Anorexia, o boala grava. Cum sa lupti contra ei

Vineri, 31 Decembrie 2010, ora 09:40
5274 citiri
Anorexia, o boala grava. Cum sa lupti contra ei

A vorbi de anorexie nu e suficient, deoarece consecintele bolii sunt destul de grave, mai ales in plan psihic, ajungandu-se de multe ori chiar in pragul sinuciderii.

"Nu anorexiei!" este denumirea data campaniei publicitare din care facea parte si modelul francez Isabelle Caro (foto), ce a decedat in data de 17 noiembrie 2010, in varsta de 28 de ani. Fotografia Isabellei, infatisand un schelet, realizata in 2007 de catre italianul Oliviero Toscani, a aparut pe bannere uriase, cu scopul de a trage un semnal de alarma ca anorexia in niciun caz nu poate fi la moda.

Afirmatia poate fi intarita de interviul pe care dr. Sylvie Rouer-Saporta l-a acordat revistei Paris Match, comentand rezultatele studiului asupra eficacitatii metodei Maudsley, pentru tulburarile alimentare.

- Reamintiti-ne caracteristicile anorexiei.

- Este vorba de o boala care incepe inca din adolescenta si se traduce prin dorinta de a slabi exagerat de mult. La fete este mai frecventa (9 pentru 1 baiat). Ca sa piarda din greutate, anorexicii folosesc diferite metode: restrictii alimentare (calitativ sau cantitativ), laxative, vomitive, sportul in exces. Patologia devine cronica in doua treimi din cazuri.

- Se cunosc cauzele acestei tulburari alimentare?

- Dincolo de cauze genetice, anomalia unei gene receptoare de serotonina sau a unei disfunctionalitati la nivel cerebral ale unor neuroemitatori, s-au emis cateva ipoteze: dificultatea comunicarii cu familia, precum si dorinta de a semana cu manechinele ultra slabe din reviste, aceasta din urma constituind ideal de atins.

- Care pot fi consecintele anorexiei asupra sanatatii?

- La fete se observa o intrerupere a ciclului menstrual, iar in cazul in care anorexia evolueaza, fertilitatea este periclitata. La baieti, daca patologia e cronica, vor avea un deficit hormonal mare. In 30 de ani, femeile malnutrite prezinta adesea probleme legate de osteoporoza si de pierderea masei musculare. In situatiile cele mai grave, bolnavii sufera de aritmie cardiaca.

- Cum se desfasoara viata unui anorexic?

- Din punct de vedere psihologic, exista o negare a tulburarii. Ajungand foarte slabe, fetele se simt mai frumoase, caci fizicul lor corespunde idealului urmarit. Au impresia ca se simt bine. Dar cand pierderea greutatii devine importanta, ele incep sa sufere de depresie si chiar sa aiba ganduri de suicid. In acest stadiu de evolutie, carentele datorate malnutritiei necesita spitalizari frecvente. Aceleasi consecinte se observa si la baieti.

- Ce este managementul de rutina al acestei boli?

- Cel mai adesea, sub presiunea familiala sau scolara, o adolescenta va consulta un psihiatru sau un generalist. Acestia va trebui s-o faca pe anorexica sa constientizeze care sunt riscurile la care se expune, prin restrictii alimentare, si sa accepte in mod regulat sedinte de terapie comportamentala. Abia la maturitate, sunt intelese pe deplin problemele bolii, iar cei care o au se duc singuri la consult.

Recidive

- Care sunt rezultatele obtinute cu aceasta terapia comportamentala?

- Pe termen scurt, sunt bune, dar recidivele sunt frecvente: mai mult de 50% dupa un an.

- Un studiu american facut recent a demonstrat superioritatea metodei de la spitalul Maudsley. In ce consta aceasta a doua abordare?

- Vorbim de o terapie de familie care ii implica pe ambii parinti. Ei incep un numar de reuniuni, in care li se explica cum sa-si ajute copilul. Fie evitand conflictele obisnuite, fie realizand un climat destins, pe toata durata meselor etc. Sunt invatati sa devina "co-terapeuti". Apoi, tot ei trebuie sa tina legatura cu psihiatrul, informadu-l asupra rezultatelor obtinute si a dificultatilor pe care le mai intampina.

- Folosind terapia de familie, care sunt rezultatele acestui studiu?

- 121 de adolescenti, de aproximativ 14 ani (din care 90% fete) au fost impartiti in doua grupe. Unul a fost tratat dupa terapia clasica, celalalt prin metoda Maudsley. Dupa 12 luni de tratament, s-a constatat ca 40% dintre subiecti prezentau o remisiune completa, fata de numai 18% din cei cu terapia individuala. Studiul american demonstreaza superioritatea acestei a doua abordari, deja folosita in Franta.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#anorexie, #anorexie tratament, #anorexie metode tratare , #dieta