Sindromul de lene - boala incurabila a societatii moderne

Sambata, 16 Iunie 2012, ora 15:04
4559 citiri
Sindromul de lene - boala incurabila a societatii moderne

Un studiu intocmit de dr Barry Popkin si colegii sai de la Universitatea din Carolina de Sud, SUA, a confirmat ca, in ultimele decenii, inactivitatea a crescut rapid la nivel mondial, respectiv tot mai multe persoane isi petrec timpul fara sa desfasoare o activitate fizica suficienta.

Ca urmare, a crescut incidenta unor boli specifice, indeosebi cele cardiovasculare, diabetul zaharat si cele articulare.

Faptul n-ar fi o noutate, dar, contrar asteptarilor, fenomenul ia proportii nu numai in tarile dezvoltate, respectiv, SUA. Europa, Marea Britanie, dar si in China, India si Brazilia - noteaza Medical Daily.

Cauza trebuie impartita intre trei factori distincti, care opereaza fiecare in parte si toate la un loc: televiziunea, care tine utiizatorii fixati in scaun, tehnologiile noi, care ne scutesc de efort si Internetul care pentru unii inseamna un nou mod de viata.

In intreaga lume se resimte diminuarea muncii fzice si cresterea activitatii sedentare, desfasurata in birouri. Activitatea gospodareasca, desfasurata la domiciliu, a capatat si ea o noua valenta, prin folosirea aspriratoarelor, a masinilor de spalat, a celor de gatit, a frigiderelor si, in final, a automobilelor care ne scutesc de drumul la piata.

Este bine, sau este rau? Pentru confortul nostru, pentru menajarea efortului persoanelor in varsta sau a celor suferinde este foarte bine. Pentru ceilalti, ar fi bine numai in masura in care, fiecare pe cont propriu, ar inlocui activitatile manuale - neplacute si anoste - cu jocuri sportive, lucrul la aparate, plimbari.

Localizand studiile in diferitele zone ale globului, cercetatorii constata ca adultii americani desfasoara o activitate fizica mai sustinuta decat cei britanici, in timp ce tinerii britanici sunt mai legati de televizare, decat colegii lor din America.

In tarile emergente, activitatea fizica a scazut simtitor prin trecerea de la agricultura la productie. China si Brazilia sunt exemplele notorii in acest domeniu, unde o procentaj important din populatia agricola s-a calificat in fabrici.

In perspectiva, cercetatorii prefigureaza un dezechilibru si mai pronuntat, aflat in desfasurare. Pentru a se putea trece la evaluari, a fost convenita o unitate de masura numita "echivalentul metabolic de sarcini" (MET), care masoara cantitatea de energie cheltuita pentru finalizarea unei actiuni considerata standard.

In baza acestui etalon, a rezultat ca se prevede ca, pana in anul 2020, SUA sa atinga nvelul TEP de 142 ore pe saptamana, in timp ce Brazilia si China vor atinge aceleasi valori in anul 2030.

Cercetatorii atrag atentia asupra faptului ca sedentarismul va influenta substantial parametrii vietii prin obezitate, diabet, cresterea tensiunii arteriale si riscul de boli cardiovasculare.

Studiul arata insa ca prevenirea acestora se poate baza pe foate putine mijloace terapeutice curente si incompaabil mai mult pe adoptarea unui mod de viata care sa elimine neplacutele riscuri.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#boala incurabila, #lenea provoaca diabetul zaharat, #sindromul lene , #diabet