Program gratuit de educare a bolnavilor de diabet zaharat in spitalele din Romania

Luni, 10 Octombrie 2011, ora 18:43
2435 citiri
Program gratuit de educare a bolnavilor de diabet zaharat in spitalele din Romania

Saptamana aceasta incepe in Romania un proiect pilot desfasurat simultan in 15 centre, prin care se doreste ajutarea persoanelor care sufera de diabet zaharat. pacientii se pot intalni cu asistente medicale care sa le puna la dispozitie date despre boala de care sufera si sa ii invete cum sa accepte vestea ca viata lor va fi schimbata odata cu diagnosticul.

In acest proiect vor fi implicati 10.000 de pacienti, acestia afland despre intalniri de la medicii care ii trateaza. Echipa care ia parte la program este formata din 20 de asistente educatoare, care se vor intalni cu pacientii din Bucuresti, Ploiesti, Craiova, Iasi, Suceava, Cluj-Napoca, Timisoara, Oradea, Constanta, Sibiu, Tg. Mures, Galati, Brasov si Satu Mare.

Vor fi doua intalniri pe saptamana de cate 2 ore, numarul participantilor fiind intre 5 si 10 la fiecare sedinta, se mentioneaza intr-un comunicat de presa remis Ziare.com.

Asistentele cu care se vor intalni pacientii au vechime de ani de zile in domeniu si sunt specializate in aceasta afectiune. Ele urmeaza sa discute cu pacientii pe teme precum:

- ce este diabetul zaharat si mecanismele prin care functioneaza el;

- eventualele complicatii acute sau cronice ale bolii si determinarea diagnosticului;

- importanta exercitiului fizic pentru diabet;

- importanta controlului greutatii si a unui stil de viata sanatos;

- despre tratamentul non-insulinic si despre cel cu insulina;

- piciorul diabetic;

- automonitorizarea, autocontrolul si importanta acestora;

- controlul diabetului si in situatii mai speciale, in care apar diaree, varsaturi, infectii, probleme cardiace sau interventii chirurgicale.

800.000 de bolnavi in Romania

"Prevalenta diabetului zaharat a crescut dramatic in Romania in ultimii 5 ani si este estimat la 4-5 % din totalul populatiei. Aceasta inseamna peste 800.000 persoane cu Diabet Zaharat in Romania. Pacienti diagnosticati cu Diabet Zaharat sunt aproximativ 600.000 in acest moment. Nevoia de servicii medicale acordate acestor pacienti este in crestere in special in ceea ce priveste consilierea si educatia", declara dr. Cornelia Bala, membru in Comitetul General al Diabetes Educatation Study Group, grup european de studiu pentru educatie.

"La aflarea diagnosticului, pacientii au diverse reactii, de la negare pana la depresie, de multe ori. Cel mai important mesaj pe care trebuie sa il transmitem persoanelor care au diabet este ca intelegerea bolii, prin programe de educatie, este esentiala pentru viitorul lor. Datorita solutiilor terapeutice moderne la indemana, diabetul poate fi controlat, cu conditia ca pacientul sa isi doreasca acest lucru si sa colaboreze cu specialistii", declara prof. dr. Maria Mota, presedintele in functiune al ARED (Asociatia Romana a Educatorilor in Diabet).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#diabet zaharat Romania, #diabet sfaturi, #diabet solutii, #diabet medici, #diabet zaharat informatii , #diabet