Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Dieta mediteraneana veche si cum se aplica azi

Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 13:46
8575 citiri
Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Dieta mediteraneana veche si cum se aplica azi
Foto: Arhiva personala

Dieta mediteraneana este considerata a fi printre cele mai sanatoase regimuri alimentare din lume. Multe dintre componentele caracteristice acestei diete au efecte pozitive asupra starii de sanatate. Aceasta dieta poate ajuta, conform studiilor, la scaderea incidentei a numeroase afectiuni (cancere, sindroame cardiovasculare si metabolice, diabet de tip 2 sau alergii).

Realizata pentru prima data in 1993, piramida dietei mediteraneene are la origine obiceiurile alimentare ale populatiei din insula Creta, din restul Greciei, dar si din sudul Italiei, de la inceputul anilor '60, explica pentru Ziare.com nutritionistul Adina Rusu.

A fost aleasa alimentatia populatiei din acele timpuri, deoarece locuitorii din zonele respective aveau una dintre cele mai mari sperante de viata din lume si o frecventa foarte scazuta a bolilor coronariene, a unor cancere si a unor afectiuni cronice aflate in stransa legatura cu dieta.

Conform unui studiu recent, dieta medieraneana ar putea sa fie secretul pentru cresterea sperantei de viata. Astfel, se pare ca obiceiurile alimentare din aceasta dieta pot determina modificari ale organismului la nivel genetic, asociate cu o speranta de viata mai mare.

Mai exact, in cazul persoanelor care urmau dieta mediteraneana, telomerii cromozomilor erau mai lungi. Telomerii sunt parti ale cromozomilor, structuri care gazduiesc ADN-ul. Acesti telomeri protejeaza informatia genetica, dar pe masura ce imbatranim, devin tot mai scurti. Cei scurti sunt asociati cu imbatranirea, cu o speranta scurta de viata si afectiuni legate de imbatranire, cum ar fi ateroscleroza, anumite cancere sau afectiuni ale ficatului.

Cercetatorii au descoperit faptul ca anumite obiceiuri nesanatoase, cum ar fi fumatul, excesul ponderal sau consumul crescut de zahar, pot duce la scurtarea prematura a acestor telomeri. Stresul oxidativ si inflamatia au acelasi efect negativ. Fructele, legumele, uleiul de masline si nucile - componentele cheie ale dietei mediteraneene - au un bine-cunoscut efect antioxidant si anti-inflamator, ajutand astfel la mentinerea sanatatii intregului organism.

Care sunt caracteristicile dietei mediteraneene?

Cu toate ca prezinta variatii de la o regiune la alta din bazinul mediteranean, "pattern-ul" acestei diete are ca element central uleiul de masline.

Caracteristicile principale ale dietei mediteraneene sunt:

1. Consumul crescut de lipide mononesaturate;

2. Consumul crescut de legume (inclusiv zarzavaturi), fructe si cereale (inclusiv paine) ;

3. Consumul moderat de produse lactate si de alcool;

4. Consumul scazut de carne rosie.

Aportul de lipide este crescut in aceasta dieta, reprezentand 40% din aportul caloric total, ca in Grecia, sau 28%, ca in sudul Italiei. In orice caz, raporul dintre grasimi mononesaturate si grasimi saturate este mult mai mare fata de alte diete. In Italia este crescut consumul de paste, in timp ce in Spania este crescut consumul de peste.

Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Detoxifierea prin dieta

Consumul de lapte este scazut in favoarea branzei; branza feta este consumata in special in salate.

Aportul crescut de legume, fructe proaspete si cereale, precum si consumul crescut de ulei de masline garanteaza un aport crescut de betacaroten, vitamina C, tocoferoli, minerale si alte substante benefice ca tocoferolii.

Vinul este consumat cu moderatie in timpul meselor.

De asemenea, dieta mediteraneana include cantitati moderate de produse de origine animala, care asigura aportul de vitamina B12 si de fier.

Uleiul de masline reprezinta principala sursa de lipide, in locul grasimilor de origine animala caracteristice dietelor nord-europene. Acesta contine cantitati crescute de acizi grasi mononesaturati si cantitati reduse de acizi saturati. In ciuda aportului crescut de lipide, s-a dovedit ca uleiul de masline nu are un impact negativ asupra organismului.

Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Mare grija la post! Ce carente pot aparea

Vechile principii ale dietei si cum trebuie aplicate

In aplicarea acestor observatii in dietele de astazi, trebuie sa avem in vedere mai multe aspecte:

- untul era rar, iar margarina nu exista in acele timpuri;

- consumul ambelor a crescut in ultimii 30 de ani, iar uleiul de masline a fost inlocuit cu alte uleiuri vegetale mult mai ieftine;

- urmand traditia mediteraneana, untul ar trebui sa fie consumat in cantitati foarte mici, iar uleiul de masline ar trebui sa inlocuiasca nu sa fie adaugat altor surse de lipide (margarina) ;

- produsele lactate erau consumate in cantitate moderata (branza aromata rasa era adaugata peste paste) ;

- ouale erau folosite la gatit;

- vinul era consumat in cantitate moderata - 1-2 pahare, dar in unele zone era inlocuit cu apa. Femeile nu consumau vin.

Nutritionist Adina Rusu

adinarusu.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Principiile dietei mediteraneene, #dieta mediteraneana cancer, #dieta mediteraneana boli, #dieta mediteraneana sfaturi, #dieta mediteraneana regluli, #dieta longevitate , #dieta