Dieta de vara

Joi, 03 Mai 2012, ora 07:48
4345 citiri
Dieta de vara
foto: arhiva

In mod evident a venit vara. In consecinta schimbarea regimului alimentar cu o dieta de vara este nu doar necesara, dar si foarte utila pentru sanatatea ta.

Daca in perioada rece, temelia o constituie proteinele si grasimile, in perioada calda a anului esentiale sunt alimentele usoare care aduc minerale si vitamine, dar care vin si cu proteinele si grasimile esentiale pentru organism, de preferat din surse vegetale.

Regula spune ca trebuie sa consumam cel putin 500 de grame de legume, iar in dieta de vara acest barem este foarte usor de atins. Salatele in orice combinatie, legumele fierte la abur, fructele si semintele sunt baza dietei de vara, scrie Webmed. La toate acestea se adauga branzeturi degresate si cat mai putin sarate, pentru un aport sanatos de calciu si alte minerale, dar si cereale integrale care raman prima alegere pentru micul dejun si care completeaza dieta de vara.

Rosii, castraveti si ardei

O mentiune speciala merita rosiile, ardeii si castravetii. Toate acestea incep sa apara, inclusiv din productii autohtone, in piete. Rosiile, in principal, dar si ardeii aduc cel mai puternic antioxidant - licopenul - care lupta impotriva imbatranirii, care combate problemele cardiovasculare si previne aparitia celulelor canceroase. In plus rosiile, ardeii si castravetii au proprietati anticelulitice recunoscute si sunt legumele de baza ale dietei de vara.

Trebuie spus ca licopenul care exista in toate fructele si legumele rosii este un mediator al bronzului frumos. Iar toate astea cu foarte putine calorii si multa apa naturala. O rosie medie, de exemplu, este saraca in carbohidrati, are doar are 30 de calorii, si asigura 40% din vitamina C si 20% din vitamina A necesara pentru o zi intreaga.

In ceea ce priveste fructele, sezonul la capsuni s-a deschis. Urmeaza caisele si piersicile, merele si perele de vara, pepenii, strugurii. Nu uita ciresele de mai si pe cele de iunie, visinele si nucile verzi, dar nici prunele si corcodusele. Adauga fructele de padure si o sa fi in pas cu vara. Alaturi de fructe si legume adauga lactate, iaurt, mai ales, si branzeturi proaspete, oua si peste. Nu uita de fructele uleioase - cea mai buna sursa de grasimi sanatoase, omega 3 si minerale.

Vara este perioada ideala in care poti renunta la carne, la grasimi animale si la fructele uscate. Poti reduce consumul de dulciuri, pentru ca fructele satisfac pe deplin nevoia de zahar. Esentiala este in cadrul dietei de vara o buna si constanta hidratare. Fructele si legumele aduc o parte din apa necesara zilnic, iar in completare adauga sucuri de fructe, ceai si apa.

O vara frumoasa sa aveti!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#dieta de vara, #alimentatie sanatoasa, #fructe si legume, #combaterea celulitei , #dieta