Antrenorul Valentin Vasile, despre dieta extrema Dukan, riscurile acesteia si greselile romanilor cand fac exercitii Interviu

Sambata, 05 Aprilie 2014, ora 09:43
15978 citiri
Antrenorul Valentin Vasile, despre dieta extrema Dukan, riscurile acesteia si greselile romanilor cand fac exercitii Interviu
Foto: Valentin Vasile

Valentin Vasile, antrenor personal si expert in nutritie si autorul cartii "Stil de viata, nu dieta", vorbeste despre riscurile la care se expun cei care urmeaza dieta Dukan si despre greselile pe care le comit romanii atunci cand fac exercitii fizice.

In cadrul unui interviu acordat Ziare.com, Valentin Vasile a vorbit si despre una dintre vedetele pe care le antreneaza, si anume Virgil Iantu. Antrenorul se declara foarte multumit de modul in care a evoluat prezentatorul de la Prima TV.

Ati antrenat mai multe vedete. Care a fost cel mai ascultator elev?

Cu toate vedetele cu care am lucrat am avut rezultate foarte bune. In ultima perioada sunt foarte mandru de Virgil Iantu alaturi de care lucrez inca din toamna anului trecut si care si-a sculptat foarte bine corpul.

Vedetele intampina aceleasi obstacole in a adopta un stil de viata sanatos precum restul persoanelor cu care lucrez. Diferenta ar putea fi probabil ca persoanele publice au un factor limitator in plus si anume deplasarile dese in tara si in afara tarii. Din moment ce o persoana, vedeta sau nu, decide sa lucram impreuna, ma astept ca are incredere in expertiza mea, deci, automat, imi va asculta intocmai sfaturile.

Care a fost cea mai mare provocare din viata dvs.?

Cea mai mare provocare a fost si este cariera mea. Domeniul remodelarii corporale este unul care evolueaza extrem de rapid. Lunar sau chiar saptamanal ies studii noi care infirma sau confirma teorii mai vechi, iar daca nu te specializezi incontinuu, in cateva luni, maxim un an, cu siguranta vei fi depasit de noul val de informatie.

Aceasta evolutie extrem de rapida a domeniului este o provocare reala din punctul de vedere al resurselor investite.

In primii ani in care am profesat in acest domeniu, am avut joburi si in alte domenii de activitate, astfel incat din cel de-al doilea job sa imi pot plati facturile la utilitati, iar din jobul pe care il aveam ca antrenor de fitness sa pot reinvesti toate castigurile in educatia mea formala.

Domeniul remodelarii corporale nu este in nici un caz un domeniu in care studiile tale sa se incheie atunci cand termini facultatea. Cel putin nu daca iti doresti sa devii specialist.

Care este cea mai mare greseala pe care o facem atunci cand vine vorba despre sport?

As putea scrie o intreaga carte ca raspuns la aceasta intrebare. Dar probabil cea mai grava greseala este sa executi gresit exercitiile, sa nu respecti biomecanica miscarii. Efectele secundare, dar si cele pe termen lung ale unei astfel de greseli, pot fi destul de grave.

Tocmai acesta este si motivul pentru care, in Limitless, programul intensiv de remodelare corporala pe care il coordonez, raportul este de un antrenor la maxim 9 participanti, adica in permanenta, in sala, sunt maximum 18 persoane cu doi antrenori.

Dar in privinta dietelor?

La intrebarea asta raspunsul e unul foarte simplu - din punctul meu de vedere, cea mai mare greseala este excluderea unei grupe de alimente si implicit limitarea diversitatii de macro si micronutrienti din meniu, din motive de tipul "imi place/ nu imi place".

Cred cu tarie ca gustul se educa, asadar un argument din categoria "nu vreau sa mananc x aliment, pentru ca nu imi place", nu poate sa aiba decat dezavantaje pentru propria sanatate si forma fizica, pe termen lung.

Recomandati o dieta anume?

Recomandarea mea este un stil de viata sanatos, nu o dieta. Principiul nutritional in care eu cred inainte de toate este inteligenta somatica, care este acea capacitate pe care corpul fiecaruia dintre noi o are si prin care corpul iti comunica nevoile sale de micro si/sau macronutrienti.

Desigur, ca dupa o perioada lunga in care ai abuzat de junk-food si pseudo alimente, comunicarea cu propriul corp poate fi grav avariata. Pentru o astfel de situatie, cel putin in teorie, remediul este simplu - ca timp de cateva luni, minim 2-3, sa ai o alimentatie care sa aiba proportii egale din toate grupele de alimente sanatoase, timp in care sa excluzi in totalitate din meniu alimentele procesate si cele care contin zahar si/sau faina si alti inlocuitori.

Dupa o perioada in care vei da corpului tau doar alimente curate, iti va putea comunica singur ce nevoi are - daca se simte mai bine cu o cantitate mai mare sau mai mica de proteina, daca raspunde bine la zaharul din fructe sau daca raspunde mai bine la grasimile saturate din lactate si branzeturi.

Ce parere aveti despre Dukan?

Raspunsul la aceasta intrebare e continut in intrebarea anterioara. Dieta Dukan restrange grav aria de macro si micronutrienti din alimentatie. Din punctul meu de vedere, e o dieta extrema, cu riscuri majore pentru sanatate pe care eu nu o recomand nici macar in situatii de forta majora.

Ne puteti spune mai multe despre programul Limitless Workout, amintit mai devreme?

Specializarea mea principala este cea de antrenor personal, iar cea secundara e de nutrionist sportiv. Asadar sunt un adept al serviciilor personalizate, croite dupa nevoile fiecarei persoane in ce priveste remodelarea corporala.

Am creat structura programului Limitless, astfel incat sa fie un program intensiv cu rezultate foarte bune intr-un termen cat mai scurt de timp, antrenamentele sa se intample intr-un mediu controlat si care sa promoveze sanatatea (asa cum am mai spus, raportul este de un antrenor la noua persoane) si care sa fie accesibil din punct de vedere financiar unui numar cat mai mare de persoane.

In ce consta?

Limitless este un program complex, intensiv si care are o abordare holistica asupra procesului de remodelare corporala. Programul are atat componente de antrenament, nutritie, coaching si motivatie, cat si educatie pe termen lung prin seminarii si sesiuni de intrebari si raspunsuri.

Antrenamentele se fac la o intensitate care sa satisfaca atat nevoile celor mai avansati dintre participanti, dar sa permita si persoanelor fara istoric sportiv sa poata duce programul pana la capat. O grupa este formata din maxim 18 participanti care sunt in permanenta supravegheati de doi antrenori.

Este riscant? Exista persoane care nu ar trebui sa il urmeze?

Nu este un program riscant, pentru ca exista in permanenta o supraveghere atenta a fiecarui participant, atat in timpul antrenamentului, dar si in afara lui prin interpretarea analizelor de sange, sesiuni de evaluare si coaching. Totusi, pentru ca este un program intensiv, este adresat doar persoanelor clinic sanatoase.

Ce costuri implica?

Pretul unui program porneste de la 165 de euro pentru o singura luna si poate ajunge pana la 110 de euro/luna in cazul in care este cumparat in avans un pachet de opt editii.

In cateva cuvinte, puteti convinge cititorii Ziare.com sa urmeze acest program?

Cred ca cel mai bine pot convinge alti oameni sa participe la Limitless persoanele care deja au fost in program si care stiu cat de bune au fost rezultatele pe care le-au avut. Cateva exemple de rezultate puteti vedea pe site-ul programului.

Sigur ca nu facem minuni in cadrul programului, dar ceea ce va pot asigura ca face este ca acesta creeaza pentru fiecare participant mediul ideal si toate conditiile necesare pentru ca obiectivele sale de remodelare corporala sa devina realitate in scurt timp. Sa fim sanatosi!

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#riscuri dieta Dukan, #riscuri Dukan, #dieta Dukan, #greseli exercitii, #romani exercitii fizice , #dieta