina la nivelul muschilor, tesutului adipos si al ficatului, iar cand aceasta lipseste, nivelul zaharului din sange creste mult peste limitele normale.

Prevenirea acestei boli se poate face cel mai usor, potrivit dr. Bogdan Macadon, medic specialist medicina interna, prin controlul regulat al glicemiei. Astfel se pot lua masuri prin care boala sa nu apara, iar, daca este descoperita in stadii incipiente, inainte sa afecteze si alte organe, pacientul poate sa-si continue viata in mod normal, respectand cateva reguli de dieta si exercitii fizice menite sa tina nivelul glicemiei sub control.

Factorii de risc

- istoricul familial: daca rude de gradul unu, precum parinti, frati, au suferit de diabet, persoana respectiva este mult mai predispusa la a dezvolta aceeasi afectiune;

- femeile care au nascut un copil cu greutate foarte mare sau care au istoric de diabet zaharat gestational (aparut in urma sarcinii) au un risc crescut;

- sindromul ovarelor polichistice;

- varsta inaintata este un factor de risc, dar in prezent din ce in ce mai multi copii sufera de diabet zaharat de tip 2 din cauza lipsei activitatilor sportive si a unei alimentatii nesanatoase;

- supraponderabilitatea este foarte periculoasa la orice varsta.

Simptome

Primele semne ale diabetului, dupa ce nivelul glicemiei creste suficient pentru ca persoana cu pricina sa-si dea seama ca ceva este in neregula cu corpul ei, sunt urmatoarele:

- scadere in greutate;

- sete excesiva;

- apetit crescut;

- urinare in cantitati mai mari;

- oboseala inexplicabila.

Pe langa acestea, in stadiile putin mai avansate ale bolii, mai pot aparea:

- infectii dese si vindecari mai grele ale ranilor;

- vedere incetosata;

- amorteli usoare la nivelul membrelor superioare si inferioare;

- infectii ale tractului urinar sau vaginite.

Prevenire

- o alimentatie sanatoasa, cu multe fructe si legume, cereale integrale. Trebuie evitate carnea rosie in exces, dulciurile, hrana de la fast-food si bauturile carbogazoase.

- exercitiul fizic regulat: in fiecare zi trebuie sa faci miscare pentru macar 30 minute. Evita epuizarea, este nevoie doar de exercitii de tip cardio. Poti incepe cu mersul pe jos, iar apoi incearca sa alergi, sa mergi pe bicicleta, sa inoti.

- mentinerea greutatii corporale in limitele normale: cu o alimentatie sanatoasa si exercitii fizice regulate, aceasta conditie nu este foarte greu de indeplinit.

Foloseste tabelul de masurare a indicelui de masa corporala pentru a vedea in ce categorie te incadrezi.

Dupa varsta de 45 ani, riscul aparitiei diabetului creste considerabil, asa ca este indicata determinarea indicelui glicemic cel putin o data la 3 ani. Persoanele care sufera de hipertensiune sau care au valori crescute ale colesterolului trebuie sa se pazeasca in mod deosebit.

Cei care au descoperit ca sufera deja de diabet trebuie sa isi ia niste masuri de siguranta in plus fata de oamenii sanatosi. Acestea includ:

- administrarea unei doze mici de aspirina pentru prevenirea problemelor cardiovasculare;

- daca medicul crede de cuviinta, s-ar putea sa fie nevoie de medicamente care sa tina sub control tensiunea si colesterolul;

- examen oftalmologic periodic;

- ferirea de rani care s-ar putea infecta sau vindeca foarte greu;

- daca pacientul fumeaza, trebuie sa renunte cat mai repede la acest obicei,

deoarece tutunul mareste complicatiile date de diabet.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#diabet de tip 2, #diabet zaharat, #diabet prevenire, #diabet informatii, #diabet complicatii, #diabet simptome, #diabet diagnosticare, #diabet alimentatie , #diabet