Sarea in bucate - beneficii si precautii

Luni, 30 Noiembrie 2020, ora 06:23
7053 citiri
Sarea in bucate - beneficii si precautii
Foto: Pixabay

Avertismentele din ultimii ani asupra consumului de sare ne-au indus impresia ca sarea este nociva. Nimic mai fals! Sodiul din sare are roluri esentiale in organism, iar un nivel redus de sodiu are consecinte grave: scaderea tensiunii arteriale, stare de slabiciune, oboseala, tahicardie, crampe musculare. Manifestarile sunt cu atat mai severe, cu cat deficitul este mai mare. Desigur, si excesul este periculos, de aceea e foarte importanta masura - ca in orice altceva, de altfel.

Clorura de sodiu (sarea) este alcatuita din 40% sodiu si 60% clor, doua minerale cu rol important in organism, fiind implicate in mentinerea echilibrului hidroelectrolitic si acido-bazic.

Sodiul este un nutrient vital, implicat in procese precum contractia musculara, transmiterea nervoasa, reglarea tensiunii arteriale si a volumului sangvin. Clorul este al doilea dupa sodiu in ce priveste concentratia din sange si se regaseste in proportie mare in sucurile digestive.

Comportamentele alimentare s-au modificat de-a lungul timpului. Astfel, omul modern apeleaza frecvent la mancarea gata preparata, motiv pentru care sarea, zaharul si grasimile au devenit adevarate amenintari pentru sanatate.

In ultimii ani, rolurile sarii de nutrient special, condiment si conservant au fost umbrite de noua reputatie nefasta, de "factor de risc". Si asta pentru ca, in medie, la nivel global, s-a ajuns sa se consume 10 g de sare pe zi - dublul cantitatii maxime recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Se estimeaza ca o reducere a consumului de sare la 5 g pe zi ar determina o scadere cu 23% a accidentelor vasculare cerebrale si cu 17% a bolilor cardiovasculare, prevenind astfel 4 milioane de decese la nivel global. OMS a lansat chiar un indemn international pentru reducerea cu 30% a consumului de sare, pana in anul 2025, cu scopul de a scadea mortalitatea prematura.

Sarea gema vs sarea extrafina

Timp de mii de ani sarea a fost utilizata doar sub forma unor cristale mari, care se zdrobeau manual, pentru a se folosi in preparatele culinare.

Intre o sare grunjoasa (gema) si una rafinata, fina, alba ca spuma laptelui, categoric cei mai multi o aleg pe cea din urma. Insa specialistii spun ca nu trebuie sa ne lasam inselati de aparente.

Potrivit CSID, sarea grunjoasa, nerafinata, este cea care se extrage direct din zacaminte si care, pe langa clorura de sodiu, contine alte 80 de micro si macroelemente, printre care magneziu, calciu si iod, care ii confera proprietati unice si un gust inconfundabil.

In schimb, sarea de masa, fina si extrafina, care se gaseste pe rafturile tuturor supermarketurilor, este super-prelucrata si procesata chimic. Acest tip de sare este obtinut in urma unui proces de recristalizare artificiala a sarii geme si macinare pana la granulatia dorita.

Procesul saraceste insa sarea de toate mineralele si oligomineralele. In plus, pentru a evita intarirea sarii, multi producatori folosesc un antiaglomerant numit E535 (ferocianura de sodiu) si E536 (ferocianura de potasiu). Aceste cianhidre, la temperaturi mai mari de 80 de grade Celsius (cand gatim tocanite sau ciorbe, de exemplu) se descompun si se transforma, impreuna cu potasiul eliberat, in cianura.

Beneficiile sarii

Consumata in cantitati moderate, sarea ajuta la reglarea presiunii sanguine, contribuie la eficienta transmisiei nervoase si a tonicitatii musculare. In cazul in care suferiti de balonare, constipatie sau lipsa poftei de mancare, o puteti adauga, in cantitati mici, in paharul cu apa.

De asemenea, baile calde cu apa sarata dau rezultate in cazul bolilor articulare, reumatismului si amelioreaza afectiuni specifice sezonului rece - raceala, gripa sau guturaiul. Simptomele cistitei si anexitei pot fi, de asemenea, ameliorate, cu ajutorul bailor de sezut cu apa sarata (5 linguri de sare grunjoasa, la un litru de apa).

Si aerul salin este benefic pentru sanatate, in acest sens fiind recomandate curele litorale si cele din ocnele de sare, indicate in afectiuni precum astm bronsic, bronsita, emfizem pulmonar, rinita, sinuzita cronica, infectii respiratorii repetate, hipotiroidie.

Atentie, insa: curele cu aer salin sunt contraindicate in boli ca hipertiroidie, tuberculoza pulmonara, epilepsie, hipertensiune grava, infarct recent, angina pectorala cu crize frecvente, cancer pulmonar si claustrofobie.

Deficitul de sare in organism poate declansa diaree, greata, tulburari de memorie, stare de oboseala intensa si prelungita, insotita de slabiciune fizica si dificultati de concentrare.

Din pacate, majoritatea oamenilor consuma mai multa sare decat are nevoie organismul. Efectele nocive se traduc in hipertensiune, afectiuni cardiovasculare, ingreunarea procesului de vindecare a bolilor, retentie de apa in organism, care favorizeaza depunerea kilogramelor, si impiedicarea absorbtiei de calciu, care afecteaza sistemul osos si creste riscul de osteoporoza.

Din cauza consumului excesiv de sare, tara noastra se situeaza pe primele locuri in Europa la numarul de cazuri de boli cardiovasculare, cu peste 3 milioane de pacienti in clinicile de cardiologie.

Sarea provoaca dependenta

Oamenii de stiinta au demonstrat ca, atunci cand organismul tanjeste dupa sare, aceeasi zona a creierului este stimulata ca in cazul consumului de cocaina sau de opiu. Pentru a releva acest lucru, savantii au folosit soareci pe care i-au privat de sare, hranindu-i cu diuretice si mancare necondimentata. Dupa trei zile au analizat partea de la baza creierului, numita hipotalamus, iar rezultatele au aratat ca au fost afectate aceleasi gene ca in cazul dependentei de droguri.

Sarea de bucatarie intervine in procesul complex al foamei, actionand in timp ca un adevarat drog. Multi oameni nu mai pot, pur si simplu, sa manance nesarat. Obisnuinta papilelor gustative cu clorura de sodiu este atat de mare, incat restrictionarea acesteia poate deveni o problema. La multe persoane, trecerea de la un regim hipersodat la unul hiposodat, de obicei recomandat de catre medic, creeaza probleme psihologice deosebite, cura de "dezintoxicare" avand tendinta sa fie sortita esecului.

Nu mai mult de o lingurita de sare pe zi

Sarea se gaseste in mod natural in diverse produse care fac parte din dieta noastra zilnica. Dar ea este folosita in mod intentionat si pentru imbunatatirea gustului si prelungirea termenului de valabilitate a multor alimente procesate.

"Cantitatea de sare recomandata zilnic este de aproximativ 2 grame, adica o lingurita. In cazul persoanelor cu varste peste 50 de ani sau pentru cei care sufera deja de hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca congestiva, boala cronica de rinichi, diabet zaharat sau osteoporoza, aportul de sare ar trebui sa se limiteze la doar 1,5 grame/zi", spune Flavia Manole, nutritionist si membra a Asociatiei Dieteticienilor din Romania.

Alimente sarate de evitat

Sarea se ascunde in numeroase alimente pe care le consumam zilnic, fara ca macar sa ne dam seama.

"Printre alimentele cu cel mai mare continut de sare se numara mezelurile, muraturile, conservele, maslinele, carnea afumata, pestele marinat, cerealele, painea, ketchup-ul, sosul de soia, maioneza, diverse mixuri de condimente de tip vegeta, chips-urile, alunele, popcornul, supele la plic si diverse branzeturi", spune nutritionistul Flavia Manole.

Astfel, este foarte important sa cititi eticheta inainte de a cumpara orice produs.

De multe ori se intampla ca eticheta unui aliment sa dezvaluie nu cantitatea de sare, ci aceea de sodiu, lucru care ar putea sa va nedumereasca. Pentru a afla continutul real de sare din alimentul respectiv, trebuie sa inmultiti cantitatea de sodiu de doua ori si jumatate.

Un exemplu concret: un borcan cu pasta de masline de 175 de grame are trecut pe eticheta un continut de 1590 mg de sodiu pe suta de grame, adica 1,59 grame. Inmultind 1,59 cu 2,5 va rezulta o cantitate de sare de 3,97 grame, cu mult peste cantitatea recomandata. Deci, consumul a putin peste jumatate din acel borcan va insuma o cantitate de sare cat pentru doua zile. Si asta fara a mai pune la socoteala alte alimente consumate in ziua respectiva.

Arome si condimente in loc de sare

"Pentru a limita surplusul de sare consumat adesea in zilele noastre, ar trebui sa ne readaptam si sa incercam asezonarea mancarurilor cu diferite ierburi aromatice, in functie de preferintele fiecaruia. Folosirea mararului, patrunjelului, cimbrului sau busuiocului in stare proaspata in diverse preparate culinare poate avea rezultate spectaculoase in ce priveste gustul si aroma mancarii. Toate aceste plante sunt minunate nu doar pentru gustul lor bun, aroma proaspata si intensa, dar sunt si o sursa excelenta de antioxidanti, minerale si vitamine", mai spune Flavia Manole.

Salatele, sosurile si mancarurile, cu sau fara carne, pot deveni adevarate delicatese, daca in loc de sare adaugati coaja rasa de portocala, lamaie sau lime, care confera o aroma aparte.

De asemenea, evitati sa consumati carne si alimente procesate ambalate. Optati pentru o bucata de carne proaspata, pentru a detine controlul asupra cantitatii de sare.

In plus, consumati cat mai multe fructe si legume proaspete - banane, pepene galben, kiwi, prune, sfecla rosie, rosii, cartofi dulci, spanac, morcovi, conopida, nuci crude, peste si fructe de mare. Acestea sunt bogate in potasiu, care ajuta la eliminarea sodiului din corp, asigurandu-se astfel o detoxifiere eficienta si o activitate normala a glandelor suprarenale.

Lovitură pentru naționala Argentinei. Anunțul făcut de Lionel Messi
Lovitură pentru naționala Argentinei. Anunțul făcut de Lionel Messi
Jucătorul echipei Inter Miami, Lionel Messi, s-a accidentat în meciul cu Nashville, din manşa secundă a optimilor Ligii Campionilor Concacaf, nu se va putea alătura lotului Argentinei pentru...
Cea mai cunoscută vedetă din filmele pentru adulți a ajuns în scaunul cu rotile. Medicii nu i-au mai dat mult de trăit
Cea mai cunoscută vedetă din filmele pentru adulți a ajuns în scaunul cu rotile. Medicii nu i-au mai dat mult de trăit
Jenna Jameson, fosta actriță de filme pentru adulți, în vârstă de 49 de ani, a fost diagnosticată cu sindromul Guillain-Barré, o boală autoimună rară care afectează sistemul imunitar...
#sanatate, #sare, #condimente, #beneficii, #Precautii, #dependenta , #dieta