Nutrientii de care ai nevoie daca iti doresti sa fii mamica

Luni, 10 Mai 2010, ora 07:00
3110 citiri
Nutrientii de care ai nevoie daca iti doresti sa fii mamica

Daca simti ca a venit momentul sa devii mamica sau daca deja ai aflat vestea cea mare, stii ca totul se schimba pentru tine, inclusiv alimentatia.

Exista anumiti nutrienti care nu au voie sa lipseasca din dieta ta in lunile ce vor veni, spre binele tau si al bebelusului. Parenting a alcatuit o lista, pe baza sfaturilor specialistilor, numai buna de pus pe frigider, pentru a nu pierde din vedere niciun nutrient important.

Proteine Aminoacizii care se gasesc in proteine sunt "caramizile" ce stau la baza vietii ce se naste in tine. Ai grija ca in alimentatia ta zilnica sa se gaseasca cele 60 de grame recomandate, acestea putand proveni din oua, carne, lapte, iaurt, branza, unt de arahide sau fasole.

Carbohidrati Cei complecsi, cum sunt aceia care se gasesc in anumite legume, iti furnizeaza energie si fibra pentru mai mult timp, prevenind si constipatia. Evita carbohidratii simpli, care pot fi gasiti in zaharul alb, faina alba si alimentele care le contin, cum ar fi painea alba si prajiturile. Din punct de vedere nutritional, acestea sunt nule; in plus, ingrasa. Alege pastele, orezul, cartofii si chiar popcornul.

Grasimi Reprezinta o importanta sursa de energie si ajuta la metabolizarea vitaminelor A, D, E si K. Totusi, grasimile abunda in calorii, asa ca nu exagera, avand grija sa nu reprezinte mai mult de o treime din alimentatia ta zilnica. Ideal ar fi sa ti le iei din branza, unt de arahide, ton, carne, oua, avocado si unt.

Calciu Este vital pentru oasele si dintii bebelusului tau. Daca nu consumi suficient in timpul sarcinii, fetusul il va lua pe cel stocat in organismul tau, ceea ce inseamna ca tu vei avea mari carente, ce se vor reflecta la nivelul oaselor si dintilor. Pentru a ajunge la cele 1.200 de miligrame de calciu necesare, consuma lapte, legume precum brocoli sau spanac, somon sau sardine, branza si iaurt.

Fier Acesta este necesar pentru hemoglobina, unde cerintele sunt si mai mari pe perioada sarcinii, pentru ca oxigenul sa ajunga si la fetus. Femeile insarcinate au nevoie de o cantitate dubla de fier comparativ cu cele care nu asteapta un copil, respectiv 30 de miligrame zilnic. In afara suplimentului pe care medicul ti-l va prescrie, se recomanda fructele deshidratate, carnea rosie si legumele verzi, ce contin fier.

Vitamina C Acest nutrient este esential pentru ca ajuta la formarea colagenului, de care este nevoie pentru oasele, cartilajele, muschii si vasele sangvine ale bebelusului. Vitamina C este si antioxidant, ceea ce inseamna ca previne bolile.

Acid folic Aceasta Vitamina B este folosita de organism pentru surplusul de sange de care este nevoie, ajutand si activitatea unor enzime. Luata inainte de a ramane gravida, dar si in primele luni de sarcina, sub forma de supliment, aceasta previne malformatiile sistemului nervos al fatului (spina bifida, anencefalie etc). Acidul folic se gaseste in legumele verzi precum brocoli, sparanghel, dar si in carnea de vita, portocale, linte si alune.

Vitamina A Acest nutrient este vital pentru o piele sanatoasa, oase si ochi si ajuta la crearea celulelor. Cantitatea zilnica recomandata este de 800 de micrograme, pe care le poti obtine din suc de legume, mai ales galbene si cu frunze verzi, lapte, pepene galben, piersici sau nectarine. De retinut e insa faptul ca prea multa Vitamina A poate fi periculoasa pentru tine si copil.

Vitamina D Aceasta este necesara pentru oase, tesut si dinti. In plus, ajuta organismul sa se foloseasca de calciu si fosfor. Laptele este cea mai buna sursa, urmat de oua, sardine si somon. Indicata este si plimbarea afara, in aer liber.

Zinc De curand a fost sesizata importanta zincului, descoperindu-se ca, in prezenta acestuia, fetusul ia mai usor in greutate. Nu e nevoie decat de 20 de miligrame pe zi, ce pot fi obtinute din cereale, carne, lapte, dar si stridii, fructe de mare.

Fluide Apa este esentiala pentru nasterea celulelor, pentru mentinerea unui volum optim al sangelui si pentru procesarea altor nutrienti. Prezenta acesteia in cantitati optime previne constipatia si riscul de infectii ale tractului urinar. Bea 2 litri de fluide zilnic, atat apa, cat si lapte, suc de fructe si cafea sau ceai fara cafeina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#nutrienti gravide, #vitamine gravide, #alimentatie femei insarcinate, #dieta gravide , #dieta