Avantajele si dezavantajele alimentelor imbogatite cu fibre

Luni, 11 Octombrie 2010, ora 12:06
11858 citiri
Avantajele si dezavantajele alimentelor imbogatite cu fibre

Piata alimentelor imbogatite cu fibre a explodat dupa ce nutritionistii au descoperit numeroasele beneficii pe care le aduc digestiei.

De la paine, iaurt, cereale, sucuri de fructe si pana la deserturi, fibrele par sa fie peste tot. Dar sunt alimentele imbogatite cu fibre atat de benefice pe cat se vorbeste? Exista avantaje si dezavantaje, spun specialistii, asa cum se intampla de obicei cu orice aliment "minune".

Dezavantajele alimentelor imbogatite cu fibre

O problema ar fi aceea ca nutritionistii sustin ca nu toate fibrele sunt egale ca proprietati. Ei cred ca o dieta bogata in fibre obtinute din surse naturale (de exemplu din fructe, legume si cereale integrale) iti va aduce mai multe beneficii decat o dieta compusa din alimente care nu le contin in mod normal, dar care sunt imbogatite cu fibre.

Aditivii din fibre, ca inulina, maltodextrina si polidextroza, ar putea sa nu iti ofere aceleasi beneficii pentru starea de sanatate ca o dieta bogata in mod natural in fibre, potrivit Shine.com.

Avantajele alimentelor imbogatite cu fibre

Noi ar trebui sa consumam 14 grame de fibre la fiecare 1.000 de calorii, dar majoritatea oamenilor au parte doar de 14 grame in total pe zi, ceea ce inseamna mai putin de jumatate fata de cantitatea recomandata. Fibrele sunt importante din foarte multe motive.

Printre cele mai importante beneficii se numara:

- Imbunatatirea sistemului digestiv prin accelerarea tranzitului intestinal.

- Prevenirea afectiunilor cardiace: O dieta scazuta in grasimi si grasimi saturate, dar bogata in fibre solubile, poate ajuta la reducerea nivelului colesterolului si poate preveni bolile de inima. Unele studii au aratat ca cei care mananca alimente bogate in fibre au un risc mai scazut de atac de cord.

- Combaterea cancerului: Fibrele pot ajuta si la reducerea riscului de a dezvolta anumite forme de cancer, inclusiv cel colorectal. Unele studii au aratat o legatura intre o dieta bogata in fibre si un risc mai scazut de cancer la san.

- Tinerea sub control a nivelului de zahar din sange: Unele studiii au aratat ca fibrele ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange, produs de alimentele ce contin carbohidrati, prin incetinirea digestiei.

- Tinerea sub control a greutatii: Numeroase studii au descoperit ca persoanele care au o dieta bogata in fibre cantaresc mai putin decat cele care au diete sarace in fibre.

Alimente bogate in fibre in mod natural

Cerealele integrale contin cantitati mari de fibre. Cele mai multe fibre se gasesc in hrisca, stafide si in fulgii de ovaz.

Fructele si legumele reprezinta o alta sursa importanta de fibre. Fructele cele mai bogate in fibre sunt: merele, perele, murele, piersicile, strugurii, prunele, curmalele, castanele, pepenele verde, fisticul, smochinele, alunele si nucile.

Legumele cu continut ridicat de fibre sunt: salata verde, sfecla rosie, varza, fasolea, mazarea, cartofii, broccoli, morcovii si ridichile.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#alimente fibre, #beneficii fibre, #dezavantaje fibre , #dieta