Prea multe gustari? Metode eficiente pentru a le tine sub control

Luni, 28 Mai 2012, ora 14:01
3326 citiri
Prea multe gustari? Metode eficiente pentru a le tine sub control

Viata omului modern se aseamana de multe ori cu o cursa contracronometru, iar, in ceea ce priveste alimentatia, pe parcursul unei zile se apeleaza la nenumarate gustari, servite in graba si constituite adesea din alimente prea dulci sau prea grase.

Aceasta nevoie de a rontai cate ceva tot timpul, amplificata de stres si sedentarism, reprezinta unul dintre inamicii principali ai curelor de slabire si ai unei alimentatii echilibrate. Iata cateva sfaturi oferite de nutritionisti, pentru a tine sub control aceste gustari, pe parcursul unei zile, potrivit Passeportsante.

Beti mai multa apa

Corpul nostru este alcatuit intre 60 si 70% din apa, de aceea specialistii spun ca este necesar sa se bea cel putin 1,5 litri de apa pe zi. Apa ajuta corpul sa utilizeze energia si substantele nutritive prezente in alimente si sa elimine toxinele. Apa trebuie bauta cu inghitituri mici, pentru a accentua senzatia de satietate.

Nu sariti peste micul dejun

Nutritionistii recomanda servirea a trei mese principale pe zi si nu trebuie sarit peste micul dejun, deoarece vine dupa o pauza de 8 sau chiar 10 ore. Masa de dimineata trebuie sa asigure intre 20 si 25% din energia totala a zilei, pentru a evita senzatia de oboseala fizica si intelectuala, precum si crizele de hipoglicemie.

La micul dejun ar trebui aleasa painea integrala, deoarece aduce rapid o senzatie de satietate si limiteaza riscul de a servi alte gustari pe parcursul diminetii.

Faceti-va timp pentru a mesteca in liniste

O digestie proasta antreneaza balonarile si raul de la stomac. Pentru a le evita, este indicat sa se manance in liniste si sa se mestece cu grija alimentele. Sunt necesare 20 de minute pentru ca stomacul sa transmita senzatia de satietate la creier. Un studiu american a demonstrat ca a manca incet implica o reducere a consumului de calorii.

Cei care sunt obisnuiti sa manance rapid ar trebui sa puna furculita jos si sa o ia in mana doar dupa ce au mestecat suficient.

Incercati sa mancati la ore fixe

Desi se vehiculeaza idei potrivit carora ar trebui sa mancam doar cand ne este foame, studiile arata ca mancatul la ore fixe este mai eficient pentru tinerea greutatii sub control. Este recomandabil sa se manance la fiecare 4 ore, deoarece in acest mod se regleaza mai bine glicemia corpului.

Cand senzatia de foame intre mese este chinuitoare, este indicat sa nu se renunte la gustari, ci sa se aleaga ceva sanatos (fructe, lactate), pentru a evita ca mesele principale sa fie prea copioase.

Beti ceai verde

Ceaiul verde, datorita continutului bogat de polifenoli, reprezinta un antioxidant puternic. Prin consumul de ceai verde, organismul este mai bine protejat impotriva bolilor cardiovasculare, a celor degenerative, a cancerului si a imbatranirii. Cunoscut pentru efectele diuretice si capacitatea de a arde grasimile, ceaiul verde stimuleaaza si producerea hormonilor care dau senzatia de satietate.

Este recomandabil sa se infuzeze 2,5g de ceai verde, cel putin 2 minute intr-o cana cu apa fierbinte si sa se consume pe parcursul unei zile.

Atentie la indicele glicemic al alimentelor

Indicele glicemic (IG) masoara viteza cu care alimentul respectiv ne influenteaza cresterea cantitatii de zahar in sange. Un aliment cu IG peste 50 determina organismul sa secrete prea multa insulina, ceea ce determina stocarea glucozei sub forma de grasime. In cazul unui aliment cu IG inferior, glucoza este eliberata mai lent in sange, iar senzatia de foame va aparea mai tarziu.

Iata indicele glicemic al catorva alimente: cartofi prajiti - 95, banana - 60, germeni de cereale - 15, paine integrala - 45, paine alba - 70, fasole verde - 30, ciocolata neagra - 25.

Preferati alimentele bogate in fibre

Alimentele bogate in fibre contin mai multe minerale si vitamine. Fibrele insolubile sunt necesare unei bune digestii, in timp ce fibrele solubile ajuta la reglarea glicemiei si a colesterolului.

Este indicat sa se consume alimente bogate in fibre la inceputul mesei. Acestea vor instala senzatia se satietate. Salatele, merele si vinetele sunt foarte indicate in acest sens.

Mizati pe drojdia de bere

Drojdia de bere este compusa din microorganisme care digera zaharul si amidonul din cereale. De asemenea, continutul ei bogat in polizaharide poate avea un efect benefic asupra sistemului imunitar. Este recomandata si ca remediu pentru frumusetea parului, pielii si a unghiilor.

Comprimatele din drojdie de bere, care se gasesc la magazinele naturiste, sunt indicate inaintea meselor, insotite de un pahar de apa, pentru a impiedica stocarea grasimilor nesanatoase.

Nu uitati de lamai

Lamaia este considerata un puternic antioxidant, cu rol in prevenirea anumitor forme de cancer. Este o sursa buna de vitamina C, permite o buna digestie si arde excesul de grasimi. In caz de foame intre mese, stoarceti o lamaie intr-un pahar de apa calduta. Acest amestec va diminua si pofta de dulce.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#gustari zilnice sfaturi, #gustari cura slabire, #gustari rare metode eficiente , #dieta