Viitorul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, redefinit de abordari terapeutice inovatoare

Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 10:45
9079 citiri
Viitorul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, redefinit de abordari terapeutice inovatoare
Foto: prof. dr. Gabriela Roman

Persoanele care sufera de diabet zaharat de tip 2 vor beneficia de o noua abordare a tratamentului, care a fost definita printr-un ghid international adoptat recent de asociatiile americana si europeana de diabet si care pune accentul pe prevenirea, inca din primele faze de tratament, a complicatiilor cardio-renale.

Cel mai nou ghid international in domeniu - consensul societatilor americane si europene (ADA-EASD 2018) - recunoaste diabetul zaharat de tip 2 (DZ tip 2) ca afectiune multifactoriala, in care tratamentul trebuie sa isi propuna de la inceput, pe langa controlul glicemic, si prevenirea precoce a complicatiilor cardio-renale.

Pentru atingerea acestor obiective, noi clase de terapii sunt pozitionate ca tratament de prima alegere in aceasta afectiune.

Prevalenta in crestere a diabetului este una dintre cele mai importante probleme de sanatate publica la nivel global. Mai mult, se estimeaza ca numarul real al persoanelor afectate ar putea fi aproape dublu fata de ce stim, deoarece simptomele apar relativ tarziu in evolutia bolii.

"La sfarsitul anului trecut, la nivel mondial, numarul pacientilor cu diabet zaharat era undeva peste cifra de 400 de milioane. Este important faptul ca si in Romania prevalenta diabetului este undeva in jurul valorii de 12 la suta, ceea ce inseamna ca, din 10 persoane adulte, una are diabet zaharat", afirma prof. dr. Romulus Timar, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, adaugand: "Important este si faptul ca, la fiecare persoana care stie ca are diabet si urmeaza tratamentul, mai exista o persoana care poate avea diabet zaharat, dar nu stie ca are, sau are diabet zaharat si nu urmeaza tratament".

Persoanele cu diabet zaharat tip 2 au un risc de doua-trei ori mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare (CV) decat restul populatiei, iar acestea reprezinta principala cauza de deces in diabet, procentul fiind de 50-80%.

Prevenirea complicatiilor cardiovasculare este, prin urmare, o prioritate atat pentru reducerea mortalitatii si a complicatiilor invalidante ale diabetului, cat si pentru reducerea impactului acestei afectiuni asupra societatii.

Tratamentul conventional al diabetului zaharat de tip 2 se concentra asupra reducerii glicemiei la anumite niveluri-tinta urmarite in evolutia pacientului. Riscul acestor pacienti de a dezvolta complicatii cardiovasculare, asa cum este insuficienta cardiaca, a carei mortalitate la cinci ani este de 50%, a determinat un interes tot mai mare al comunitatii medicale pentru identificarea terapiilor care asigura cel mai bun tratament al factorilor implicati in evolutia bolii si instalarea complicatiilor.

Pe langa un control glicemic bun, pacientul trebuie sa beneficieze si de un tratament care asigura protectie cardiovasculara si renala, fara a omite controlul lipidelor si al tensiunii arteriale, precum si respectarea regimului de nutritie si efort fizic si renuntarea la fumat.

Noile clase de medicamente - inhibitorii SGLT2 si agonistii receptorilor GLP-1 - au demonstrat, in studii pe termen lung, ca aduc beneficii cardiovasculare sau renale, dincolo de o simpla reducere a glicemiei.

"Exista noi clase de medicamente care pot sa aduca un surplus de beneficiu extraordinar. Prin aceste clase putem sa prevenim boala cardiovasculara sau, daca aceasta este deja prezenta, putem sa reducem foarte mult evolutia nefasta a acestei complicatii, respectiv a patologiei cardiovasculare", afirma prof. dr. Gabriela Roman, presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Mai mult, ghidul realizat de specialistii americani si europeni in diabet recomanda si o colaborare mai stransa intre medicii specialisti in tratarea pacientului cu diabet zaharat de tip 2, astfel incat echipa medicala sa poata evalua si controla, inca din primele stadii ale tratamentului, si complicatiile asociate acestei boli.

"Ce inseamna colaborare intre specialisti? Specialistii sa se stranga intre ei la capul bolnavului, nu sa trimita bolnavul de la un specialist la altul, cum se intampla din pacate de multe ori. Adica fiecare trebuie sa vina cu contributia specialitatii lui la o abordare cat mai multifatetata, o abordare de o cat mai mare acuratete a pacientului respectiv.

Diabetul, cardiologia, nefrologia, bineinteles educatia terapeutica, chirurgie vasculara, ortopedie pentru piciorul diabetic - cam asta ar trebui sa fie echipa care sa abordeze un pacient cu DZ2", afirma prof. dr. Cristian Serafinceanu, profesor la UMF Carol Davila.

Cu toate acestea, de foarte mare importanta ramane prevenirea diabetului si, in cazul diagnosticarii acestuia, inceperea in cat mai scurt timp a tratamentului.

"Este ca atunci cand ia foc o casa - important este sa stingi focul atunci cand apare, cand este mic. Degeaba vin pompierii cand casa arde si nu mai ai ce salva. Asa este si in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2. Important este sa fie depistat precoce, important este ca pacientii sa fie constienti de importanta afectiunii pe care o au, sa respecte ce li se spune privind alimentatia, privind evitarea sedentarismului si sa urmeze un tratament corespunzator, conform celor recomandate de medicul specialist", afirma prof. dr. Romulus Timar.

Factorii de risc pentru boala cardiovasculara se suprapun in mare masura peste factorii de risc pentru diabetul zaharat, atrage atentia prof. dr. Gabriela Roman.

"De unde porneste acest risc? (...) Se bazeaza foarte mult pe un stil de viata nesanatos", care include o alimentatie necorespunzatoare din punct de vedere cantitativ si calitativ, cu consum crescut de grasimi si de zahar, o crestere in greutate si lipsa activitatii fizice.

Pentru prevenirea aparitiei diabetului zaharat, cele mai importante masuri se refera la adoptarea unui stil de viata sanatos, "ceea ce inseamna sa mancam ce trebuie, cand trebuie, cat trebuie si cum trebuie", insista prof. dr. Romulus Timar.

Asa cum arata rezultatele celui mai amplu studiu cu obiective CV - care a inrolat peste 17.000 pacienti cu DZ tip 2 si risc CV - prevenirea insuficientei cardiace sau a progresiei bolii renale, prin utilizarea unui inhibitor SGLT2 inainte de aparitia oricareia dintre aceste complicatii, reprezinta o mare oportunitate de a reduce morbiditatea si mortalitatea la aceasta categorie de pacienti, precum si reducerea impactului social si economic al DZ tip 2 asupra societatii.

Rezultatele consensului adoptat de specialistii europeni si americani ar putea deveni vizibile in timp.

"In final, peste cinci ani, peste zece ani, daca e sa facem o evaluare a bolilor cardiovasculare aparute la cei cu diabet, am putea constata cu mare bucurie ca de fapt exista o reducere cu 30-40 la suta, poate chiar cu 50 la suta a acestei patologii", mai spune prof. dr. Gabriela Roman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#diabet zaharat tratament, #medic diabet, #specialist diabet zaharat , #diabet